Szukaj
ale Ona chce kupować tele za blisko 2ka niestety albo chcemy mieć namiastkę portretu i kombinować z cropami tracąc piksele (ja juz z takich zabaw wyrosłem
) albo mamy portret piękny bez przerysowań nie tracąc pikseli itd ,sam się kiedyś oszukiwałem jeszcze do 50 ,ze portret jest super a od 90 to przecież istny samograj przystawiasz oko do wizjera i praktycznie samo się kadruje
![]()
85 1.8D idzie kupić w granicy 1000zł a to przyzwoita cena w porównaniu do 85 1.4
Sam mialem d90 z 18-105 i to byl swietny sprzet,dokupilem 50.18D...fajny obiektyw za smieszne pieniadze.
jednak cos mnie meczylo,to nie byla koniecznosc tylko raczej zachcianka -sprzedalem d90 z obiektywem kitowym...i zostalem tylko z jednym obiektywem 50mmPo jakims tygodniu zakupilem d7000,ktore to pody uwazam za fajny sprzet,ktory wybaczy wiecej niz d90.Nowszaa,jasniejsza matryca do dla mnie niebagatelny atut.Moim zdaniem lepiej celuj w d7k,po prostu d90 ma juz swoje lata-choc to oczywiscie nadal swieny aparat.Jezeli juz d90,to uzywany,na gwarancji z nieduzym przebiegiem.d7k na chwile obecna jest w naprawde fajnej cenie.Chce sie tez bawic filmowaniem,a d90 w tym temacie jet troche zdziadzialy-to pierwsza pucha ktora pozwalala filmowac,a czas leci do przodu...
Tak jak wspominalem,z poczatku tez wykaszlałem wszystkie pieniadz na body i mialem tylkko wspomniana 50,ale po miesiacu czy poltora kupilem tamrona 17-50 2.8 VR.Jaksniejsza matryca i jasniejsze szklo w pochmurnej anglii to dobre połączenie
Nastepny obiektyw usupelni ogniskowe,moze tamron 70-300 VR ?Taki zestaw jak dla mnie wsytarczy w zupelnosci.
Ja nie ulatwie Ci wyboru,z obu puszek bedziesz zadowolony.
Jezeli potrafisz sie przemeczyc troche z jednym obiektywem(wspomniana 50),kup d7k i z czasem dokup inne szkla.Jezeli natomiast chcesz miec szybciej body i zestaw szkiel,celuj w d90.
D7000 / N50 1.8D / T17-50 2.8 VC
Nie ma czegoś takiego jak "jasniejsza matryca" poczytaj trochę matryca może mnieć lepszy dr ,"mniej szumieć" ale nie być jaśniejsza , następną sprawą piszesz o zmianach może dla Ciebie to prosta sprawa ale nie dla ucznia który nie zarabia wiec kupi puszkę i zostanie z obiektywem na dłuuuuugo i się nie rozwinie , a jeszcze niech ma pecha i trafi na wadliwą sztukę i na starcie się zniechęci bo d7k jest puszką zaliczaną do puszek wyższego ryzyka awarii od innych niestety
Za 10min jadę i kupuję D90. Postanowione. Tylko teraz obiektyw, sprawa 50mm vs 85mm... Znacie jakiś album, gdzie są zdj. robione samą 85tką, najlepiej z D90? Bo takich albumów z 50mm już się naoglądałam, więc z tego wynika że 85 bym kupiła w ciemno.![]()
Tu masz stronę http://pl.pixel-peeper.com/ gdzie są sample z różnych szkieł i aparatów.
odpowiedź jest banalnie prostajak będziesz w sklepie
poproś aby Ci dali 50 i 85 i zrób zdjęcia tym i tym przyjedź do domu i oglądnij obawiam się ,że wrócisz szybciej niż myślisz po 85
i jeszcze bardziej obawiam się ,że przez długi czas jak sytuacja Cię nie zmusi (wąskie pomieszczenia) nie zdejmiesz tego obiektywu
kup d90 +kit a do stałki dojrzejesz
na podstawie albumów w sieci nic nie wywnioskujesz bo sa przemielone przez PS-a , jak masz umiejętności to z kitowego szkła dzięki programowi graficznemu zrobisz takie zdjęcia ,że Samej szczęka Ci opadnie
PS weź swoją kartę pamięci sd
Proszę,
http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=41
są tam też i inne obiektywy do wyboru.
Pozdrawiam M@rcin
Nikon D7000 + MB-D11 I N AF-S 18-300 G ED VR I N 50 1,8D I T SP 150-600 Di VC USD I
I Lowepro Flipside 400 AW I Olympus mju Tough 6020 I
Masz racje,zle to napisalem.Chodzi mi oczywiscie o robienie zdjec w wyzszym iso.
Jezeli w najbizszym czasie nie bedzie dysponowal kasą to wybor jest prosty...
Autor tematu zdecydowal sie na d90 i to tez bedzie swietny wybor...choc jak wspomnialem,aparat juz nie najnowszy-to tu doskonale sprawdza sie powiedzenie "stary ale jary "![]()
D7000 / N50 1.8D / T17-50 2.8 VC
Skontaktuj się z nami