Close

Strona 85 z 292 PierwszyPierwszy ... 3575838485868795135185 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 841 do 850 z 2916

Wątek: Co wybrać?

Domyślnie

D7000 ma skuteczniejszy AF niż D5100. W D5100 jest taki sam układ jak w D90. Różnica jest na korzyść D7000.

Czy warto dopłacać 2000? To trudne pytanie, to zależy od potrzeb fotografującego. Różnice w ergonomii są olbrzymie. Dwa kółka sterujące, przydatne nie tylko w trybie M, w trybach PAS możesz pod drugim kółkiem mieć zmianę ISO. Bardzo wygodne rozwiązanie. D7000 ma pełne sterowanie CLS i lampami. D5100 jest okrojony o pewne funkcje.
    Do D7000 możesz dokupić normalny grip, gripy do D5100 to są protezy. Przy fotografii studyjnej często robi się kadry pionowe i grip naprawdę się przydaje. Do tego D7000 to najkrótszy czas otwarcia migawki 1/8000 sekundy, czas synchronizacji z lampą błyskową 1/250s. D7000 biję na głowę w ergonomii D5100, jedyne co niższy model ma lepsze to obrotowy ekranik czasami przydatny. Większa liczba przycisków na korpusie ułatwia ustawienie aparatu nawet gdy trzymamy go przy oku, nie trzeba wchodzić do menu. Górny wyświetlacz też jest zaletą. Na kółku trybów nie ma niepotrzebnych programów tematycznych. Zaletą D7000 jest też szybszy tryb seryjny (6klatek, przy 4 w D5100), co przydaje się w reportażu. Wizjer też jest lepszy, w D5100 jest to układ luster, D7000 to tradycyjny pryzmat, który daje jaśniejszy obraz.

Teraz pytanie czy jesteś skłonny za to zapłacić więcej. Remis jest w przypadku matrycy i procesora takie same w obydwu modelach. D5100 ma uchylny ekranik i tryb HDR (dla mnie to jest zupełnie nieistotne). W każdym innym przypadku D7000 jest lepszy od D5100. Idź do sklepu i weź te dwa aparaty do ręki. Zobacz, jak który leży Ci w ręce. D7000 na początku może wydawać się trudniejszy w obsłudze, bo więcej funkcji i ustawień, ale można dostosować aparat do swoich potrzeb. Po nauczeniu się obsługi wszystko robi się szybciej i wygodniej. Grip też ma znaczenie, może przez to, że mam duże dłonie też patrzę na to inaczej, ale aparat bez gripa wydaje mi się jakiś ułomny.

Co do obiektywów ciężko powiedzieć, bo rozstrzał masz duży zainteresowań. Na początek powinien starczyć Ci kit 18-105 i 35/1.8G. Potem zorientujesz się czego Ci brakuje, czego potrzebujesz.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Baszko Zobacz posta
    Moje drugie pytanie to: w jakie podstawowe obiektywy zaopatrzyć się na początku. Do tej pory pstrykałem bezlusterkowcem e-pl2 z obiektywem kitowym 14-42 mm i 45mm/1.8, jednak nie zadowala mnie performance tego sprzętu w gorszych warunkach oświetleniowych i dlatego decyduję się na lustrzankę.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc.
    Ja wybrałbym D7000 lub nawet D90. Głównie z powodu obsługi CLS z wbudowanej lampy i wizjera. Wizjer w D7000/D90 jest nie tylko jaśniejszy, ale też dużo większy.
    Obsługa CLS się bardzo przydaje w domu, gdzie wystarczy mieć choćby SB-600 żeby zdjęcia wyglądały znacznie lepiej.

Co do obiektywów to zwykle dobrze jest zacząć od uniwersalnego zooma (18-105, 16-85) i do tego jakaś jasna stałka 35 1.8 lub 50 1.8.

50 1.8 to taka trochę portretowa ogniskowa dla APS-C, niektórzy twierdzą że za krótka, ale według mnie daje radę.
    35 1.8 to standard, ekwiwalent 50mm dla FF.

Ja mam obydwie, bo 35 to takie uniwersalne szkło, trochę jak dla mnie bez wyrazu, ale czasami w trudnych warunkach się przydaje.

Potem się sam zorientujesz czego Ci potrzeba i dokupisz czy tele w typie 70-300, czy szeroki kat 10-24...

Szkoda trochę że na APS-C jest problem z sensownymi stałkami poniżej 35mm, ale co poradzić...
    Ostatnio edytowane przez MAF ; 07-05-2012 o 08:06

Domyślnie

Cześć,
    Od tygodnia jestem posiadaczem D90/18-105. Wczoraj zamówiłem do tego jeszcze statyw VELBON DF-50.

Nie wiem czy dobrze wybrałem na początek.. Jestem całkowitym laikiem i z dnia na dzień uświadamiam sobie jak mało wiem
    Muszę poszukać jakiegoś kursu w okolicy. Widziałem, że w czerwcu organizowane są we Wrocławiu warsztaty i zastanawaim się nad tym.

Ponieważ jest to mój pierwszy post, witam i pozdrawiam wszystkich.
    Grzesiek/Wrocław/37lat

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez klopot Zobacz posta
    Cześć,
    Od tygodnia jestem posiadaczem D90/18-105. Wczoraj zamówiłem do tego jeszcze statyw VELBON DF-50.

Nie wiem czy dobrze wybrałem na początek.. Jestem całkowitym laikiem i z dnia na dzień uświadamiam sobie jak mało wiem
    Muszę poszukać jakiegoś kursu w okolicy. Widziałem, że w czerwcu organizowane są we Wrocławiu warsztaty i zastanawaim się nad tym.

Ponieważ jest to mój pierwszy post, witam i pozdrawiam wszystkich.
    Grzesiek/Wrocław/37lat
    WItamy nic się nie martw nie taki diabeł straszny..... zamiast warsztatów polecam książki petersona (5 ) jak pamiętam poczytaj co to iso itd ( teorie już masz) potem rób dużo zdjęć czytaj forum podglądaj zdjęcia , jeśli pójdziesz na warsztaty nie mając podstawowej wiedzy zwariujesz od natłoku informacji i nic nie zapamiętasz
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LordRamzes Zobacz posta
    WItamy nic się nie martw nie taki diabeł straszny..... zamiast warsztatów polecam książki petersona (5 ) jak pamiętam poczytaj co to iso itd ( teorie już masz) potem rób dużo zdjęć czytaj forum podglądaj zdjęcia , jeśli pójdziesz na warsztaty nie mając podstawowej wiedzy zwariujesz od natłoku informacji i nic nie zapamiętasz

Dzięki za dobre słowo.
    Wczoraj zamówiłem "Sekrety mistrza fotografii cyfrowej" - S.Kelby'ego
    Pozdr.

Domyślnie

Kelby to się koncentruje na tym jak obrabiać zdjęcia w photoshopie. Peterson jest znacznie lepszy. Co do statywu, Velbon DF-50 starczy jeśli nie dołożysz dłuższego szkła. Ja mam pobocznie (obok triopo) DF-60 i jest za lekki przy dłuższym szkle.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wer Zobacz posta
    Kelby to się koncentruje na tym jak obrabiać zdjęcia w photoshopie. Peterson jest znacznie lepszy. Co do statywu, Velbon DF-50 starczy jeśli nie dołożysz dłuższego szkła. Ja mam pobocznie (obok triopo) DF-60 i jest za lekki przy dłuższym szkle.
    Ok na razie takie szkło mi styknie, następnym krokiem edukacji będzie raczej jakiś krótszy jasny stałoogniskowy.
    Co do książki, trudno zamówiłem więc przestudiuje.
    Kumpel ma mi też podrzucić płytki "Fotografowania z National Geographic" czy jakoś tak. Ponoć można się pobawić z parametrami.
    Wczoraj żonka zrobiła mi prezent i wykupiła na groupon'ie kurs podstaw w szkole fotografowania.
    Pozdr.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez klopot Zobacz posta
    Wczoraj żonka zrobiła mi prezent i wykupiła na groupon'ie kurs podstaw w szkole fotografowania.
    Nie wróżę zadowolenia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mane Zobacz posta
    Nie wróżę zadowolenia
    Pozdr.

Domyślnie

Generalnie polecamy korpusy "ze śrubokrętem" dla tych co pytają co kupić. Ma to takie znaczenie, że na niemal każdym obiektywie możemy oszczędzić około 500-1000 zł kupując jego starszą wersję. Optycznie często będzie bardzo podobnie, natomiast pieniądze zostają w kieszeni. Przy dwóch obiektywach, koszt się zwróci, a wygoda, szybkość i dodatkowe funkcje pozostaną. Dla ludzi z ambicjami na coś więcej niż pstrykanie widoczków i kwiatków: D80, D90, D200, D300, D300s, D7000 (zależnie od zasobności portfela). Dodatkowo, jeżeli myślicie o zakupie dodatkowej lampy błyskowej, to te korpusy umożliwiają chyba/niemal najlepszą na świecie pracę z zewnętrznymi źródłami światła. Trudno też znaleźć bardziej zaawansowanego użytkownika, który nie posiada dziś zewnętrznej lampy błyskowej, choć są bardzo wąskie specjalizacje, które jej nie wymagają. Przydaje się jednak od czasu do czasu przynajmniej. Profesjonaliści i tak wybiorą droższy aparat z silnikiem. Ci co nie chcą kompletnie nic obrabiać i bawić się w zmiany obiektywów, a tylko pstrykać z jednym obiektywem kitowym - wówczas lustrzanki bez silnika są dla nich. Dodatkowo mogą wybrać inną firmę - możliwości są zbliżone. Do poziomu cenowego rzędu 10 tys. system Nikona to dobry wybór. Powyżej - to już zależy od preferencji i zaawansowania.

Strona 85 z 292 PierwszyPierwszy ... 3575838485868795135185 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów