Szukaj
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Słyszałem, że w sejfie w Sevres, koło wzorca metra, leży taka idealnie biała płytka
A tak poważnie - to nawet nie chodzi mi o ideał, ale o to, że na białym łatwiej zauważysz, że coś z nim jest nie tak (np. że jest żółtawy), a na szarym niekoniecznie. Na taki żółtawy szary nastawisz WB i katastrofa murowana (trochę wyolbrzymiam)
:Napisał bukowy dziad
3. nakierowujesz na cos co chcesz zeby bylo na zdieciu biale
Raczej szare. Biale tez moze byc, ale zdecydowanie bardziej chodzi tu o szarosc."
Pomijajac slusznosc (ktorej bynajmniej nie kwestionuje), jest jeszcze jeden dowcip przy ustawianiu WB_pre.
Mianowicie nalezy jeszcze dobrac ekspozycje w aparacie, bo inaczej napis "Good" sie nie pojawi.
Sprawa dosc oczywista, ale dla poczatkujacych juz niekoniecznie.
A kontynuujac przypuszczam, ze dla aparatu nie bedzie wiekszej roznicy, czy bialo, czy tez szaro.
Skad niby mialaby byc, jesli ekspozycja jest i tak ustawiana na szarosc, a kolory obydwu wzorcow poprawne?
Spodziewalbym sie tylko POMIJALNEJ roznicy ze wzgledu na dokladnosc pomiaru, ale IMHO spokojnie mozna to olac.
seek & destroy
Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...
no więc jak to ma być w końcu... jako pierwszy zainteresowany pytam ponownie: jaka jest prawidłowa 'procedura' ustawiania balansu bieli pre ??? - 'zgupiałem' ..
D700 z kitem 24-70 | Nikon 70-200 | Nikkor 35 f2 | Nikkor 85 f1.8 | SB600 | SB900
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
jasne... jak tylko wrócę do domu będę testował![]()
D700 z kitem 24-70 | Nikon 70-200 | Nikkor 35 f2 | Nikkor 85 f1.8 | SB600 | SB900
ee, nie. musiałes źle zrozumieć albo to nie o mnie chodziło. Ważne, by wzorzec był naprawdę neutralny. Czysto biały, lub czysto szary. Na szarym, jak ktoś wcześniej zauwazył, ciężej dostrzec niewielką dominantę barwną. Parę procent niebieskiego zostanie niedostrzeżone - a to błąd. Biele też zresztą są różne. Papier do drukarek ma często podany stopień bieli.
można robić WB z korekcją -2EV i wtedy ten biały jest szary. A nawet tak często trzeba robić - bo gdy na manualu zmierzysz światło na fotografowanej scenie i bez korekcji nakierowując aparat na białą kartkę by zrobić pomiar WB PRE otrzyma się napis no good. Należy wtedy niedoświetlić.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Ja czytalem, ze mozna na bialy, ale potem nalezy odjac pare EV od ekspozycji.A i tak uzywam 3 strony okladki ksiazki National Geographic.
Skontaktuj się z nami