Close

Strona 13 z 17 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 164

Wątek: D90 vs D7000

Domyślnie

cz4rnuch ok ale mieszamy tutaj całkowicie różne poziomy! Aboslutny top, D3s z D700 i D90... totalna "kaszana". Moim zdaniem to nie ma sensu. Zaraz znajdzie się ktoś dla kogo tylko obraz naturalny, oglądany gołym okiem a nie fotografowany posiada akceptowalne parametry! Ot, taki purysta! Będzie miał prawo? Pewnie, że tak tylko to wszystko nie ma związku z tematem "D90 vs D7000" a raczej z czysto teoretycznym panelem dyskusyjnym na temat sposobu postrzegania i wrażliwości nerwów wzrokowych

Domyślnie

Znowu ciężki temat o użytecznośći AF w D90Myślę, że winna temu w dużej mierze jest sama firma Nikon gdyż jak wszyscy wiemy są różne body i różne szkła, mniej i więcej rozjechane - po raz setny piszę, że miałem kalibrowany zestaw D90+N35 i złego słowa nie mogłem powiedzieć do tego stopnia, że kupując sobie nowe D300s (marzenie) z ostatnich egzemplarzy w dobrej cenie... sprzedałem go po 4-5 miesiącach gdyż nie widziałem powalających różnic w codziennej pracy AF (za to w kieszni tak), ot magia większego magnezowego bodyI chyba nie chodzi tutaj ogólnie o made in china tylko zwykłe olewanie procesu kontroli jakości w fabryce, gdyż bluzgane plastikowe/wydmuszkowe N35 miało się rozwalić drogą eksploatacji bardzo szybko a swój egzemplarz mam już 28 miesiąc i nic a nic po nim nie widać zużycia.
    blog|fejsbuk|flickr
    Z6II|20|35|50|85|500

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alcatraz Zobacz posta
    cz4rnuch ok ale mieszamy tutaj całkowicie różne poziomy! Aboslutny top, D3s z D700 i D90... totalna "kaszana". Moim zdaniem to nie ma sensu. Zaraz znajdzie się ktoś dla kogo tylko obraz naturalny, oglądany gołym okiem a nie fotografowany posiada akceptowalne parametry! Ot, taki purysta! Będzie miał prawo? Pewnie, że tak tylko to wszystko nie ma związku z tematem "D90 vs D7000" a raczej z czysto teoretycznym panelem dyskusyjnym na temat sposobu postrzegania i wrażliwości nerwów wzrokowych
    Odnośnie jakości obrazka D90 na wyższych iso to tylko wtrącilem swoje trzy grosze(podobnie jak Ty i osoba którą cytowałeś) . To że oczekiwanie od tego aparatu jakości i powtarzalnosci D700 to absurd to zgadzam się w 100 procentach i powiedzmy że nie zgadzam się z tak dramatycznymi opisami współpracy 90tki ze statłkami jaki nam niektórzy zaserwowali bo sam mam lub miałem kilka i coś o tym wiem przy czym nie twierdzę że jest różowo. Ot różni ludzie, różne opinie. By nie zaśmiecac dopiszę tylko, że jak budżet pozwala to do portretu i makro brałbym D7000 i obiektywy dedykowane ale to spory wydatek i jeśli kaski brakuje to obiektywy i D90(lub np D5100 choć wtedy może wyjść drożej za szkła ) a z czasem wymiana na lepsze body.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 24-03-2013 o 17:45

Rozmowny Awatar kazziz
    Miasto
    na longboardzie pod Wawelem.

Domyślnie

momentami ludzie takie bzdury pleciecie... no jak chcesz robić śluby D90ką to licz się z tym, że ma prawo CZASEM nie trafić, tak samo jak chcesz jeździć rajdy Maluchem czy Tico czy nawet Astrą (bez urazy dla Malucha i Astry) to się nie dziw że silnik się będzie przegrzewał i nie będziesz wygrywać z ludźmi, którzy jeżdżą Imprezami. I tak dalej.

nie używałeś skrajnego lewego punktu ostrości?

D90 jest puszką AMATORSKĄ. To oznacza, że NIE MUSI GWARANTOWAĆ IDEALNIE CELNEGO AF przy przysłonach rzędu 1.4, gdzie poruszenie fotografa potrafi polecieć z ostrością. Powinna trafiać, owszem. Ale NIE MUSI. To nie sprzęt roboczy.
    Ostatnio edytowane przez kazziz ; 24-03-2013 o 17:51
    Jak się skupisz na robieniu zdjęć, to z reguły nie będziesz mieć problemów.
    Jak się skupisz na szukaniu problemów, to nie będziesz mieć ładnych zdjęć.

Mój aparat nie ma problemów z AF, nie chlapie olejem i nie sypie kurzem na matrycę.
    A teraz jest do tego mały, lekki i ma fajne stałki. E-M10!

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Odnośnie celności bocznych pól w D90, jak wiadomo w tym modelu jest tylko jeden punkt AF-u krzyżowy, pozostałe punkty są liniowe których skuteczność jest bardzo słaba, jedynie punkty krzyżowe gwarantują dobrą skuteczność.

Poniżej cytat z artykułu KLIK zainteresowanym polecam przeczytanie tego artykułu, poznanie zasady działania autofocusa fazowego, oraz skuteczności poszczególnych punktów pozwoli lepiej zapanować nad aparatem.

Krzyżowe punkty AF natomiast mają skuteczność bliską ideału. Praktycznie takim punktem nie da się spudłować. Układ AF ma tyle pól i jest tak dobry, jak wiele ma pól krzyżowych. Niestety są też zwykłe punkty liniowe, które różnią się od krzyżowego na tyle znacznie, że o ich istnieniu można i lepiej zupełnie zapomnieć. Używać warto jedynie krzyżowego. Liniowe - w każdym aparacie, są zawodne i mylne (potrafią nie tylko nie umieć znaleźć wogóle ostrości na wyraźnej fakturze, ale potwierdzać ostrość zupełnie błędnie, co jest jeszcze gorsze.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Bardzo fajnie ze dyskutujemy.
    Wnioski moze ktoś zdoła jakieś wyciągnąć w przyszłości.
    Dlatego mając na uwadze wszystko co zostało napisane,
    ja bym tez brał d7000. Oczywiscie z dwóch puszek umieszczonych w temacie.

Jest kalibracja, jest wypasiona matryca.

Co do ślubów...oczywiscie ze d90 nie jest zawodowym body do pracy.
    Focilem nim jednak (rownież w studio) i dawał radę.
    Jego funkcje pełni teraz u mnie d5100...czyli leży w torbie lub wisi na drugim ramieniu.
    Bo skoro udało sie wymienić za darmo, to bogatszy o nowe doświadczenia
    wymienilem z uśmiechem.

A d90 jak napisano to entry level.
    Więc cała dyskusje można potraktować jako przestroge
    dla tych, którzy myślą zacząć śluby z d90 jako głównym body.
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

d90 ślubny reportaż to poważna impreza i bez porządnego/pewnego sprzętu jej się nie obsługuje ,
    D90 to amatorskie body i w takich zastosowaniach się sprawdza w 100% ,
    nie wymagaj cudów od D90 a będzie ok
    lata temu D80 fotograf miał i wesela obsługiwał < teraz to już widać niemożliwe z D90 > inne czasy li fotograf ,
    sam sprawdzę w boju D7k i D600 (amatorskie body) na ślubie > ciekawe czy podołają w trudnych warunkach ,
    według mnie trzeba mieć fart i techniczne przygotowanie by skompletować dobry sprzęt ...
    Serwis to koło ratunkowe ale nie zawsze pomaga i czasem klient zostaje na lodzie .

Domyślnie

Wystarczy uświadomić sobie, że... w D90 jest TYLKO 1 punkt AF-u krzyżowy a w D7000 jest ich... 9

Domyślnie

Andrzej, poczytaj sobie wątek o kalibrowanych D7000... ja dziękuję za ten model nawet jeśli miałby 29 punktów krzyżowych.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alcatraz Zobacz posta
    Andrzej, poczytaj sobie wątek o kalibrowanych D7000... ja dziękuję za ten model nawet jeśli miałby 29 punktów krzyżowych.
    Równie dobrze można sobie poczytać o problemach D90 z autofocusem...

Strona 13 z 17 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów