Close

Strona 414 z 2397 PierwszyPierwszy ... 3143644044124134144154164244645149141414 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 131 do 4 140 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Mój też tak ma -zaraz mu zrobię up. do 1.01 w body.
    Ale najpierw mam pytanie, bo znalazłem tzw. babola, który mnie bardzo martwi -kiedy nagrywam film w priorytecie przysłony, czas otwarcia migawki spada do 1/13s (jak jest zbyt ciemno), co powoduje..... spadek szybkości rejestrowanego filmu do 13 klatek na sekundę. Chore.......... w 5N tak nie było, przy 25 klatkach na sekundę schodził do 1/25 i najwyżej miało się niedoświetlony materiał. Może to gdzieś w menu coś trzeba przestawić -ktoś wie ?
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Sprawdź: Menu > Ustawienia > Auto wolna migawka (zaraz po Komp.ob.:winietowanie, zniekształcenia i aberracje).

Sprawdziłem to powyżej nie ma wpływu Wpływ za to ma włączenie Auto iso, gdy wyłączam Auto iso, jak robi się ciemno, pozostaje 1/25s ale miga. Gdy Auto iso jest włączone czas spada do 1/13s.
    Ostatnio edytowane przez Rossi_PL ; 03-04-2013 o 22:45
    blog|fejsbuk|flickr
    Z6II|20|35|50|85|500

Domyślnie

No Panie -masz u mnie flaszkę za tą podpowiedź To teraz idę się cieszyć nową zabawką

Domyślnie

Ehhh pokićkałem
    Gdy ta opcja: Menu > Ustawienia > Auto wolna migawka (zaraz po Komp.ob.:winietowanie, zniekształcenia i aberracje) jest wyłączona wszystko działa po staremu w trybie A + auto iso czyli nie zejdzie poniżej 1/25s (25P) i 1/50s (50p).

Natomiast jej włączanie powoduje właśnie to o czym pisałeś, schodzi do 1/13s w trybie A + auto iso.

Parę tygodni temu moooocno studiowałem menu NEXowe i ta opcja śniła mi się po nocach bo na wszelki wypadek od razu wyłączyłem i nie widziałem żadnej różnicy, dopiero Twoje pytanie mnie oświeciło
    Ostatnio edytowane przez Rossi_PL ; 03-04-2013 o 22:56
    blog|fejsbuk|flickr
    Z6II|20|35|50|85|500

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez superkomornik Zobacz posta
    Fatman - mając 5n dlaczego kupiłeś 5r?
    Fatman - kupiłeś 5r...dlaczego nie kupiłeś Nex 6 ?
    Pytam poważnie, bo sam jestem w "rozkroku" co mam kupić ?
    W ogóle osobliwa sytuacja, na forum Nikona, najobszerniejszy wątek o NEXach.

Domyślnie

40x0% mnie przekonało do 5R. Tylko to.

Już zapomniałem jak fajnie się NEXem robi zdjęcia -wczoraj wieczorem miałem duuuuużo radochy
    Wie ktoś z Was jak wyłączyć WIFI ?

Gaduła Awatar matys
    Miasto
    szczecin / chesterfield

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2marekm Zobacz posta
    Fatman - kupiłeś 5r...dlaczego nie kupiłeś Nex 6 ?
    Pytam poważnie, bo sam jestem w "rozkroku" co mam kupić ?
    W zasadzie są dwie główne różnice, które są decydujące....

NEX 6
    + wizjer
    + stopka ISO

NEX 5R
    + dotykowy i obracany ekran

Teraz dużo się bawię manualami, więc dla mnie największy plus dostaje dotykowy ekran. Bardzo duże udogodnienie do ręcznego ostrzenia. Robisz "prefocusing" i jak chcesz/nie jesteś pewien klikasz w punkt ostrości i doostrzasz...

Stopka ISO do lampy - super, ale niestety nie używam lampy, a ta dokręcana i tak mi wystarczy awaryjnie.

Nie wiem kiedy znudzi mi się zabawa manualami, ale jeśli bym teraz kupował z czystą kartą aparat, to pewnie kupiłbym dla siebie NEXa 6 z kitem + sigma 30/2.8.... czasem zabawa heliosem lub jupiterem 9 do portretu i styka.

Wybór należy do Ciebie, a i potrzeby musisz zdefiniować na poważnie.
    .

Domyślnie

ja bym brał szóstke ze względu na stopkę... a potem szalał z oświetleniem

Domyślnie

Ekran dotykowy kusi...czy bardzo przydatny ?
    Ale w "6" wizjer też nęci

Domyślnie

Ekran dotykowy kusi...czy bardzo przydatny ?
    Do manuali - bardzo przydatny. Szkła typu E50 - przydatny czasami. Do filmowania (focus) - nie wypowiem się. Poza tym - raczej zbędny, czasem nawet irytujący.

Stopka jest potrzebna z reguły w takich warunkach, że można ją sobie w spokoju intencjonalnie przykręcić i tak też postępuję ze swoim 5n.

Są też żywe wątki o innych fajnych gadżetach, na które użytkownicy Nikona nie mają czasu bo właśnie testują bekfokusy i robią usta-usta martwym pikselom.
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 04-04-2013 o 11:24

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Strona 414 z 2397 PierwszyPierwszy ... 3143644044124134144154164244645149141414 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów