Szukaj
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
Od siebie dodam, że warto popróbować 70-300 VR. Nawet gdybyś nie miał dojścia inaczej niż przez zakup, to i tak odsprzedasz bez starty. Natomiast może się okazać że, masz to o co Ci chodziło, za rozsądne pieniążki. Potrzebowałem coś długiego na sportów motorowych (autocross, rajdy, etc...), wiec obiekt też porusza się w miarę szybko, a że fundusze na hobby mocno ograniczone to o f2.8 można było zapomnieć. Wpadł mi w ręce 70-300 G, wychwalany pod niebiosa przez znajomego, okazało się że te niebosa strasznie nisko. Wiec wróciłem to lektury forum i na tymże samym forum 2 tygodnie później nabyłem 70-300 VR. Dla mnie amatora i pospolitego cykacza nic więcej nie potrzeba, mam ostro, garba nie będzie bo to lekkie, a co najistotniejsze, zakup nie zmuszał mnie to sprzedaży nerki.
Jak to mówią w internecie? Polecam ten obiektyw, bo to na prawde kawał dobrego szkła.
Druga rzecz. Jako dodatek spraw sobie skałkę, czy to 50 czy 35, z takimi modelami jak psy i koty to masa frajdy będzie i pobawisz się GO, a to wciąga jak chodzenie po bagnach.
Pozdrawiam.
D700, S24-105/4 ART.
"...the first thing that you want, will be the last thing you'll ever need"
Nie - ostatnie wersja szkła 80-200 f/2.8 AF D ED ma dwa pierścienie. W odróżnieniu od poprzednich, które mają mechanizm pompki do zmiany ogniskowej. Ty piszesz o czym innym - o wersji AF-S, o której ja nawet nie wspominam. Zatem mówimy o dwóch różnych półkach obiektywów (różnią się masą, jakością i ceną). No i jeżeli się nie mylę, to wersja AF i AF-S były produkowane jednocześnie i niezależnie. Tu tabela: http://www.kenrockwell.com/nikon/80-200mm-history.htm. Jak widać wersja AF-S była produkowana w latach 1999-2004 i została zastąpiona przez jego następcę, czyli 70-200 VR, który potem został zastąpiony przez 70-200 VR II. Natomiast wersja AF-D (new) produkowana jest nieprzerwanie od 1997, chyba nawet do dziś.
A wersji 80-200 AF-S nie polecam, ze względu na małą szansę trafienia dobrego egzemplarza z niezajechanym silnikiem. Gdyż tego silnika ponoć nie da się już dziś naprawić, czy wymienić.
Ostatnią z serii 80-200 jest AF-S. Po prostu wersja wcześniejsza (new) była dłużej produkowana... chronologia jest bezlitosnaMiałem okazję na jednym z plenerów forumowych bawić się AF-Sem. Niesamowita maszynka, ale swoje kosztuje.
Wybór jest prosty, jak kilo drutu w kieszeni. Dla amatora z kasą są starsze wersje w używce, bez kasy N 70-300 VR. Dla zawodowców, najnowsze 70-200 VR II.
Ostatnio edytowane przez ALF ; 07-04-2013 o 12:18
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
70-300 VR Alf-ie chyba mała literówka (cyfrówka).
D700, S24-105/4 ART.
"...the first thing that you want, will be the last thing you'll ever need"
AnoDzięki, poprawiłem.
Ostatnio edytowane przez ALF ; 07-04-2013 o 12:19
Pozwólcie że wtrącę się ze swoim dylematem, bo sam sobie z nim nie dam rady.
Mam budżet na poziomie ~10 000. Obecnie posiadam D90 z 17-55, 70-200 i 50/1,8 + SB-700.
Z każdym dniem czuję coraz większą potrzebę zmiany body. Powody? Ograniczenia obecnego aparatu, jego awaryjność (co idzie w parze z wiekiem i jego zużyciem).
Potrzebuję aparatu/ów głównie do reportażu i sportu + oczywiście czasem fotografia portretowa. Powoli też wchodzę "w kościół" - chrzty i śluby jako drugi fotograf.
Ponadto, oczekuję od aparatu przyzwoitej funkcji filmowania. Co rozumiem przez przyzwoitą:
- obraz HD
- możliwość nagrywania przy 60fps /może być przy niższej rozdzielczości/
- AF na żywo
- stabilizacja obrazu, ale w Nikonie o tym mogę zapomnieć, więc żeby chociaż działała stabilizacja ze szkła podczas filmowania
- jak najdłuższy limit nagrywania
I tak, wybrałem sobie dwie możliwości:
1. Nikon D600+D300s
Obie porządnie filmują. D600 służyłby mi do trudnych warunków i wszędzie tam gdzie potrzebowałbym FXa, zaś D300s do reporterki - uważam je za przyzwoite body do tego typu fotografii, szczególnie kuszą mnie AF i tryb seryjny. W razie potrzeby to też zawsze dwa, porządne body.
2. Nikon D800
Porządna pełna klatka, z dobrym filmowaniem. Nie będę pisał o jego licznych plusach. Minusy dla mnie: 4-5 klatek/sekundę, zostałbym tylko z jednym body, konieczność wymiany 17-55.
Myślałem też o D3, ale odpadł ze względu na brak opcji filmowania i to, że musiałbym brać używkę.
Proszę, pomóżcie, bo sam sobie nie poradzę.
Dzień dobry wszystkim, pozwolę sobie tutaj opisać mój problem, ktory napotkałam.
Dowiedziałam się że znajomy mamy ma do sprzedania Nikona D60 z 2009 roku z obiektywem 18-55mm, dodatkowym akumulatorem i kartą pamięci za 900zł. Niestety nie wiem na razie nic więcej o tym w jakim stanie jest aparat, ale postaram się dowiedzieć. Zastanawiam się czy nie lepiej dołożyć trochę pieniędzy i kupić nowego Nikona D3100?
Robię zdjęcia amatorsko, dla przyjemności, głównie krajobrazy, zwierzęta - z bliska i daleka. Byłaby to moja pierwsza lustrzanka - do tej pory mialam tylko Sony H2 i Fujifilm Finepix S 1500, ale chciałabym je zamienić na coś lepszego. Niestety nie mam za dużych środków żeby zainwestować w któreś z nowszych modeli Nikona.
Czy ktoś mógłby mi coś doradzić?
Skontaktuj się z nami