Close

Strona 135 z 292 PierwszyPierwszy ... 3585125133134135136137145185235 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 341 do 1 350 z 2916

Wątek: Co wybrać?

Domyślnie

No właśnie mnie fuji przekonuje bardzo ze względu na DR i kolory, a skoro AF w D70s mi wyrabiał to podejrzewam, że gorszy na pewno nie będzie w S5 pro jedynie martwi mnie kalibracja szkieł do korpusu w przypadku BF/FF. Jak to właściwie wygląda z serwisem?

D5200 odpada totalnie uchylny wyświetlacz (dla mnie minus), brak dedykowanego gripa, mały rozmiarowo, brak śrubokręta - nigdy w życiu
    || 5D + 85 1.8 || R+600 + YN622C ||
    Zapraszam - https://www.facebook.com/photo.kf

Domyślnie

No a jak ma wyglądać kalibracja? Wysyłasz, kalibrują, płacisz, przysyłają, korzystasz.

Domyślnie

znaczy tak - chcę skalibrować szkła do body to wysyłam do Nikona, tak? a jak AF w puszce to do Fuji?
    || 5D + 85 1.8 || R+600 + YN622C ||
    Zapraszam - https://www.facebook.com/photo.kf

Domyślnie

A ja pomimo mojego nikłego doświadczenia fotograficznego mogę Ci polecić właśnie d300. Po przesiadce z sony widzę same plusy; iso do 1.6k praktycznie niewidoczny szum; af 95% trafień nawet w piwnicy; szybkość i cała reszta; ergonomia, a jak spadnie na nogę to może fakt, że trzeba ją amputować ale body pozostanie całe.
    " Mądry człowiek uczy się od wszystkich, a tylko głupi wie wszystko"

Oszczędny w słowach Awatar Fresian
    Miasto
    woj. pomorskie

Domyślnie

Zbieram na jakiś w końcu porządny aparat. I mam zamiar przeznaczyc na to ok. 2-4 tys. Co możecie mi podrzucic jako laikowi, jeśli moimi głównymi modelami byłyby przyroda i zwierzęta-głównie w ruchu? Jasne, kilka fotek u ciotki na imieninach i na wypadzie nad morze, ale głównie przyroda Myślałam już kiedyś o d90 , ale po przeczytaniu niektórych forów i poradników zgłupiałam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fresian Zobacz posta
    Zbieram na jakiś w końcu porządny aparat. I mam zamiar przeznaczyc na to ok. 2-4 tys. Co możecie mi podrzucic jako laikowi, jeśli moimi głównymi modelami byłyby przyroda i zwierzęta-głównie w ruchu? Jasne, kilka fotek u ciotki na imieninach i na wypadzie nad morze, ale głównie przyroda Myślałam już kiedyś o d90 , ale po przeczytaniu niektórych forów i poradników zgłupiałam
    Przyroda to znaczy co? Dzika przyroda? Łażenie po dżungli i fotografowanie w koronach drzew? Czatowanie godzinami na jelenia albo rysia? Fotografia ptaków w locie?
    Bo jeżeli konie w ruchu, to nada się *dowolny* dzisiaj produkowany aparat (lustrzanka). Więcej będzie zależało od obiektywu. Oczywiście D300 i D300s będą sugerowane, jako te, które mają najbardziej zaawansowany system autofokusa. Jednak to wcale nie zawsze jest aż taka konieczność jak się wydaje.
    Dużo zależy także od światła, czyli czułości z jakich będziesz musiała korzystać. Powyżej możliwości D90 plasują się jedynie najnowsze konstrukcje, czyli D7000, D7000E czy niższe modele jak D5200. Ponieważ zatrzymanie ruchu, to spore wymagania co do oświetlenia (pory dnia), to ma to wpływ na zdjęcia.
    Proponuję upewnić się, że wybierzesz wpierw właściwy obiektyw, a dopiero potem martwić się o aparat.
    Przykładowo, ostatnio przeglądałem zdjęcia w celu wyboru tych dobrych, do sprzedaży Nikkora 70-200/2.8 VR. Okazało się, że starym D80 wykonałem naprawdę wiele bardzo udanych ujęć. Co prawda zwierzęta fotografowałem akurat w zoo głównie, czyli nie w ruchu, jednak sam korpus to tylko część układanki. Zdjęcia nie odstawały za bardzo od tych wykonanych przy pomocy pełnoklatkowego D700. Jak szkło jest dobre i ISO 800 użyteczne, to większość zadań da się wykonać z mniejszym lub większym zaangażowaniem.
    Moja kolejność byłaby bez patrzenia na cenę taka jak poniżej. Kup właściwy obiektyw i przeznacz resztę pieniędzy na aparat.
    Typy od najlepszego: D7000E*, D300s, D300, D7000, Fuji S5Pro, D5200, D90, D200, D80.

*) D300(s) i D7000(E) są dość blisko siebie - wszystko zależy od pewnych indywidualnych potrzeb oraz nie trafienia na wadliwy egzemplarz. D300(s) ma sprawniejszy AF, D7000(e) lepszą jakość zdjęć przy wyższych ISO. Te modele mają plus w postaci mikrokalibracji. Umożliwia to specyficzne ustawienie AF przy zdjęciach koni biegnących na nas. Jeżeli AF się nie wyrabia w takim przypadku, to można spróbować ustawić punkt ostrości trochę w naszym kierunku i w ten sposób ominąć pewne ograniczenia korpusu. Przy zdjęciach koni i innych zwierząt poruszających się do nas prostopadle, dowolny aparat da radę.

PS. Zwierzęta w ruchu fotografowałem głównie przy użyciu D700, ale mam odniesienie do poprzednich modeli. Nimi fotografowałem ludzi w ruchu.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 04-04-2013 o 23:49

Domyślnie

Ups, trochę nieprzytomny byłem - oczywiście D7000E powyżej to D7100.

Miasto
    woj. pomorskie

Domyślnie

Nie, nie łażenie po dżungli, przynajmniej nie mam w planach xD Zwierzęta domowe, psy koty no i właśnie głównie konie
    PS. Nie mam pojęcia jak wpadłeś na to, że chodzi generalnie o konie Dziękuję bardzo za rady <3 <3
    edit. chociaż po nazwie i avku można było się domyślic...-,- geniusz ze mnie -,-

Miasto
    woj. pomorskie

Domyślnie

mOSAd, a jakie obiektywy mógłbyś mi polecić do moich "przyszłych modeli"?

Domyślnie

Nie wiem o jakich pieniądzach mówimy. Zatem ponownie lista obiektywów od najlepszego, do słabszych - w mojej opinii. Pozostałych bym nie brał pod uwagę (z różnych względów).

1. Nikkor 70-200 f/2.8 VR II - drogi, świetny optycznie. Wielki i ciężki.
    2. Sigma 70-200 f/2.8 OS HSM - opcja równie dobra co 1. Wielki i ciężki.
    3. Nikkor 70-200 f/2.8 VR - jedynie używane już teraz, bo nieprodukowany. Na DX jest rewelacyjny. Wielki i ciężki.
    4. Nikkor 80-200 f/2.8 AF D ED w wersji dwupierścieniowej (najnowszej). Całkiem już zgrabny i choć na f/2.8 niekoniecznie wybitny, to ma za to dobry AF i stosunek jakości do ceny.
    5. Sigma 50-150 f/2.8 w którejś ze starszych wersji (bez stabilizacji - bez "OS"), ponieważ stabilizowana jest ogromna i ciężka. Może wymagać wiedzy przy kupnie (by znaleźć ostry egzemplarz) oraz kalibracji do korpusu w serwisie Sigmy. Stosunkowo słaba na f/2.8.
    6. Nikkor 70-300 VR. Ciemny - będzie wymagał o wiele lepszego światła niż powyższe modele. Za to stosunkowo lekki i w dobrej cenie. Ma VR, który ułatwia wykonanie zdjęć panoramowanych (koń biegnie, my wodzimy za nim aparatem).
    7. Nikkor 180/2.8. Stałoogniskowy obiektyw, czyli problemem będzie znalezienie odpowiedniego miejsca, często zbyt wąskie kadry. Jednak cena, jakość, wielkość i masa są tu w świetnych proporcjach i można rozważyć taką opcję pracując w połączeniu z obiektywem standardowym kończącym się w okolicach 105mm. Czyli np. 18-105. Jeżeli szukamy dobrych zdjęć, a nie ma potrzeby uwiecznienia każdej możliwej chwili (czyli nie jest to reportaż ślubny), wydaje się to być cenowo najciekawsze rozwiązanie. Konkurencją jest tu głównie Nikkor ED 80-200/2.8, który oferuje zbliżoną jakość obrazu, ale ma zoom (i jest droższy).
    8. Sigma 70-200 f/2.8 bez "OS" - słaba na f/2.8, mogą być problemy ze znalezieniem dobrego egzemplarza, zarówno pod względem ostrości jak i AF. Za to tania. Używana na f/4 jest alternatywą dla Nikkora 70-300 VR.

Ja bym raczej wybierał między 4 i 7. Nie mają te modele cichego silnika (brak oznaczenia AF-S), zatem ostrzą trochę inaczej niż pozostałe. Ale zdadzą egzamin pod kątem przenośności, ręce nie będą odpadały po kilkunastu minutach użytkowania. Ostrość obrazu będzie zadowalająca i cena jest przyzwoita. Większość amatorów kupiłaby Nikkora 70-300VR, bo tani i uniwersalny, jednak w konkretnej dziedzinie ruchu zwierząt, wymaga dobrego światła. Inaczej psy czy konie będą po prostu rozmazane. Ma przyjemny zakres - dobre zbliżenie, które kusi. Ale jeżeli możemy podejść, to taki zakres nie jest wymogiem. Świetnie nadaje się do imprez, fotografowania zza barierek, płotów - kiedy nie mamy możliwości ruchu.
    Ponieważ mowa tu o teleobiektywach, to i tak potrzeba do ogólnej fotografii czegoś "poniżej", czyli obiektywu standardowego. Prostym i lubianym modelem jest Nikkor 18-105, który choć stosunkowo ciemny, to wystarczy. I tak w pomieszczeniach często wymagana jest lampa błyskowa, więc nie ma co szaleć. Do reporterki nie polecałbym 180/2.8, ale do zwierzaków - tak. Pod warunkiem, że nie w domu i że mamy możliwość dowolnego zbliżenia się do celu. Jak nie to pozostaje zoom. Ten obiektyw w pomieszczeniach się nie sprawdzi. Do fotografii w niewielkich pomieszczeniach praktycznie żaden z powyższych się nie nadaje, choć S50-150 jeszcze jakoś dałaby radę. Do pomieszczeń można dokupić jakiś obiektyw stałoogniskowy o świetle między 1.4 i 1.8. To niestety dodatkowy koszt. No, albo korzystać z lampy błyskowej i dowolnego zooma zawierającego zakres ogniskowych 18-50mm.
    Przy zakupie, prócz ceny zwróć uwagę na gabaryty i wagę. Jeżeli będzie możliwość, to sprawdź gdzieś w komisie czy sklepie, jak w praktyce dany obiektyw wygląda, jak się go trzyma, jak szybko ustawia ostrość, itd.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 06-04-2013 o 22:48

Strona 135 z 292 PierwszyPierwszy ... 3585125133134135136137145185235 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów