Close

Strona 8 z 14 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 137

Domyślnie

Dam Ci dobrą radę jako że sam niedawno zaczynałem i miałem podobne rozterki (jaki kupić sprzęt, jaki kupić sprzęt, sprzęt, sprzęt, sprzęt...) - skup się na jednej rzeczy na raz - kup FF, kup 24-70 jeśli się boisz pracy na jednym body z dwoma stałkami, kup lampę. Bajerami jak jakieś wyzwalanie lamp porozstawianych po sali, pracę na dwa body w tym samym czasie zostaw sobie na "za kilka zleceń" jak okrzepniesz i nawykniesz do pracy, do sytuacji. Najważniejsze to odnaleźć się w sytuacji, nie przegapić "stałych punktów gry", a na szaleństwa i eksperymenty będzie jeszcze czas. Zrób papier w kurii na fotografowanie w kościele, idź też na jakiś kurs - polecam tanie kursy organizowane w Łodzi przez Piotrka Mileckiego, byłego admina tego forum. Byłem i nie żałuję, dużo rzeczy mi się rozjaśniło. To jakie następne szpeje sobie skompletować będziesz wiedział sam po 3-4 pierwszych zleceniach.

Cytat Zamieszczone przez pudlox Zobacz posta
    wgl?
    Hmmm... Ile Ty masz lat?

Domyślnie

Dziękuję kolegom, dużo mi rozjaśniliście. Zdecyduję się tak jak mówi Maciek, na d700 + 24-70 + lampa (kwestia przemyślenia czy na pewno SB 910)

Cytat Zamieszczone przez MaciekW Zobacz posta
    Hmmm... Ile Ty masz lat?
    Przepraszam, zmęczenie robi swoje i nie do końca człowiek przemyśli każde swoje słowo
    Pozdrawiam
    Michał

Domyślnie

Dziękuję kolegom, dużo mi rozjaśniliście. Zdecyduję się tak jak mówi Maciek, na d700 + 24-70 + lampa (kwestia przemyślenia czy na pewno SB 910)
    To jest IMHO najbezpieczniejsze rozwiązanie na start. Wiesz, wielu z tego forum, łącznie ze mną, zaczynało pracę w tej dziedzinie z DXami i zoomami typu Tamron/Sigma; Ty wchodząc w to z FXem i 24-70/2.8 masz naprawdę świetny zestaw.

Co do lampy, to zastanów się nad SB-700. Ja nie mam jeszcze mega dużo doświadczenia, ale dotychczas nie miałem ani jednej okazji, w której musiałem błyskać mocniej niż 1/4 mocy SB-900; możliwe, że kiedyś trafię na większą ciemnicę, ale... wiesz, lepiej różnicę między SB-910 a SB-700 poświęcić na dokupienie używanego 35mm 1.8 (lub dołożenie do nowego). Po pierwsze - możesz mieć je na stałe przypięte do zapasowego body - jeśli coś Ci się stanie z podstawowym aparatem, nie wiem, siądzie Ci akumulator, albo wyskoczy jakiś error, to sięgasz do torby po zapas i jesteś cały czas gotowy. Po drugie, w swobodnych momentach (np. podczas przygotowań, czy zabawy weselnej) możesz przepiąć go sobie na FXa i robić smaczne zdjęcia wykorzystując przyjemny kąt widzenia i małą GO jaki Ci on oferuje (przykładów jest mnóstwo, także na tym forum w odpowiednim wątku). A gdy jest ciemno, to f1.8 + SB-700 da Ci IMHO lepszy efekt niż f2.8 i SB-900. Na szybkie akcje i stresujące "stałe punkty gry" w których potrzebujesz niezawodnego AF (wchodzenie, wychodzenie z kościoła, przysięga etc) zapinasz 24-70. Voila.

Korzystne jest również to, że SB-700 jest mniejsza i lżejsza, po ~12h pracy docenisz to.

Aj, miała być prosta rada, a się rozpisałem. Mam nadzieję, że nie zamieszałem Ci ponownie w głowie

Domyślnie

No dzięki Maciek. Seria bardzo dobrych porad, jak dotąd najbardziej pasują mi one z całego wątku.
    Jeszcze takie jedno pytanie, jak rozwiązujesz kwestie dojazdu z kościoła na sale, przed przyjazdem młodych?

Domyślnie

Hej, odpowiem Ci jutro rano na PW, bo jest już późno, a ciągnięcie wątku praktycznych (a nie sprzętowych) zagadnień zw. z fotografią ślubną tutaj pewnie zostanie napiętnowane jako offtop (i słusznie)

Domyślnie

Dobrze, w takim razie czekam na informacje
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez pudlox ; 10-05-2013 o 10:27

Domyślnie

Jestem ciekawy jaki przepis na początek zaistnienia w branży foto ślubnej ma Stach2008,
    pudlox nie bierz tego do siebie, nie miałem nic zlego na myśli każdy zaczynał od "pierwszego" ślubu przecież
    Sony a6000, SEL20F28, SEL50F18

Domyślnie

Czy może ktoś się orientuje, czy w jakimś sklepie dostanie się jeszcze puszkę D700 (nową)?
    D90|D7100|35 1.8 g|50 1.8 d |S17-50 2.8 EX|N70-300|Samyang AE 8 CSII|sb-900|

Domyślnie

Było to już gdzieś na forum...
    Nawet jak dostaniesz nową to będzie ona bardzo droga 7-8k tą się raczej nie opłaca
    D300 + MB-D10 + N35 1.8G + 85 1.8G + Sb-900

Domyślnie

Mój zestaw do Pykania ślubniaków jak się trafi to D600 ( miałem D700 do ślubów może i lepsze ale banding Matrycy D700/D3 w fotografii nocnej spowodował że go sprzedałem) + 28/1.8 + 85/1.8G mam też 50 1.8G jednak nie korzystam raczej no lampa SB900 i daje rade. Ogólnie AF nie jest taki fajny jak D700 trzeba się przyzwyczaić do innego rozłożenia Punktów AF. Zestaw daje rade. Czytałem masę bzdur o D600 że to podświetlenie punktów oślepia to że nie wiadomo co. Fakt czuć że to nie liga D700, jednak swoje plusy ma. jak choćby w Auto iso automatyczna szybkość migawki z korekcją +/- moim zdaniem przełomowa opcja. Dajesz +1/+2 i masz pewność że nie zamulisz z migawką. Wiadomo warunki trzeba kontrolować. Elastyczność matrycy to kolejna wielka przewaga jak dla mnie nad D700, może i większa niż te mniejsze punkty AF, mi ze stałkami body które jest lżejsze jest o wiele wygodniejsze. Po sprzedaży D700 + 3 baterie + Karty + grip, dołożyłem do D600 200 zł. Jak bym Trzaskał weekend w weekend to kupiłbym 5dm3 i 3 zoomy no ew. D800 i ten sam zestaw. Także kolego musisz sam się zastanowić

Strona 8 z 14 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów