Szukaj
Mam mały dylemat co wybrać Nikona D600, D7100, czy może starszego ale zachwalanego D300s. Za pierwszym przemawia wiadomo format FX, za pozostałymi w moim przypadku cena. Chodzi o to, że jak już przerzucę się na wyższą półkę z d80 to warto kupić jakiś obiektyw, który podźwignie wymagania puszki. Obecnie mój budżet to ok. 7000zł, w przypadku D7100 i zwłaszcza D300s na jakieś lepsze szkło styknie, ale z D600 to sobie poczekam na kolejną wypłatę a może i dwie. Problem w tym, że tak mnie skręca by już mieć w rękach nowe body. Oczywiście w grę wchodzi też, co dana puszka potrafi (specyfikacje znam, ale liczę na opinie właścicieli danych modeli)?
Z D80 skok na D300s nie ma sensu, jeżeli chodzi tylko o jakość obrazka. Wyjątkowo podlinkuję moją aukcję na forum, bo jutro i tak chyba zniknie, więc chodzi tu tylko o zdjęcia (te także znikną, a linkowanie ich tu wszystkich jest ciut bez sensu). Zerknij na jakość zdjęć z D80 i z D700 (są EXIFy), wykonanych tym samym obiektywem (niestety w różnym świetle). Według mnie przy sensownych warunkach dowolny korpus da świetne rezultaty, a więcej zależy od obiektywu. Różnica w ISO natomiast między D80 i D300s to na moje oko nawet nie 1 EV. Zatem oczywiście, czasem uda się zrobić lepsze zdjęcia, ale nie jest to ogromny odsetek. Powodem dla kupna D300s powinien być AF lub filmowanie. Pozostałe mniej uzasadniają zakup.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=226849
Ciut inaczej jest w przypadku nowych matryc, ponieważ mają świetną dynamikę tonalną i trzymają ją długo, wraz z rosnącym ISO. Jeżeli nie używasz dwóch ekstremów: bardzo małej głębi oraz bardzo wysokich ISO, to puszka D7100 będzie rewelacyjnym korpusem. Jednak najpierw zainwestowałbym w odpowiedni i docelowy dla własnych potrzeb obiektyw, a dopiero potem zmieniał D80, szczególnie na inny DX.
PS. O sensie, piszę w pojęciu ekonomicznym. Po prostu te pieniądze lepiej wydać na coś innego. A jak już się wszystko inne ma - to oczywiście niemal każdy skok w górę ma sens.
Aha, przejście na pełną klatkę to jest w ogóle inna bajka i nie można tego porównać do poruszania się w obrębie matryc DX. Szczególnie w pewnych dziedzinach. Jednak najpierw szkło bym proponował (no chyba, że jest inne dla DX i FX, wówczas chyba jednak FX plus ostre, ale ciemniejsze - tylko to nadal będzie dużo drożej zwykle).
Obie puszki D7100 i D600 powinny dać lepszy detal niż poprzednie generacje matryc. Zatem kiedy zależy na powiększeniach, wycinaniu fragmentów kadru - to tu może być spora różnica.
Jeżeli zależy na wysokich ISO, to szacowałbym mniej więcej takie ekwiwalenty jednej wymagającej sceny - to raczej graniczne ISO przy wielu zastosowaniach:
D80 - ISO 800
D300s - ISO 1440
D7100 - ISO 2000
D600 - ISO 5600-6400
D700 - ISO 4000-5000
Dokładnie można to sobie pobadać na portalu DxO, porównując wybrane modele, zakładkę Measurments/SNR 18% i prowadząc poziomą linię przecinającą wykresy. Widać jak ogromny jest skok między matrycami DX i FX. Ale trzeba przyznać, że nowe DX są już naprawdę kuszące. Aha, wysokie używalne ISO pociąga za sobą dobre kolory i dynamikę, nawet na niższych ISO, dlatego to jest istotne nawet przy zadowalającym, ale nieidealnym świetle.
Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 10-04-2013 o 08:06
Fakt D300 skreślam już z listy. Byłem dzisiaj w ABfoto i jednak przekonywali mnie do D600 (za gotówkę) i obiektywu (to już wezmę na krechę). Zastanawiam się teraz nad obiektywem, a nie chcę iść w stronę szkieł standardowych typu 24-85mm. Myślę na dobry początek nad szkłami: Nikkor AF-S 85mm f 1,8G lub 60 mm f/2,8G ED AF-S Micro NIKKOR. Z szerokich AF-S NIKKOR 16-35 mm f/4G ED VR. Co do kurzu , o którym jest tyle wątków, w sklepie zapewnili mnie, ze na stanie mają około 20 sztuk, można aparat przetestować i wybrać model bez tych wad. W przypadku wystąpienia tej wady aparat można oddać do serwisu (jak to powiedzieli) przedgwarancyjnego.
Oj te chwyty marketingowe i wyuczone zdania OTWARTE, klient się musi wygadać. Na koniec jak już się wyszaleje to pytanie zamknięte w stylu , to pakować? TAK ALBO NIE?No po to tu przyszedłem, no to tak
I już "jeleń" upolowany, bez obrazy Ciebie, ale te teksty w stylu serwisu przedgwarancyjnego to można się pośmiać co Ci ludzie jeszcze nie wymyślą, jak na oficjalnej stronie NIKONA jest napisane, że kurz będzie usuwany za darmo w ramach gwarancji
Spoko, no sam zamierzam go kupić, daj znać jak się sprzęt będzie sprawował![]()
"Nikon"
Wiesz co najlepiej to trafić taki model, który nie będzie miał wad. Niestety w czasach dzisiejszej masowej produkcji to coraz trudniejsze. Bo z takimi serwisami to (nawet za darmo) można podziękować. Tak jak lubię Nikona to za krajowym serwisem nie przepadam, zdarzyło mi się, że z małego problemu zrobili większy.
Poszedłem do FJ z zamiarem kupna 7100 ( po testach w sieci itp) . Ale tylko wziąłem go do ręki i okazało się że to jest zabaweczka tylko . Mały korpusik . Wziąłem potem do ręki D600 i leżał mi w ręku super. Poza tym dużo lepszy wizjer ma niż 7100 . A sądziłem że są takie same. Mam go dopiero 1 dzień ale zaskoczył mnie pozytywnie. Zdjęcia są tak "jasne" i bez szumów ( miałem wcześniej A77 , 7D, 60D, 600D, A55, D40) że jestem szczęśliwy że dokonałem tego wyboru.
Do tej pory byłem zadowolony tylko z .... tu Was zaskoczę .... Canona 60D i starego Nikona D40 . Przewaliłem przez kilka lat kilka korpusów i teraz czuję że dopiero pełna klatka to jest to co szukam. Nie lubię robić zdjęć z lampą.
Dlatego zanim coś kupisz to sprawdź to najlepiej od razu kilka . Porównasz jak Ci leżą w ręku , jaki mają wizjer ( dla mnie to bardzo ważne) i jak są zbudowane.
Canon 5D MKIII & Sony RX100 III
Skontaktuj się z nami