Witam, to może i ja się podepnę do wątku, zwłaszcza iż mam sytuację podobną do jego założyciela

Zamierzam zacząć przygodę z fotografią ślubną na poważnie. Na koncie mam już kilka samodzielnych zleceń dla, że tak to określę mniej wymagających klientów, którym nie przeszkadzało to iż mój sprzęt nie jest do końca profesjonalny a moje doświadczenie w tym zawodzie pozostawia wiele do życzenia. Oczywiście cena była adekwatna do możliwości mych. Zawsze sobie jakoś dawałem radę a klienci nigdy nie mieli żadnych pretensji. Zestaw jaki posiadam i jakim wykonywałem te zlecenia to Nikon D90 (drugi, pożyczony miałem zawsze w zapasie), Nikon 35 1.8, Nikon 85 1.8D, Nikon 18-105 i Metz 50 AF. Czasem pożyczałem jeszcze sigmę 10-20, ale rzadko z niej korzystałem, bo robiła straszną beczkę, a nie wszystkim się to potem podoba. Tak jak wyżej napisałem chcę się tym zająć na poważnie i z czasem chciałbym aby stało się to podstawowym źródłem mojego utrzymania (nie koniecznie tylko fotografia ślubna, ale fotografia w ogóle). Aktualnie mam jeszcze zabezpieczenie w postaci pracy jako kamerzysta w lokalnej telewizji, ale jeśli będzie się dało wyżyć z foto chcę z tego zrezygnować.
Przejdę do sedna sprawy. Mając to co napisałem powyżej i kwotę w okolicach 10 000zł do wydania (tak na prawdę 14, ale 3-4 planuję przeznaczyć na komputer, bo mój już ledwo dyszy) opracowałem sobie kilka wersji jak owe pieniądze zainwestować. Z góry zaznaczam, że nie wymagam od nikogo aby powiedział mi która z tych wersji jest najlepsza, proszę jedynie o uwagi w postaci plusów i minusów tych zestawów w odniesieniu tego co już mam.
1. Wersja ku której obecnie najbardziej się skłaniam.
-Nikon d600 (6100zł) - pełna klatka, jak dla mnie całkiem niezła ergonomia, af przeboleje i tak jest leszy niż w moim d90. Jedyna rzecz jakiej się obawiam to te sławne plamy na matrycy.
- Nikon 50 1.4/1.8 (1400/800zł) - gdy go dokupię mam w miarę uniwersalny zestaw stałek 35,50,85. Mój 35 podobno nie najgorzej pracuje na pełnej klatce, pomimo tego, ze jest do DX
- Nikon SB-910 (1600zł) - bardzo dobra lampka, co tu więcej pisać.
Za resztę pieniędzy zakupiłbym ze 2 szybkie karty 16gb, dodatkowy akumulator do aparatu, 2 zestawy akumulatorków do lamp, jakąś wygodną torbę itp
2. Ten zestaw też wydaje się być racjonalny i najbliżej mu do 1.
- D600
- SB-910
- Nikon 28 1.8 (2300zł) - myślę nad nim gdyż boje się, że w powyższym zestawie zabraknie mi szerokiego kąta podczas wesel. Czasem sale weselne są dość ciasne, a ja miałem już sytuacje że młodzi zrobili wesele na 150 osób w sali która oficjalnie mieści 100...
Tu praktycznie wystarczy mi tylko na 2 karty i może aku.
3. Zestaw taki jak 2 tyle że zamiast 910 wziąłbym 700 i dodatkowo kupił 50 1.8
4. To już kompletnie szalony pomysł oparty na jednej myśli, która pojawiła się w mojej głowie. Chodzi o zakup tylko i wyłącznie Nikon d800. W głowie pojawiła mi się myśl - skoro radziłem sobie tym co miałem do tej pory to co bym nie kupił i tak sobie dam radę. Gdy kupię teraz profesjonalnego d800 będę miał możliwość z czasem rozwijać profesjonalną szklarnię, a na razie będę sobie radził tym co mam - na jednym ramieniu d90 z 18-105 do szerokich ujęć, na drugim d800 z 85 do portretów, zbliżeń itp.
Na koniec dodam jeszcze kilka uwag o tym jak pracuję. Jak na razie wygodniej korzysta mi się z jednej puszki na raz, mimo że zawsze miałem 2 D90 to przy sobie tylko jeden a drugi leżał przygotowany gdzieś niedaleko. Bardzo lubię korzystać ze stałek, wymuszają u mnie myślenie nad kadrami, zastanawianie się, kombinowanie i dają więcej możliwości w słabym świetle a i fajnie można się bawić głębią ostrości. Zmiennoogniskowe też są dobre, ale sporo droższe i chyba się wstrzymam z zakupem topowego 24-70
Hmm, czekam więc na wszelkie uwagi, a może i ktoś zaproponuje mi coś innego bardziej opłacalnego, wydajnego? W każdym razie będę wdzięczny za każdy komentarz.
Skontaktuj się z nami