Close

Strona 443 z 2397 PierwszyPierwszy ... 3433934334414424434444454534935439431443 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 421 do 4 430 z 23962

Wątek: Sony NEX

Oszczędny w słowach Awatar desid
    Miasto
    Warszawa/Piaseczno

Domyślnie

Oprócz kolebiącego się zestawu, to w cieplejsze dni faluje jeszcze powietrze. Dlatego najlepszą porą na takie foty jest niestety zima.

http://forum.nikoniarze.pl/showpost....postcount=2885
    nex siódmy

Domyślnie

Tama, patrzyłaś na pomiar światła w aparacie (punktowy, matrycowy itp.)? Aparaty potrafią w różnych ich ustawieniach dawać skrajnie różne efekty na tych samych scenach Poza tym jest też standardowa próba dążenia przez aparat do pewnej przeciętnej szarości zdjęcia i jak jest np. jasno to zbyt przyciemnia a jak ciemno to zbyt rozjaśnia.

Oszczędny w słowach Awatar desid
    Miasto
    Warszawa/Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tama Zobacz posta
    Wiem, że te góry są okropne ale nie dałam rady inaczej, wcale nie takie ostre jednak bo musiałam je później mocno wyostrzać, tam naprawdę nie było tak szaro-buro. Na zdjęciu z palmami w serii ze skałami, wręcz wszystko bure: niebo, palmy.
    Góry fioletowe ale na oryginale też jakieś dziwne, niebieskawe?
    A może pokombinować z balansem. Z tego co pamiętam z czasów kliszowych, to na orientalne zdjęcia były klisze o innej teemperaturze barwowej.
    nex siódmy

Domyślnie

Na takie niedomagania obrazka jest znakomity plugin do PS "Perfectly Clear".
    Oczywiście wszystko to można zrobić w PS, ale potrzeba dużo czasu i umiejętności.
    Spróbuj triala i poinformuj o efektach.
    http://www.athentech.com/Gallery.html

Oszczędny w słowach
    Miasto
    wielkopolska

Domyślnie

Pomiar miałam matrycowy, ostatnio przy próbach ustawiłam na punktowy i też bylejakość. Kompensacja na + nic tylko siwo-szaro Balans na tamtych fotach miałam auto, a teraz kombinując ustawiałam cień, chmury i lipa. Tak jak pisałam, soniak w55 robił fotki lepsze, nia miałam żadnego problemu z kolorami. Nie od dziś robię zdjęcia ale żeby coś takiego... W następnym tygodniu pofocę nim i to będzie jego ostatnia szansa.
    Co do zdjęcia z plaży, w rzeczywistości był piękny ceglasty piasek
    Fotografując dalekie góry, wszystko musiałam doostrzać (a mialam +2 z dostępnych +3) o kontraście w PS nie wspominając. Po południu wrzucę coś na Picasa dla orientacji w czym problem.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Pomiar miałam matrycowy, ostatnio przy próbach ustawiłam na punktowy i też bylejakość. Kompensacja na + nic tylko siwo-szaro Balans na tamtych fotach miałam auto, a teraz kombinując ustawiałam cień, chmury i lipa. Tak jak pisałam, soniak w55 robił fotki lepsze, nia miałam żadnego problemu z kolorami. Nie od dziś robię zdjęcia ale żeby coś takiego... W następnym tygodniu pofocę nim i to będzie jego ostatnia szansa.
    Co do zdjęcia z plaży, w rzeczywistości był piękny ceglasty piasek
    Fotografując dalekie góry, wszystko musiałam doostrzać (a mialam +2 z dostępnych +3) o kontraście w PS nie wspominając. Po południu wrzucę coś na Picasa dla orientacji w czym problem.
    Pozdrawiam
    Nie wrzucaj na Picasę, tylko wrzuć rawa na jakiegoś dropboxa i wklej tu link.

Po Twoich zdjęciach nabrałem jeszcze większej ochoty, żeby wszystkim polecać RX100 - świetne kolory, DR jak Poprad po ulewie, a przede wszystkim detal jak nie z kompakta.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Tak, tak wklej, a my już obrobimy

Oszczędny w słowach
    Miasto
    wielkopolska

Domyślnie

...dropbox...? To ja się chyba z kurami chowałam, nie mam o tym pojęcia, sorry. RAW nie stosuję. Więc pozostaje tylko Picasa z moimi JPGami.
    Gavin, właśnie o to chodzi, że ja nie chcę obrabiać, a ewentualnie lekko podrasować jeżeli już coś chcę pokazać na jakimś portalu podróżniczym.

Domyślnie

...dropbox...? To ja się chyba z kurami chowałam, nie mam o tym pojęcia, sorry. RAW nie stosuję. Więc pozostaje tylko Picasa z moimi JPGami.
    Gavin, właśnie o to chodzi, że ja nie chcę obrabiać, a ewentualnie lekko podrasować jeżeli już coś chcę pokazać na jakimś portalu podróżniczym.
    Bo i nie ma co rasować. Zdjęcia są dokładnie takie, na jakie warunki pozwoliły, nic złego aparat nie dołożył, przynajmniej nie na tych zdjęciach które pokazałaś.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Oszczędny w słowach
    Miasto
    wielkopolska

Domyślnie

Niezależnie od ustawień, od tego gdzie mam słońce, zawsze to samo, zieleń niezielona, niebo siwe lub białe, kwiatki pozbawione swojej barwy, góry nieostre i blade. To zdjęcia zrobione w środku dnia. Dwa ostatnie po zmianie przestrzeni kolorów i pomiaru światła i in. Ale efekt ten sam.

https://picasaweb.google.com/1184107...L2RnKf2gsKI9wE

Strona 443 z 2397 PierwszyPierwszy ... 3433934334414424434444454534935439431443 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów