Close

Strona 444 z 2397 PierwszyPierwszy ... 3443944344424434444454464544945449441444 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 431 do 4 440 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Hm, album nazwany Tama canon, siedzisz na nikonie a pstrykasz soniakiem To jest prawdziwa poprawność!
    Spróbuj zresetować ustawienia aparatu i zobaczyć czy podczas importowania program nie ma jakiegoś profilu zmieniającego zdjęcia automatycznie. Poszukaj tez info o tym aparacie na zagranicznych forach, może ludzie mają ten problem, to dość popularny sprzęt. On tak nagle zaczął robić inne zdjęcia czy od zawsze tak miał?
    Jak te rzeczy nie pomogą to bym chyba słał do serwisu jak na gwarancji...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    wielkopolska

Domyślnie

Ikit, na forum Nikona taki wielki wątek Soniaka, to dopiero poprawność Mój wątek zaczął sie od Nexa a wątek RX to wynik pewnego mego zdania o niezadowoleniu z niego... i tak już poszło.
    Nie wgrałam jeszcze programu z aparatu do komputera. Takie zdjęcia były chyba od początku. Czyli Twoim zdaniem jest coś nie tak w obrazie tych zdjęć?

Domyślnie

Zdaję się na Twoją ocenę Jak ustawiam nexa na mocno kolorowe ustawienia to aż oczy bolą... Jeśli znasz dobrze warunki w jakich robiłaś zdjęcia i widzisz że powinno być bardziej kolorowo, filtry aparatowe ustawiasz na kolorowo a dalej jest blado, aparat ma dobrą opinię ale się nie sprawdza, szukałaś informacji na innych forach i żadna nie pomogła i próbowałaś wszystkiego to brak mi innych rad Można jeszcze ewentualnie zrobić takie same zdjęcia w tych samych warunkach drugim aparatem i porównać z grubsza.

Krakowskie 4w1:P Taki miejski punkt G:P z CZJ 135/3.5

Oszczędny w słowach
    Miasto
    wielkopolska

Domyślnie

Ikit, tak zrobię, z drugim sony ale takim "zwykłym". Jakim zestawem to zdjęcie zrobiłeś? Na dzień dzisiejszy to kupiłabym 5N i już nawet z 18-55 ale dlaczego nie ma czarnego obiektywu, widziłam że w NEX 7 jest taki czarny kit w zestawie. Albo: dlaczego do 5N nie dołączają 16-50. W sumie 18-55 jest cięższe od 16-50 tylko ok. 70 g., co innego gabaryty. Ponieważ podróżuję to i coś dłuższego w dalszym czasie a więc 55-210.
    Opowiedz o tym zdjęciu, tzn. jpg czy RAW, jakaś korekcja i jakie ustawienia typu, kontrast, ostrość.
    Nie mogę przekonać się do Krakowa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tama Zobacz posta
    Uel, sam zobacz, tylko udaj że nie widzisz linii horyzontu bo to taki przykład pierwszy z brzegu: https://picasaweb.google.com/1184107...62853496171602 tu znajdziesz wszystkie ustawienia sprzętu "strona z pełnymi informacjami".
    Jak dla mnie to ta fotka wygląda naprawdę ładnie kolorystycznie i z ekspozycją. Jedynie cienie czarne, ale żaden aparat bez wyciągania cieni ustawionego opcjach czy potem na kompie nie da ładniej (no i podbity kontrast jeszcze je pociemnia).
    5R już chyba domyślnie ma włączone to wyciąganie cieni w jpegach i się świetnie sprawdza, myślę że w RX też to podobnie działa.

Domyślnie

To z carl zeissa (aus Jena) 135/3.5 więc nic specjalnego (fajne stare szkiełko, pewnie na f3.5 bo ostre). Ustawień nie pamiętam bo co jakiś czas mam inne fazy, obecnie po prostu strefa twórcza na 'standard' ale robiłem np. na vividzie +1 do wszystkiego, DRO3 czy na portrecie -2/-1/+1 z DRO3 bo daje ponoć najwięcej odcieni przy małych rozpiętościach. DRO obecnie wyłączone bo psuje mi zdjęcia gdzie chcę mieć mocne cienie, a ciężko się dostać do tej cechy bo mi brakło guzików więc wybrałem mniejsze zło, matrycowy pomiar światła bo bardzo ładnie działa, rzadko wymaga korekty, ISO auto bo ogranicza do 3200 a nie boję się szumów z nexa na tym ustawieniu, WB się praktycznie nie myli, jak myli to widać na ekranie i zmieniam, jpg bom leniwy ale w tym sezonie popróbuję rawy przy ważniejszych wyprawach Sporo 'auto' ale wolę się skupić na kadrze czy przysłonie, a i tak czasem tego nie ogarniam

Oszczędny w słowach
    Miasto
    wielkopolska

Domyślnie

Goku, to zacytowane zdjęcie jest okropne, jakby umarło i szło do nieba. Sam zobacz wersję po obróbce, nad która siedziałam bardzo długo bo na PS nie znam się za bardzo. Beduinka strój miała w mocnych barwach, nasyconych a nie takie... coś. Czy robiłam zdjęcie pod słońce czy odwrotnie, efekt ten sam.

Ikit, właśnie przeglądam wątek od stycznia i już wiem - masz dużo szkiełek i 5N. I gdzieś tam wyczytałam, że jednak był zimą taki zestaw 5N z 16-50 (podróże).

Domyślnie

Goku, to zacytowane zdjęcie jest okropne, jakby umarło i szło do nieba. Sam zobacz wersję po obróbce, nad która siedziałam bardzo długo bo na PS nie znam się za bardzo. Beduinka strój miała w mocnych barwach, nasyconych a nie takie... coś. Czy robiłam zdjęcie pod słońce czy odwrotnie, efekt ten sam.
    Strzelam że oglądasz to na laptopach, tam zdjęcia wyglądają zwykle podle. Zdjęcia prosto z puszki ani z d7000 ani z 5r mi się nie podobały na rodzinnych laptopach.
    U mnie na tym foto są bardzo ładne kolory, nasycone, żywe. Za wyjątkiem tych czarnych drzew bo są w cieniu, a kontrast zgubił szczegóły całkiem.
    Zdjęcie po obróbce jest troszkę za jasne.

Domyślnie

To zdjęcia zrobione w środku dnia.
    To jest chyba problemem. Przy robieniu tego zdjęcia z jakiego trybu korzystałaś i jaką korektę zrobiłaś?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    wielkopolska

Domyślnie

Mam 2 komputery, z innej bajki ale widzę to samo. Poza tym nie tylko swoje zdjęcia z RX oglądam na laptopie.
    Tryb? Przesłonowy, matrycowy i to co widać w EXIF, wzmocniony kontrast, ostrość i nasycenie. Tyle, że nasycenie opuściło mój aparat bez pożegnania.

Strona 444 z 2397 PierwszyPierwszy ... 3443944344424434444454464544945449441444 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów