Close

Strona 138 z 292 PierwszyPierwszy ... 3888128136137138139140148188238 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 371 do 1 380 z 2916

Wątek: Co wybrać?

Oszczędny w słowach Awatar Fresian
    Miasto
    woj. pomorskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Ale młodsze rodzeństwo jeszcze w niedługim czasie możesz mieć
    Jak by to moja mama słyszała to by się załamała . Poza tym jedna młodsza mi wystarczy, z drugą bym się chyba rzuciła z okna -,- Serio.
    PS. Troszeczkę offtop nam się zrobił

Oszczędny w słowach Awatar yupy
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Mam mały dylemat co wybrać Nikona D600, D7100, czy może starszego ale zachwalanego D300s. Za pierwszym przemawia wiadomo format FX, za pozostałymi w moim przypadku cena. Chodzi o to, że jak już przerzucę się na wyższą półkę z d80 to warto kupić jakiś obiektyw, który podźwignie wymagania puszki. Obecnie mój budżet to ok. 7000zł, w przypadku D7100 i zwłaszcza D300s na jakieś lepsze szkło styknie, ale z D600 to sobie poczekam na kolejną wypłatę a może i dwie. Problem w tym, że tak mnie skręca by już mieć w rękach nowe body. Oczywiście w grę wchodzi też, co dana puszka potrafi (specyfikacje znam, ale liczę na opinie właścicieli danych modeli)?

Domyślnie

Z D80 skok na D300s nie ma sensu, jeżeli chodzi tylko o jakość obrazka. Wyjątkowo podlinkuję moją aukcję na forum, bo jutro i tak chyba zniknie, więc chodzi tu tylko o zdjęcia (te także znikną, a linkowanie ich tu wszystkich jest ciut bez sensu). Zerknij na jakość zdjęć z D80 i z D700 (są EXIFy), wykonanych tym samym obiektywem (niestety w różnym świetle). Według mnie przy sensownych warunkach dowolny korpus da świetne rezultaty, a więcej zależy od obiektywu. Różnica w ISO natomiast między D80 i D300s to na moje oko nawet nie 1 EV. Zatem oczywiście, czasem uda się zrobić lepsze zdjęcia, ale nie jest to ogromny odsetek. Powodem dla kupna D300s powinien być AF lub filmowanie. Pozostałe mniej uzasadniają zakup.
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=226849
    Ciut inaczej jest w przypadku nowych matryc, ponieważ mają świetną dynamikę tonalną i trzymają ją długo, wraz z rosnącym ISO. Jeżeli nie używasz dwóch ekstremów: bardzo małej głębi oraz bardzo wysokich ISO, to puszka D7100 będzie rewelacyjnym korpusem. Jednak najpierw zainwestowałbym w odpowiedni i docelowy dla własnych potrzeb obiektyw, a dopiero potem zmieniał D80, szczególnie na inny DX.

PS. O sensie, piszę w pojęciu ekonomicznym. Po prostu te pieniądze lepiej wydać na coś innego. A jak już się wszystko inne ma - to oczywiście niemal każdy skok w górę ma sens.
    Aha, przejście na pełną klatkę to jest w ogóle inna bajka i nie można tego porównać do poruszania się w obrębie matryc DX. Szczególnie w pewnych dziedzinach. Jednak najpierw szkło bym proponował (no chyba, że jest inne dla DX i FX, wówczas chyba jednak FX plus ostre, ale ciemniejsze - tylko to nadal będzie dużo drożej zwykle).
    Obie puszki D7100 i D600 powinny dać lepszy detal niż poprzednie generacje matryc. Zatem kiedy zależy na powiększeniach, wycinaniu fragmentów kadru - to tu może być spora różnica.
    Jeżeli zależy na wysokich ISO, to szacowałbym mniej więcej takie ekwiwalenty jednej wymagającej sceny - to raczej graniczne ISO przy wielu zastosowaniach:
    D80 - ISO 800
    D300s - ISO 1440
    D7100 - ISO 2000
    D600 - ISO 5600-6400
    D700 - ISO 4000-5000
    Dokładnie można to sobie pobadać na portalu DxO, porównując wybrane modele, zakładkę Measurments/SNR 18% i prowadząc poziomą linię przecinającą wykresy. Widać jak ogromny jest skok między matrycami DX i FX. Ale trzeba przyznać, że nowe DX są już naprawdę kuszące. Aha, wysokie używalne ISO pociąga za sobą dobre kolory i dynamikę, nawet na niższych ISO, dlatego to jest istotne nawet przy zadowalającym, ale nieidealnym świetle.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 10-04-2013 o 08:06

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Jeżeli zależy na wysokich ISO, to szacowałbym mniej więcej takie ekwiwalenty jednej wymagającej sceny - to raczej graniczne ISO przy wielu zastosowaniach:
    D80 - ISO 800
    D300s - ISO 1440
    D7100 - ISO 2000
    D600 - ISO 5600-6400
    D700 - ISO 4000-5000
    No to jest bardzo ciekawe zestawienie, obrazujące zakresy pracy na danych ISO. Dzięki
    "Nikon"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fresian Zobacz posta
    To do mnie?XD Bo ja mam nadzieje, że jeszcze dłuuuugo sobie poczekam (mam 16 lat) XDDD
    Oj tam, jak czasem jadę komunikacją miejską to bardzo często słyszę dyskusję gimnazjalistek/pierwszoklasistek liceum dotyczące tylko i wyłącznie tego, która w ciąży, która już urodziła, a która kiedy ma termin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mane Zobacz posta
    Oj tam, jak czasem jadę komunikacją miejską to bardzo często słyszę dyskusję gimnazjalistek/pierwszoklasistek liceum dotyczące tylko i wyłącznie tego, która w ciąży, która już urodziła, a która kiedy ma termin
    No to włącz się do dyskusji bo pewnie fotograf na chrzciny potrzeby :P
    NIKON D800 | N24-70mm 2.8| N50mm 1.8D| N85mm 1.8G| N70-200VR| SB-900

Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Fakt D300 skreślam już z listy. Byłem dzisiaj w ABfoto i jednak przekonywali mnie do D600 (za gotówkę) i obiektywu (to już wezmę na krechę). Zastanawiam się teraz nad obiektywem, a nie chcę iść w stronę szkieł standardowych typu 24-85mm. Myślę na dobry początek nad szkłami: Nikkor AF-S 85mm f 1,8G lub 60 mm f/2,8G ED AF-S Micro NIKKOR. Z szerokich AF-S NIKKOR 16-35 mm f/4G ED VR. Co do kurzu , o którym jest tyle wątków, w sklepie zapewnili mnie, ze na stanie mają około 20 sztuk, można aparat przetestować i wybrać model bez tych wad. W przypadku wystąpienia tej wady aparat można oddać do serwisu (jak to powiedzieli) przedgwarancyjnego.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yupy Zobacz posta
    Fakt D300 skreślam już z listy. Byłem dzisiaj w ABfoto i jednak przekonywali mnie do D600 (za gotówkę) i obiektywu (to już wezmę na krechę). Zastanawiam się teraz nad obiektywem, a nie chcę iść w stronę szkieł standardowych typu 24-85mm. Myślę na dobry początek nad szkłami: Nikkor AF-S 85mm f 1,8G lub 60 mm f/2,8G ED AF-S Micro NIKKOR. Z szerokich AF-S NIKKOR 16-35 mm f/4G ED VR. Co do kurzu , o którym jest tyle wątków, w sklepie zapewnili mnie, ze na stanie mają około 20 sztuk, można aparat przetestować i wybrać model bez tych wad. W przypadku wystąpienia tej wady aparat można oddać do serwisu (jak to powiedzieli) przedgwarancyjnego.
    Oj te chwyty marketingowe i wyuczone zdania OTWARTE, klient się musi wygadać. Na koniec jak już się wyszaleje to pytanie zamknięte w stylu , to pakować? TAK ALBO NIE? No po to tu przyszedłem, no to tak I już "jeleń" upolowany, bez obrazy Ciebie, ale te teksty w stylu serwisu przedgwarancyjnego to można się pośmiać co Ci ludzie jeszcze nie wymyślą, jak na oficjalnej stronie NIKONA jest napisane, że kurz będzie usuwany za darmo w ramach gwarancji

Spoko, no sam zamierzam go kupić, daj znać jak się sprzęt będzie sprawował
    "Nikon"

Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez josephebeloki Zobacz posta
    Oj te chwyty marketingowe i wyuczone zdania OTWARTE, klient się musi wygadać. Na koniec jak już się wyszaleje to pytanie zamknięte w stylu , to pakować? TAK ALBO NIE? No po to tu przyszedłem, no to tak I już "jeleń" upolowany, bez obrazy Ciebie, ale te teksty w stylu serwisu przedgwarancyjnego to można się pośmiać co Ci ludzie jeszcze nie wymyślą, jak na oficjalnej stronie NIKONA jest napisane, że kurz będzie usuwany za darmo w ramach gwarancji

Spoko, no sam zamierzam go kupić, daj znać jak się sprzęt będzie sprawował
    Wiesz co najlepiej to trafić taki model, który nie będzie miał wad. Niestety w czasach dzisiejszej masowej produkcji to coraz trudniejsze. Bo z takimi serwisami to (nawet za darmo) można podziękować. Tak jak lubię Nikona to za krajowym serwisem nie przepadam, zdarzyło mi się, że z małego problemu zrobili większy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yupy Zobacz posta
    Mam mały dylemat co wybrać Nikona D600, D7100, czy może starszego ale zachwalanego D300s. Za pierwszym przemawia wiadomo format FX, za pozostałymi w moim przypadku cena. Chodzi o to, że jak już przerzucę się na wyższą półkę z d80 to warto kupić jakiś obiektyw, który podźwignie wymagania puszki. Obecnie mój budżet to ok. 7000zł, w przypadku D7100 i zwłaszcza D300s na jakieś lepsze szkło styknie, ale z D600 to sobie poczekam na kolejną wypłatę a może i dwie. Problem w tym, że tak mnie skręca by już mieć w rękach nowe body. Oczywiście w grę wchodzi też, co dana puszka potrafi (specyfikacje znam, ale liczę na opinie właścicieli danych modeli)?
    Poszedłem do FJ z zamiarem kupna 7100 ( po testach w sieci itp) . Ale tylko wziąłem go do ręki i okazało się że to jest zabaweczka tylko . Mały korpusik . Wziąłem potem do ręki D600 i leżał mi w ręku super. Poza tym dużo lepszy wizjer ma niż 7100 . A sądziłem że są takie same. Mam go dopiero 1 dzień ale zaskoczył mnie pozytywnie. Zdjęcia są tak "jasne" i bez szumów ( miałem wcześniej A77 , 7D, 60D, 600D, A55, D40) że jestem szczęśliwy że dokonałem tego wyboru.
    Do tej pory byłem zadowolony tylko z .... tu Was zaskoczę .... Canona 60D i starego Nikona D40 . Przewaliłem przez kilka lat kilka korpusów i teraz czuję że dopiero pełna klatka to jest to co szukam. Nie lubię robić zdjęć z lampą.
    Dlatego zanim coś kupisz to sprawdź to najlepiej od razu kilka . Porównasz jak Ci leżą w ręku , jaki mają wizjer ( dla mnie to bardzo ważne) i jak są zbudowane.
    Canon 5D MKIII & Sony RX100 III

Strona 138 z 292 PierwszyPierwszy ... 3888128136137138139140148188238 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów