pawl_s, my chyba nie o tym samym, albo w jakims niedopowiedzianym kontekscie...![]()
Szukaj
pawl_s, my chyba nie o tym samym, albo w jakims niedopowiedzianym kontekscie...![]()
seek & destroy
Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...
tylko wlasnie dzolk na tym polega, ze szara karta kodaka nie jest wzorcem do balansu bieli. ona musi tylko odbijac te 18% swiatla, ale nikt nie gwarantuje, ze bedzie calkowicie neutralna. z reszta bodaj na canon-boardzie ktos robil potwierdzajace to testy - wiekszosc kart do ekspozycji nie nadaje sie do wb wlasnie ze wzgledu na brak zachowanej neutralnosci.
jacek - przyjalem do wiadomosci
czyli podsumowujac jak ustawic pre: tak jak opisalem w punktach w swoim pierwszym poscie, przy czym za wzorzec przyjac cos szarego lub bialego, co do ktorego ma sie przekonanie graniczace z pewnoscia, iz jest calkowicie neutralne (sfotografowanie tego z obiektywnie poprawnie dobranym balansem da te same wartosci dla kanalow RGB, np. 133,133,133)
stig, jacek - a moglibyscie sie odniesc do teog co napisalem, ze warto rozostrzyc szklo przy ustawianiu? ma to jakis sens czy przekombinowalem?
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
A nawet nie bieli a.. niebieskości
Wspomniany wyżej przez bukowego poljet jest jakby bardziej niebieski od polspeeda.
Wlasciwość bielszej bieli wykorzystywało się kiedys przez stosowaniu do prania bialych rzeczy barwnika ultramaryny. Firanki np. wydawaly sie czystsze a to było kłamstwo i złudzenie oka.
Jak ustawić właściwy balans kolorów? Tzn., żeby dominanta barwna, jeśli istnieje, była zachowana, ale nie "przeważała" nadmiernie. Wiem, że jest taka fanja nakładka na obiektyw z pryzmatami i takimi tam ustrojstwami, ale ona cos kolo 700 PLN kosztuje. Załóżmy, ze pracujemy w JPG (tak dla ustalenia uwagi).
Ostatnio właśnie "nieco" poległem w tej dziedzinie przy robieniu zdjęć na kolorowo oświetlonej sali. Jaki bym balans bieli nie ustawił to było źle (szczególnie przy dłuższym naświetlaniu i strzeleniu z lampy była tragedia). Przydałoby się coś takiego, jak "balans zieleni" (bo akurat zieleń była dominująca). Są na to jakieś sprawdzone metody?
Metoda jest jedna i łatwa - nazywa się RAW.
W takich sytuacjach gdzie jest mieszane oświetlenie - pochodzi z kilku źródeł o róznej temp barwowej NIE MA dobrego balansu bieli. To pójście na kompromis. Wystarczy trochę obrócić aparat i już są inne proporcje świateł z okna, od żarówek i zafarbu od ściany (plus błyśnietej lampy). NIE MA wtedy prawidłowej temp barwowej. Jest tylko taka, która nam najbardziej odpowiada. A to ni eto samo i to jest już subiektywne. Dlatego wtedy tylko RAW, RAW, RAW.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
"Wiedziałem, że się kiedyś na tych JPEGach przejade, ale nie wiedziałem, że aż tak szybko. Nic to. Trzeba dopisać do listy sytuacji, w których należy używać RAW."
Lepsze wrogiem dobrego, a do listy sytuacji pozadanych mozesz smialo dopisac momenty, gdy zalezy ci na szczegolach w cieniach. Istnieje wprawdzie pewna alternatywa, ale...
Konkretnie chodzi o zmiane ksztaltu krzywej kontrastu w puszkach, ktore to umozliwiaja. Doprecyzowujac, jest to opcja dodatkowa, normalnie niewykorzystana, wiec smialo mozna sprobowac bez jakichkolwiek obaw. Wystarczy trial "Camera control" i chwila zabawy z krzywymi. Do fotek o mniejszym znaczeniu spokojnie wystarcza.
W D80 jest jedna taka pozycja w menu, w D200 ponoc 3, a w innych... trzeba doczytac specyfikacje.
seek & destroy
Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...
ale to nie wpływa na WB, tylko na oddanie rozpietości tonalnej (tzn krzywe)
natomiast fakt - cień to może byc i 10.000 K, a część w słońcu to okolice 5.500 K. Róznica duża - i odpowiadają jej 2 symbole wyboru WB. praca w RAW pozwala na wybranie czy wazniejsze to co w słonecznej, czy w ocienionej części zdjęcia. To tez sytuacja, gdy nie ma nigdy idealnego WB.
Skontaktuj się z nami