Close

Strona 429 z 2397 PierwszyPierwszy ... 3293794194274284294304314394795299291429 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 281 do 4 290 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Downunder - dzięki! Faktycznie tego jeszcze nie było.

Może ktoś ma na sprzedaż tego ECF? Zapraszam na PW jakby co.
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

ja dlatego wybralam ECU, zamiast ECF, dokladnie to przemyslalam, nie chcialam zebym miala zdjecia z wykrzywiona perspektywa jak fish, ale jak komus to odpowiada.. ja zdecydowanie wole ECU.
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

To ja do ogródka Mekano dorzucę kamyczek: mając 18-55 nie udawało mi się płynnie zoomować. Teraz z 16-50 nie ma żadnych problemów. W trakcie filmowania używam pstryczka vel wajchy na obiektywie i zoom jest przyjemnie wolny i płynny (wolniejszy niż w przypadku fotografowania). Wady obiektywu są korygowane, uchwyt jest wygodny z wajcha pod kciukiem lewej ręki. Stabilizacja działa dobrze.
    Tomek
    | tohu wawohu |

Domyślnie

Trzej Królowie Wiosny.

Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 15-04-2013 o 10:42

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mekano Zobacz posta
    ja dlatego wybralam ECU, zamiast ECF, dokladnie to przemyslalam, nie chcialam zebym miala zdjecia z wykrzywiona perspektywa jak fish, ale jak komus to odpowiada.. ja zdecydowanie wole ECU.
    Dziwne żeby w konwerterze fisha nie było zakrzywienia ECF i ECU to dwa różnego rodzaju konwertery. I warto oba mieć

desid - ciekawy ten jawor

Domyślnie

Fujian 35/1.7

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ToTom Zobacz posta
    To ja do ogródka Mekano dorzucę kamyczek: mając 18-55 nie udawało mi się płynnie zoomować. Teraz z 16-50 nie ma żadnych problemów. W trakcie filmowania używam pstryczka vel wajchy na obiektywie i zoom jest przyjemnie wolny i płynny (wolniejszy niż w przypadku fotografowania). Wady obiektywu są korygowane, uchwyt jest wygodny z wajcha pod kciukiem lewej ręki. Stabilizacja działa dobrze.
    ok dzieki za info, ja bym wolala i tak zdecydowanie 16-50 dlatego ze jest fajny taki malutki, ale jego cena 330 €, wiec sam obiektyw sie nie oplaca. Bo dodajac troche mozna juz miec 3N, wraz z obiektywem (140€).
    Mialabym tez nowego Samsunga nx1000 i 20 mpix, w super fajnej cenie 280€..
    nie wiem co Wy byscie zrobili na moim miejscu.. bo wydac plus minus 400€ ot tak (tylko dla obiektywu), to tez przeciez nie chodzi droga..
    Najlepsza opcja bylby tutaj jakis nowy Nex, w cenie 5R, no ale niestety, jego na horyzoncie nawet nie slychac..
    eh..
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Fatman, tak bardzo ladnie Ci to wyszlo (juz widzialam wczoraj) jest plynnie,
    ale znam 18-55 doskonale dla mnie on niestety nie jest 100% plynny.

MariuszJ bardzo ladne, ah ta wiosna

Domyślnie

Mekano,

Samsunga NX1000 nie znam, wiem o nim tyle, co z opisów, więc nie mogę się wypowiadać. ale znam obiektyw 20-50, bo był podstawowym obiektywem w kicie z NX100 - i nie jest to obiektyw, za którym przepadam.
    Na pewno jego zaletami są małe wymiary i całkiem dobra jakość optyczna.
    Ale ta jakość obrazu jest uzyskiwana na drodze programowej - w menu aparatu opcja wyłączenia korekty wad obiektywu jest po podłączeniu tego obiektywu domyślnie włączona (ON) i wyszarzona, tzn. nie można jej wyłączyć. Aparat bardzo mocno prostuje bardzo silną dystorsję, zwłaszcza beczkę przy szerokim kącie. Co więcej, w ten sam sposób prostowane są RAWy otwierane w firmowym programie Samsunga - dopiero po otwarciu w innych programach widać, jak bardzo ten obiektyw wykrzywia linie proste. Poza tym, 20 mm to nie jest tak szeroki kąt, by rzucał na kolana. Obiektyw przed zdjęciem trzeba ręcznie wysunąć z pozycji spoczynkowej, obrotem pierścienia ogniskowych - wtedy wydłuża się. Żeby go schować do pozycji transportowej, trzeba obracając pierścień ogniskowych przesunąć suwak blokady, zapobiegający przypadkowemu złożeniu obiektywu przy fotografowaniu. Tak więc to jest tajemnica jego małych wymiarów.
    AF jest dość głośny i wyraźnie słyszalny przy nagrywaniu filmów. Przy ustawianiu ostrości przednia soczewka wysuwa się i obraca, więc stosowanie np. filtrów polaryzacyjnych czy połówkowych byłoby problemem. Poza tym ta przednia soczewka obraca się tak leciutko, że nawet bałbym się przykręcić do niej cięższy filtr polaryzacyjny.
    Wersja tego obiektywu sprzedawana teraz z NX1000 ma oznaczenie "II", ale sądząc po zdjęciach zmieniono jedynie wygląd zewnętrzny, umieszczenie skali ogniskowych, itd. Nie wiem, czy zmieniono coś w środku - raczej wątpię. No i bagnet obiektywu jest oczywiście plastikowy.
    Jest to więc kontrowersyjny obiektyw. Używam go czasem z NX100, jak chcę mieć malutkiego zooma, ale... mam do niego sporo zastrzeżeń.

Myślę, że mogłabyś się na nim zawieść.
    Ostatnio edytowane przez puch24 ; 15-04-2013 o 20:45
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Strona 429 z 2397 PierwszyPierwszy ... 3293794194274284294304314394795299291429 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów