Close

Strona 11 z 17 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 164

Wątek: D90 vs D7000

Domyślnie

zgera --> ja zazwyczaj swoje 50/1,8d i 85/1,8d ustawiałem na f2,5-2,8 i robiłem zdjęcia z nieco większej odległości, tak, aby objąć całą postać. Starałem się nie schodzić poniżej czasu 1/160, zawsze przy świetle dziennym gdy jest jasno (ISO 800 w D90 dla mnie już nieakceptowalne ). I zazwyczaj 60% zdjęć było trafionych, trzeba było robić seriami, aby mieć coś trafione. Nie wiem, być może to wina akurat mojego i kolegi body. Robiłem u siebie mechaniczną kalibrację, bo stałki nie trafiały w punkt, ale nie poprawiło to precyzji. Teraz mam D700 i te same stałki przy f1,8-2.0 i czasach 1/60-1/100 robią ostre foty - cud .

Nie oczekuję super wydajności od D90, ale jak kolega kompaktem w tych samych warunkach co ja cykał nieruszone zdjęcia (pomijam fakt, że był na nich mega szum i słabe odwzorowanie kolorów), to mnie szlag trafiał.
    D700+Grip
    N28 1,8G | N50/1,8D | N85/1,8D | SB 700

D5200+18-55

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KamilM Zobacz posta

Nie oczekuję super wydajności od D90, ale jak kolega kompaktem w tych samych warunkach co ja cykał nieruszone zdjęcia (pomijam fakt, że był na nich mega szum i słabe odwzorowanie kolorów), to mnie szlag trafiał.
    Bo kompakt ostrzy na zasadzie detekcji kontrastu, tam zawsze musi być ostro, po drugie GO w kompaktach jest znacznie większa ze względu na maleńkie rozmiary fizyczne matrycy.
    To tak jak byś D90 ostrzył przez LV, zawsze będzie ostro i w punkt.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Tak realnie to 50/50 fotograf/aparat i obiektyw ma wpływ na celność AF ,
    trudno wymagać by przy mocno kontrastowych scenach aparat trafiał w punkt ...
    narzekać łatwo a trzeba mieć na uwadze te aspekty i robić kilka ujęć i różnie ustawiać ekspozycję ,
    też mam problemy w trudnych warunkach ale robię kilka zdjęć i zawsze któreś jest dobre ,
    D7k moim zdaniem lepiej ustawia ekspozycję i AF celniejszy vs D80 ...
    D80 jednak poznałem dogłębnie i też fochów mi nie strzela z AF czy ekspozycją ...
    dlatego sądzę że nie trzeba mieć pro body by obiektywy stało ogniskowe f/1,8 w punkt ustawiały ostrość ,
    wiadomo że D300/D600/D700/D800/D4 mają lepiej/celniej działający AF ...
    D3000/D5000/D90/D7k AF też trafi w punkt ale trzeba się bardziej przyłożyć i nie wymagać 100% trafień w trudnych warunkach .

Rozmowny Awatar kazziz
    Miasto
    na longboardzie pod Wawelem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez irek6311 Zobacz posta
    wiadomo że D300/D600/D700/D800/D4 mają lepiej/celniej działający AF ...
    D3000/D5000/D90/D7k AF też trafi w punkt ale trzeba się bardziej przyłożyć i nie wymagać 100% trafień w trudnych warunkach .
    przed wątkiem o D7000, D90 też większości ostrzyła bez problemu a reszta potrafiła po prostu spakować i wysłać na kalibrację.
    Po wątku o D7000 nawet D300, D200, D700 czy D3ki zaczęły mieć z AF... jak chcesz psa uderzyć to i kij się znajdzie, jak chcesz znaleźć problem z AF to będziesz szukać tak długo, aż nie znajdziesz.
    Jak się skupisz na robieniu zdjęć, to z reguły nie będziesz mieć problemów.
    Jak się skupisz na szukaniu problemów, to nie będziesz mieć ładnych zdjęć.

Mój aparat nie ma problemów z AF, nie chlapie olejem i nie sypie kurzem na matrycę.
    A teraz jest do tego mały, lekki i ma fajne stałki. E-M10!

Domyślnie

AF trzeba się nauczyć. Wiedzieć co można od niego wymagać i jak mu pomóc.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wer Zobacz posta
    AF trzeba się nauczyć. Wiedzieć co można od niego wymagać i jak mu pomóc.
    I tego się trzymajmy, pomijając puszki źle skalibrowane.
    A tak na marginesie, dopóki nie czytałem forum, nie miałem praktycznie problemów, po prostu nie szukałem wad.

Domyślnie

wer po prostu trzeba się przyłożyć a nie strzelać na chybił/trafił zdjęcia a jak nie trafi to zwalać na sprzęt ,
    Obiektyw na f/1,4 czy f/1,8 ma tak płytkie GO że niewielki błąd fotografa zaowocuje mydlanym zdjęciem ,
    ci co narzekają powinni napisać w jakich warunkach AF nie trafia bo to istotne < na aparat li obiektyw łatwo zwalić winę .

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Ci którzy chcą dogłębnie poznać zasadę działania AF-u fazowego oraz czynniki wpływające na różne zachowania i błędy ostrzenia proponuję ten artykuł, wszystkie trzy części.
    http://accord-foto.pl/index.php?artykul=110

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez irek6311 Zobacz posta
    wer po prostu trzeba się przyłożyć a nie strzelać na chybił/trafił zdjęcia a jak nie trafi to zwalać na sprzęt ,
    Obiektyw na f/1,4 czy f/1,8 ma tak płytkie GO że niewielki błąd fotografa zaowocuje mydlanym zdjęciem ,
    ci co narzekają powinni napisać w jakich warunkach AF nie trafia bo to istotne < na aparat li obiektyw łatwo zwalić winę .
    Sprzęt też czasami jest winny, ale trzeba wiedzieć kiedy może się tak zachować. Trzeba wiedzieć też jak ustawić AF do danego tematu. Pewnie jakiś procent narzekań na AF wynika z tego, że ktoś ma ustawiony priorytet migawki, a nie priorytet AF.

Co płytkiej GO to nie musisz mi pisać jakie mogą być problemy. Wystarczy, że fotograf się bujnie w przód lub w tył.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wer Zobacz posta
    Co płytkiej GO to nie musisz mi pisać jakie mogą być problemy. Wystarczy, że fotograf się bujnie w przód lub w tył.
    Przy f/1,4 a nawet f/1,8 trzeba by już ze statywu robić zdjęcia jak ktoś wymaga ~ 100% trafionych

Strona 11 z 17 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów