Close

Strona 9 z 14 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 137
    Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaciekW Zobacz posta
    Co do lampy, to zastanów się nad SB-700. Ja nie mam jeszcze mega dużo doświadczenia, ale dotychczas nie miałem ani jednej okazji, w której musiałem błyskać mocniej niż 1/4 mocy SB-900; możliwe, że kiedyś trafię na większą ciemnicę, ale... wiesz...
    Jest takie mądre powiedzenie, że lampa NIGDY nie jest za duża. Tego się trzymajmy jako pewnik, nawet jeśli jeszcze nie rozumiemy dlaczego. Mała lampa mały rozumek ma, duża alampa wiekszy rozumek ma też to warto wiedzieć.
    Cytat Zamieszczone przez TomaSzSz Zobacz posta
    Mój zestaw do Pykania ślubniaków jak się trafi to D600 ...
    Fajne te określenie. Oddaje w pełni lekkość bytu tej profeski. Ot jak pykanie fajeczki. Stawia się aparat, obok torbę i se pykają te foty, pstryki, foteczki, fotoski.
    echhhhhhh żyzń, a potem miałczym, że ludzie za pykanie lżejsze od snu piniądzów nie chcom płacić
    ps.
    nie osobiste do kolegi było
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 11-06-2013 o 10:32

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Jest takie mądre powiedzenie, że lampa NIGDY nie jest za duża. Tego się trzymajmy jako pewnik, nawet jeśli jeszcze nie rozumiemy dlaczego. Mała lampa mały rozumek ma, duża lampa większy rozumek ma też to warto wiedzieć.

Fajne te określenie. Oddaje w pełni lekkość bytu tej profeski. Ot jak pykanie fajeczki. Stawia się aparat, obok torbę i se pykają te foty, pstryki, foteczki, fotoski.
    echhhhhhh żyzń, a potem miałczym, że ludzie za pykanie lżejsze od snu piniądzów nie chcom płacić
    ps.
    nie osobiste do kolegi było
    Lekkie , jak mnie poprosi to zazwyczaj się zgodzę dlatego dla mnie to nie jest ciężki temat "skoro mam lustrzankę to zostaje fotografem ślubnym" dlatego też napisałem jak się trafi to robię d600 + dwie stałki, dlatego też zmieniłem d700 na d600, bo przy częstotliwości w jakiej robię takie zlecenia lepszym wyjściem jest dla mnie D600 .

A swoją drogą kilka propozycji w tym sezonie już mi odpadło, kilka osób po określeniu ceny już się nie odezwało ..

Domyślnie

To nie sprzęt jest najważniejszy. Ileż można to powtarzać....

Swoje pierwsze wesela robiłem na D90 + Sigma 17-70 + 35G + Metz 48. I dało radę.
    Więc jak teraz czytam, że D700 + 24-70 to nie jest super zestaw, i komuś on nie wystarczy, bo są aparaty z wyższym DR, mniejszym szumem, szybszym AF itd, to zaczynam się martwić o poziom przyszłych adeptów sztuki fotoreportażu ślubnego.

Pytania typu "co robić", "gdzie się ustawiać", "jakie parametry ekspozycji dla takich a takich sytuacji" z oczywistości pomijam.
    Ostatnio edytowane przez coroner ; 14-06-2013 o 12:20
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coroner Zobacz posta
    To nie sprzęt jest najważniejszy. Ileż można to powtarzać....

Swoje pierwsze wesela robiłem na D90 + Sigma 17-70 + 35G + Metz 48. I dało radę.
    Więc jak teraz czytam, że D700 + 24-70 to nie jest super zestaw, i komuś on nie wystarczy, bo są aparaty z wyższym DR, mniejszym szumem, szybszym AF itd, to zaczynam się martwić o poziom przyszłych adeptów sztuki fotoreportażu ślubnego.

Pytania typu "co robić", "gdzie się ustawiać", "jakie parametry ekspozycji dla takich a takich sytuacji" z oczywistości pomijam.
    Ja pierwsze Robiłem Pentaxem K100D, drugie D80 z T17-50 to szkło zdecydowanie najlepiej na siebie zarobiło w stosunku do tego ile kosztowało (niecałe 800 zł tu na forum) .

D700 jest super aparatem ślubnym jak mamy oryginalny Grip i baterię z d3 to nawet AF przyspiesza każdemu polecam, D600 też, posiadam i sobie chwalę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomaSzSz Zobacz posta
    Ja pierwsze Robiłem Pentaxem K100D, drugie D80 z T17-50 to szkło zdecydowanie najlepiej na siebie zarobiło w stosunku do tego ile kosztowało (niecałe 800 zł tu na forum) .

D700 jest super aparatem ślubnym jak mamy oryginalny Grip i baterię z d3 to nawet AF przyspiesza każdemu polecam, D600 też, posiadam i sobie chwalę.

Ja to samo, robiłem pentaxem k100D i tamronem 17-50

Zmieniam system i mam podobny dylemat, zamierzam kupić używanego D700 + 35 1.8 i 85 1.8 - albo zamiast stałek używane 24-70 nikona. Martwię trochę kupując używany sprzęt, w sumie dokładając niewiele miałbym nowe D600 ale potrzebuje woła roboczego, a podobno D700 takim jest

Domyślnie

Mnie 35/1,8g nie podeszła , a też ją planowałem po zmianie na D700. W rezultacie mam taki zestaw w jak podpisie. Nie stać mnie na topowe szkła, więc siedzę w starych szkłach naprawdę to wystarcza do okazyjnych zdjęć z chrztu, czy pleneru.
    D700+Grip
    N28 1,8G | N50/1,8D | N85/1,8D | SB 700

D5200+18-55

Domyślnie

Zestaw FX+35+85 bardzo dobrze sprawda się w reporterce ślubnej.

Ostatnio sam robiłem tak wesele, mając jeszcze D300s i Tokinę 12-24. Takim zestawem można opędzić wszystko. Fakt faktem Tokina nieco ciemnawa, i kusi mnie wymiana jej na większą siostrę - 16-28/2.8

W ramach ciekawostki, na tym samym ślubie miałem pożyczonego 24-70 (wziąłem od kolegi, bo wyjeżdżał na 2 tyg, a ja nie do końca byłem przekonany czy podołam swoim zestawem). Okazało się, że ten jakże topowy, gloryfikowany zoom reporterski całą sobotę przeleżał w torbie. Na plener już go nawet nie targałem, szkoda mi było ramienia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coroner Zobacz posta
    Zestaw FX+35+85 bardzo dobrze sprawda się w reporterce ślubnej.

Ostatnio sam robiłem tak wesele, mając jeszcze D300s i Tokinę 12-24. Takim zestawem można opędzić wszystko. Fakt faktem Tokina nieco ciemnawa, i kusi mnie wymiana jej na większą siostrę - 16-28/2.8

W ramach ciekawostki, na tym samym ślubie miałem pożyczonego 24-70 (wziąłem od kolegi, bo wyjeżdżał na 2 tyg, a ja nie do końca byłem przekonany czy podołam swoim zestawem). Okazało się, że ten jakże topowy, gloryfikowany zoom reporterski całą sobotę przeleżał w torbie. Na plener już go nawet nie targałem, szkoda mi było ramienia.
    No ale leżał bo co?
    u mnie obecnie najczęściej leży 70-200 ale to nic nie znaczy, a już tym bardziej nie sugeruje żadnych podtekstów.

BTW.
    ja robiłem pierwszy ślub D80 + S30 1.4 i też dało radę.
    NIKON D800 | N24-70mm 2.8| N50mm 1.8D| N85mm 1.8G| N70-200VR| SB-900

Domyślnie

Witam, to może i ja się podepnę do wątku, zwłaszcza iż mam sytuację podobną do jego założyciela Zamierzam zacząć przygodę z fotografią ślubną na poważnie. Na koncie mam już kilka samodzielnych zleceń dla, że tak to określę mniej wymagających klientów, którym nie przeszkadzało to iż mój sprzęt nie jest do końca profesjonalny a moje doświadczenie w tym zawodzie pozostawia wiele do życzenia. Oczywiście cena była adekwatna do możliwości mych. Zawsze sobie jakoś dawałem radę a klienci nigdy nie mieli żadnych pretensji. Zestaw jaki posiadam i jakim wykonywałem te zlecenia to Nikon D90 (drugi, pożyczony miałem zawsze w zapasie), Nikon 35 1.8, Nikon 85 1.8D, Nikon 18-105 i Metz 50 AF. Czasem pożyczałem jeszcze sigmę 10-20, ale rzadko z niej korzystałem, bo robiła straszną beczkę, a nie wszystkim się to potem podoba. Tak jak wyżej napisałem chcę się tym zająć na poważnie i z czasem chciałbym aby stało się to podstawowym źródłem mojego utrzymania (nie koniecznie tylko fotografia ślubna, ale fotografia w ogóle). Aktualnie mam jeszcze zabezpieczenie w postaci pracy jako kamerzysta w lokalnej telewizji, ale jeśli będzie się dało wyżyć z foto chcę z tego zrezygnować.
    Przejdę do sedna sprawy. Mając to co napisałem powyżej i kwotę w okolicach 10 000zł do wydania (tak na prawdę 14, ale 3-4 planuję przeznaczyć na komputer, bo mój już ledwo dyszy) opracowałem sobie kilka wersji jak owe pieniądze zainwestować. Z góry zaznaczam, że nie wymagam od nikogo aby powiedział mi która z tych wersji jest najlepsza, proszę jedynie o uwagi w postaci plusów i minusów tych zestawów w odniesieniu tego co już mam.
    1. Wersja ku której obecnie najbardziej się skłaniam.
    -Nikon d600 (6100zł) - pełna klatka, jak dla mnie całkiem niezła ergonomia, af przeboleje i tak jest leszy niż w moim d90. Jedyna rzecz jakiej się obawiam to te sławne plamy na matrycy.
    - Nikon 50 1.4/1.8 (1400/800zł) - gdy go dokupię mam w miarę uniwersalny zestaw stałek 35,50,85. Mój 35 podobno nie najgorzej pracuje na pełnej klatce, pomimo tego, ze jest do DX
    - Nikon SB-910 (1600zł) - bardzo dobra lampka, co tu więcej pisać.
    Za resztę pieniędzy zakupiłbym ze 2 szybkie karty 16gb, dodatkowy akumulator do aparatu, 2 zestawy akumulatorków do lamp, jakąś wygodną torbę itp
    2. Ten zestaw też wydaje się być racjonalny i najbliżej mu do 1.
    - D600
    - SB-910
    - Nikon 28 1.8 (2300zł) - myślę nad nim gdyż boje się, że w powyższym zestawie zabraknie mi szerokiego kąta podczas wesel. Czasem sale weselne są dość ciasne, a ja miałem już sytuacje że młodzi zrobili wesele na 150 osób w sali która oficjalnie mieści 100...
    Tu praktycznie wystarczy mi tylko na 2 karty i może aku.
    3. Zestaw taki jak 2 tyle że zamiast 910 wziąłbym 700 i dodatkowo kupił 50 1.8
    4. To już kompletnie szalony pomysł oparty na jednej myśli, która pojawiła się w mojej głowie. Chodzi o zakup tylko i wyłącznie Nikon d800. W głowie pojawiła mi się myśl - skoro radziłem sobie tym co miałem do tej pory to co bym nie kupił i tak sobie dam radę. Gdy kupię teraz profesjonalnego d800 będę miał możliwość z czasem rozwijać profesjonalną szklarnię, a na razie będę sobie radził tym co mam - na jednym ramieniu d90 z 18-105 do szerokich ujęć, na drugim d800 z 85 do portretów, zbliżeń itp.
    Na koniec dodam jeszcze kilka uwag o tym jak pracuję. Jak na razie wygodniej korzysta mi się z jednej puszki na raz, mimo że zawsze miałem 2 D90 to przy sobie tylko jeden a drugi leżał przygotowany gdzieś niedaleko. Bardzo lubię korzystać ze stałek, wymuszają u mnie myślenie nad kadrami, zastanawianie się, kombinowanie i dają więcej możliwości w słabym świetle a i fajnie można się bawić głębią ostrości. Zmiennoogniskowe też są dobre, ale sporo droższe i chyba się wstrzymam z zakupem topowego 24-70
    Hmm, czekam więc na wszelkie uwagi, a może i ktoś zaproponuje mi coś innego bardziej opłacalnego, wydajnego? W każdym razie będę wdzięczny za każdy komentarz.

Dodam jeszcze, że biorę pod uwagę zostanie tylko przy DX i dokupienie d7100, ale zaczynam wątpić w sens takiego działania
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 01-09-2013 o 22:55

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remos Zobacz posta
    No ale leżał bo co?
    u mnie obecnie najczęściej leży 70-200 ale to nic nie znaczy, a już tym bardziej nie sugeruje żadnych podtekstów.

BTW.
    ja robiłem pierwszy ślub D80 + S30 1.4 i też dało radę.
    A co niby Twoim zdaniem zasugerowałem??
    Leżał bo nie był przydatny, zestaw ze stopki genialnie sobie poradził.

Cytat Zamieszczone przez hubi12349 Zobacz posta
    Witam, to może i ja się podepnę do wątku, zwłaszcza iż mam sytuację podobną do jego założyciela Zamierzam zacząć przygodę z fotografią ślubną na poważnie. Na koncie mam już kilka samodzielnych zleceń dla, że tak to określę mniej wymagających klientów, którym nie przeszkadzało to iż mój sprzęt nie jest do końca profesjonalny a moje doświadczenie w tym zawodzie pozostawia wiele do życzenia. Oczywiście cena była adekwatna do możliwości mych. Zawsze sobie jakoś dawałem radę a klienci nigdy nie mieli żadnych pretensji. Zestaw jaki posiadam i jakim wykonywałem te zlecenia to Nikon D90 (drugi, pożyczony miałem zawsze w zapasie), Nikon 35 1.8, Nikon 85 1.8D, Nikon 18-105 i Metz 50 AF. Czasem pożyczałem jeszcze sigmę 10-20, ale rzadko z niej korzystałem, bo robiła straszną beczkę, a nie wszystkim się to potem podoba. Tak jak wyżej napisałem chcę się tym zająć na poważnie i z czasem chciałbym aby stało się to podstawowym źródłem mojego utrzymania (nie koniecznie tylko fotografia ślubna, ale fotografia w ogóle). Aktualnie mam jeszcze zabezpieczenie w postaci pracy jako kamerzysta w lokalnej telewizji, ale jeśli będzie się dało wyżyć z foto chcę z tego zrezygnować.
    Przejdę do sedna sprawy. Mając to co napisałem powyżej i kwotę w okolicach 10 000zł do wydania (tak na prawdę 14, ale 3-4 planuję przeznaczyć na komputer, bo mój już ledwo dyszy) opracowałem sobie kilka wersji jak owe pieniądze zainwestować. Z góry zaznaczam, że nie wymagam od nikogo aby powiedział mi która z tych wersji jest najlepsza, proszę jedynie o uwagi w postaci plusów i minusów tych zestawów w odniesieniu tego co już mam.
    1. Wersja ku której obecnie najbardziej się skłaniam.
    -Nikon d600 (6100zł) - pełna klatka, jak dla mnie całkiem niezła ergonomia, af przeboleje i tak jest leszy niż w moim d90. Jedyna rzecz jakiej się obawiam to te sławne plamy na matrycy.
    - Nikon 50 1.4/1.8 (1400/800zł) - gdy go dokupię mam w miarę uniwersalny zestaw stałek 35,50,85. Mój 35 podobno nie najgorzej pracuje na pełnej klatce, pomimo tego, ze jest do DX
    - Nikon SB-910 (1600zł) - bardzo dobra lampka, co tu więcej pisać.
    Za resztę pieniędzy zakupiłbym ze 2 szybkie karty 16gb, dodatkowy akumulator do aparatu, 2 zestawy akumulatorków do lamp, jakąś wygodną torbę itp
    2. Ten zestaw też wydaje się być racjonalny i najbliżej mu do 1.
    - D600
    - SB-910
    - Nikon 28 1.8 (2300zł) - myślę nad nim gdyż boje się, że w powyższym zestawie zabraknie mi szerokiego kąta podczas wesel. Czasem sale weselne są dość ciasne, a ja miałem już sytuacje że młodzi zrobili wesele na 150 osób w sali która oficjalnie mieści 100...
    Tu praktycznie wystarczy mi tylko na 2 karty i może aku.
    3. Zestaw taki jak 2 tyle że zamiast 910 wziąłbym 700 i dodatkowo kupił 50 1.8
    4. To już kompletnie szalony pomysł oparty na jednej myśli, która pojawiła się w mojej głowie. Chodzi o zakup tylko i wyłącznie Nikon d800. W głowie pojawiła mi się myśl - skoro radziłem sobie tym co miałem do tej pory to co bym nie kupił i tak sobie dam radę. Gdy kupię teraz profesjonalnego d800 będę miał możliwość z czasem rozwijać profesjonalną szklarnię, a na razie będę sobie radził tym co mam - na jednym ramieniu d90 z 18-105 do szerokich ujęć, na drugim d800 z 85 do portretów, zbliżeń itp.
    Na koniec dodam jeszcze kilka uwag o tym jak pracuję. Jak na razie wygodniej korzysta mi się z jednej puszki na raz, mimo że zawsze miałem 2 D90 to przy sobie tylko jeden a drugi leżał przygotowany gdzieś niedaleko. Bardzo lubię korzystać ze stałek, wymuszają u mnie myślenie nad kadrami, zastanawianie się, kombinowanie i dają więcej możliwości w słabym świetle a i fajnie można się bawić głębią ostrości. Zmiennoogniskowe też są dobre, ale sporo droższe i chyba się wstrzymam z zakupem topowego 24-70
    Hmm, czekam więc na wszelkie uwagi, a może i ktoś zaproponuje mi coś innego bardziej opłacalnego, wydajnego? W każdym razie będę wdzięczny za każdy komentarz.
    Myślę, że wymiana lampy nie będzie konieczna. FX, zwłaszcza D600 i D800 pozwalają spokojnie piłować ISO nawet i do 6400, co w połączeniu ze światłem 1.8 daje możliwości robienia praktycznie w większości warunków. A nawet, jesli będziesz potrzebował błysku, to Metz spokojnie do tego wystarczy (sam robię na 48 AF-1).

Opcja D90 + 18-105 i do tego FX ze stałkami jest bardzo dobra i da Ci duże możliwości.
    Nie jestem pewien, czy 50 będzie Ci potrzebna. Sam myślałem, że to konieczność, zanim wszedłem w FX. Po pierwszym ślubie na D700, stwierdziłem, że zestaw 35 i 85 w zupelnosci daje rade. 35 jest idealna na salę, a jak będziesz potrzebował większego kadru, to z D600, a tym bardziej D800, spokojnie możesz zrobić lekki crop. Za cenę 50/1.4 możesz nieco dołożyć i rozejrzeć się za używką 180/2.8 na plener.

Co do 800 vs 600 idź do jakiegoś porządnego sklepu i zastanów się, która lepiej leży Ci w ręce. Na dobrą sprawę innych zakupów nie musisz robić, więc może i D800 będzie lepszym wyborem, a na pewno bardziej przyszłościowym.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 01-09-2013 o 19:54

Strona 9 z 14 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów