Close

Strona 136 z 292 PierwszyPierwszy ... 3686126134135136137138146186236 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 351 do 1 360 z 2916

Wątek: Co wybrać?

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    4. Nikkor 80-200 f/2.8 AF D ED w wersji dwupierścieniowej (najnowszej)
    Oj pamięć już nie ta... Ostatnia była wersja AF-S - trudna do zdobycia, ale najlepsza
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fresian Zobacz posta
    Nie, nie łażenie po dżungli, przynajmniej nie mam w planach xD Zwierzęta domowe, psy koty no i właśnie głównie konie
    PS. Nie mam pojęcia jak wpadłeś na to, że chodzi generalnie o konie :
    Od siebie dodam, że warto popróbować 70-300 VR. Nawet gdybyś nie miał dojścia inaczej niż przez zakup, to i tak odsprzedasz bez starty. Natomiast może się okazać że, masz to o co Ci chodziło, za rozsądne pieniążki. Potrzebowałem coś długiego na sportów motorowych (autocross, rajdy, etc...), wiec obiekt też porusza się w miarę szybko, a że fundusze na hobby mocno ograniczone to o f2.8 można było zapomnieć. Wpadł mi w ręce 70-300 G, wychwalany pod niebiosa przez znajomego, okazało się że te niebosa strasznie nisko. Wiec wróciłem to lektury forum i na tymże samym forum 2 tygodnie później nabyłem 70-300 VR. Dla mnie amatora i pospolitego cykacza nic więcej nie potrzeba, mam ostro, garba nie będzie bo to lekkie, a co najistotniejsze, zakup nie zmuszał mnie to sprzedaży nerki.

Jak to mówią w internecie? Polecam ten obiektyw, bo to na prawde kawał dobrego szkła.

Druga rzecz. Jako dodatek spraw sobie skałkę, czy to 50 czy 35, z takimi modelami jak psy i koty to masa frajdy będzie i pobawisz się GO, a to wciąga jak chodzenie po bagnach.
    Pozdrawiam.
    D700, S24-105/4 ART.

"...the first thing that you want, will be the last thing you'll ever need"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ALF Zobacz posta
    Oj pamięć już nie ta... Ostatnia była wersja AF-S - trudna do zdobycia, ale najlepsza
    Nie - ostatnie wersja szkła 80-200 f/2.8 AF D ED ma dwa pierścienie. W odróżnieniu od poprzednich, które mają mechanizm pompki do zmiany ogniskowej. Ty piszesz o czym innym - o wersji AF-S, o której ja nawet nie wspominam. Zatem mówimy o dwóch różnych półkach obiektywów (różnią się masą, jakością i ceną). No i jeżeli się nie mylę, to wersja AF i AF-S były produkowane jednocześnie i niezależnie. Tu tabela: http://www.kenrockwell.com/nikon/80-200mm-history.htm. Jak widać wersja AF-S była produkowana w latach 1999-2004 i została zastąpiona przez jego następcę, czyli 70-200 VR, który potem został zastąpiony przez 70-200 VR II. Natomiast wersja AF-D (new) produkowana jest nieprzerwanie od 1997, chyba nawet do dziś.
    A wersji 80-200 AF-S nie polecam, ze względu na małą szansę trafienia dobrego egzemplarza z niezajechanym silnikiem. Gdyż tego silnika ponoć nie da się już dziś naprawić, czy wymienić.

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Ostatnią z serii 80-200 jest AF-S. Po prostu wersja wcześniejsza (new) była dłużej produkowana... chronologia jest bezlitosna Miałem okazję na jednym z plenerów forumowych bawić się AF-Sem. Niesamowita maszynka, ale swoje kosztuje.
    Wybór jest prosty, jak kilo drutu w kieszeni. Dla amatora z kasą są starsze wersje w używce, bez kasy N 70-300 VR. Dla zawodowców, najnowsze 70-200 VR II.
    Ostatnio edytowane przez ALF ; 07-04-2013 o 12:18
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ALF Zobacz posta
    80-300 VR.
    70-300 VR Alf-ie chyba mała literówka (cyfrówka).
    D700, S24-105/4 ART.

"...the first thing that you want, will be the last thing you'll ever need"

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Ano Dzięki, poprawiłem.
    Ostatnio edytowane przez ALF ; 07-04-2013 o 12:19

Domyślnie

Pozwólcie że wtrącę się ze swoim dylematem, bo sam sobie z nim nie dam rady.
    Mam budżet na poziomie ~10 000. Obecnie posiadam D90 z 17-55, 70-200 i 50/1,8 + SB-700.
    Z każdym dniem czuję coraz większą potrzebę zmiany body. Powody? Ograniczenia obecnego aparatu, jego awaryjność (co idzie w parze z wiekiem i jego zużyciem).
    Potrzebuję aparatu/ów głównie do reportażu i sportu + oczywiście czasem fotografia portretowa. Powoli też wchodzę "w kościół" - chrzty i śluby jako drugi fotograf.
    Ponadto, oczekuję od aparatu przyzwoitej funkcji filmowania. Co rozumiem przez przyzwoitą:
    - obraz HD
    - możliwość nagrywania przy 60fps /może być przy niższej rozdzielczości/
    - AF na żywo
    - stabilizacja obrazu, ale w Nikonie o tym mogę zapomnieć, więc żeby chociaż działała stabilizacja ze szkła podczas filmowania
    - jak najdłuższy limit nagrywania

I tak, wybrałem sobie dwie możliwości:
    1. Nikon D600+D300s
    Obie porządnie filmują. D600 służyłby mi do trudnych warunków i wszędzie tam gdzie potrzebowałbym FXa, zaś D300s do reporterki - uważam je za przyzwoite body do tego typu fotografii, szczególnie kuszą mnie AF i tryb seryjny. W razie potrzeby to też zawsze dwa, porządne body.
    2. Nikon D800
    Porządna pełna klatka, z dobrym filmowaniem. Nie będę pisał o jego licznych plusach. Minusy dla mnie: 4-5 klatek/sekundę, zostałbym tylko z jednym body, konieczność wymiany 17-55.
    Myślałem też o D3, ale odpadł ze względu na brak opcji filmowania i to, że musiałbym brać używkę.

Proszę, pomóżcie, bo sam sobie nie poradzę.

Post Używany D60 czy nowy D3100?

Dzień dobry wszystkim, pozwolę sobie tutaj opisać mój problem, ktory napotkałam.
    Dowiedziałam się że znajomy mamy ma do sprzedania Nikona D60 z 2009 roku z obiektywem 18-55mm, dodatkowym akumulatorem i kartą pamięci za 900zł. Niestety nie wiem na razie nic więcej o tym w jakim stanie jest aparat, ale postaram się dowiedzieć. Zastanawiam się czy nie lepiej dołożyć trochę pieniędzy i kupić nowego Nikona D3100?
    Robię zdjęcia amatorsko, dla przyjemności, głównie krajobrazy, zwierzęta - z bliska i daleka. Byłaby to moja pierwsza lustrzanka - do tej pory mialam tylko Sony H2 i Fujifilm Finepix S 1500, ale chciałabym je zamienić na coś lepszego. Niestety nie mam za dużych środków żeby zainwestować w któreś z nowszych modeli Nikona.
    Czy ktoś mógłby mi coś doradzić?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzybcio Zobacz posta
    Dzień dobry wszystkim, pozwolę sobie tutaj opisać mój problem, ktory napotkałam.
    Dowiedziałam się że znajomy mamy ma do sprzedania Nikona D60 z 2009 roku z obiektywem 18-55mm, dodatkowym akumulatorem i kartą pamięci za 900zł. Niestety nie wiem na razie nic więcej o tym w jakim stanie jest aparat, ale postaram się dowiedzieć. Zastanawiam się czy nie lepiej dołożyć trochę pieniędzy i kupić nowego Nikona D3100?
    Robię zdjęcia amatorsko, dla przyjemności, głównie krajobrazy, zwierzęta - z bliska i daleka. Byłaby to moja pierwsza lustrzanka - do tej pory mialam tylko Sony H2 i Fujifilm Finepix S 1500, ale chciałabym je zamienić na coś lepszego. Niestety nie mam za dużych środków żeby zainwestować w któreś z nowszych modeli Nikona.
    Czy ktoś mógłby mi coś doradzić?
    Warto dołożyć. Możesz też poszukać używanego D5000.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Oszczędny w słowach Awatar Fresian
    Miasto
    woj. pomorskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Nie wiem o jakich pieniądzach mówimy. Zatem ponownie lista obiektywów od najlepszego, do słabszych - w mojej opinii. Pozostałych bym nie brał pod uwagę (z różnych względów).

1. Nikkor 70-200 f/2.8 VR II - drogi, świetny optycznie. Wielki i ciężki.
    2. Sigma 70-200 f/2.8 OS HSM - opcja równie dobra co 1. Wielki i ciężki.
    3. Nikkor 70-200 f/2.8 VR - jedynie używane już teraz, bo nieprodukowany. Na DX jest rewelacyjny. Wielki i ciężki.
    4. Nikkor 80-200 f/2.8 AF D ED w wersji dwupierścieniowej (najnowszej). Całkiem już zgrabny i choć na f/2.8 niekoniecznie wybitny, to ma za to dobry AF i stosunek jakości do ceny.
    5. Sigma 50-150 f/2.8 w którejś ze starszych wersji (bez stabilizacji - bez "OS"), ponieważ stabilizowana jest ogromna i ciężka. Może wymagać wiedzy przy kupnie (by znaleźć ostry egzemplarz) oraz kalibracji do korpusu w serwisie Sigmy. Stosunkowo słaba na f/2.8.
    6. Nikkor 70-300 VR. Ciemny - będzie wymagał o wiele lepszego światła niż powyższe modele. Za to stosunkowo lekki i w dobrej cenie. Ma VR, który ułatwia wykonanie zdjęć panoramowanych (koń biegnie, my wodzimy za nim aparatem).
    7. Nikkor 180/2.8. Stałoogniskowy obiektyw, czyli problemem będzie znalezienie odpowiedniego miejsca, często zbyt wąskie kadry. Jednak cena, jakość, wielkość i masa są tu w świetnych proporcjach i można rozważyć taką opcję pracując w połączeniu z obiektywem standardowym kończącym się w okolicach 105mm. Czyli np. 18-105. Jeżeli szukamy dobrych zdjęć, a nie ma potrzeby uwiecznienia każdej możliwej chwili (czyli nie jest to reportaż ślubny), wydaje się to być cenowo najciekawsze rozwiązanie. Konkurencją jest tu głównie Nikkor ED 80-200/2.8, który oferuje zbliżoną jakość obrazu, ale ma zoom (i jest droższy).
    8. Sigma 70-200 f/2.8 bez "OS" - słaba na f/2.8, mogą być problemy ze znalezieniem dobrego egzemplarza, zarówno pod względem ostrości jak i AF. Za to tania. Używana na f/4 jest alternatywą dla Nikkora 70-300 VR.

Ja bym raczej wybierał między 4 i 7. Nie mają te modele cichego silnika (brak oznaczenia AF-S), zatem ostrzą trochę inaczej niż pozostałe. Ale zdadzą egzamin pod kątem przenośności, ręce nie będą odpadały po kilkunastu minutach użytkowania. Ostrość obrazu będzie zadowalająca i cena jest przyzwoita. Większość amatorów kupiłaby Nikkora 70-300VR, bo tani i uniwersalny, jednak w konkretnej dziedzinie ruchu zwierząt, wymaga dobrego światła. Inaczej psy czy konie będą po prostu rozmazane. Ma przyjemny zakres - dobre zbliżenie, które kusi. Ale jeżeli możemy podejść, to taki zakres nie jest wymogiem. Świetnie nadaje się do imprez, fotografowania zza barierek, płotów - kiedy nie mamy możliwości ruchu.
    Ponieważ mowa tu o teleobiektywach, to i tak potrzeba do ogólnej fotografii czegoś "poniżej", czyli obiektywu standardowego. Prostym i lubianym modelem jest Nikkor 18-105, który choć stosunkowo ciemny, to wystarczy. I tak w pomieszczeniach często wymagana jest lampa błyskowa, więc nie ma co szaleć. Do reporterki nie polecałbym 180/2.8, ale do zwierzaków - tak. Pod warunkiem, że nie w domu i że mamy możliwość dowolnego zbliżenia się do celu. Jak nie to pozostaje zoom. Ten obiektyw w pomieszczeniach się nie sprawdzi. Do fotografii w niewielkich pomieszczeniach praktycznie żaden z powyższych się nie nadaje, choć S50-150 jeszcze jakoś dałaby radę. Do pomieszczeń można dokupić jakiś obiektyw stałoogniskowy o świetle między 1.4 i 1.8. To niestety dodatkowy koszt. No, albo korzystać z lampy błyskowej i dowolnego zooma zawierającego zakres ogniskowych 18-50mm.
    Przy zakupie, prócz ceny zwróć uwagę na gabaryty i wagę. Jeżeli będzie możliwość, to sprawdź gdzieś w komisie czy sklepie, jak w praktyce dany obiektyw wygląda, jak się go trzyma, jak szybko ustawia ostrość, itd.
    Czyli myślisz, że D300s z obiektywem Nikkor 18-105 VR na początek do ogólnej fotografii, a póżniej dokupienie
    Nikkor 80-200 f/2.8 AF D ED to dobre rozwiązanie? Bo szczerze mówiąc na raz na taki wydatek(ok.9-10 tys.) to nie będzie mnie stać

Strona 136 z 292 PierwszyPierwszy ... 3686126134135136137138146186236 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów