Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 46

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MsbS Zobacz posta
    Może chodzi o to, że łatwiej jest odróżnić "prawdziwy", neutralny biały od białego z domieszką niebieskiego/żółtego, niż neutralny szary od "zafarbionego" szarego?
    A widziales kiedys cos takiego jak "prawdziwy, neutralny bialy"?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Słyszałem, że w sejfie w Sevres, koło wzorca metra, leży taka idealnie biała płytka

A tak poważnie - to nawet nie chodzi mi o ideał, ale o to, że na białym łatwiej zauważysz, że coś z nim jest nie tak (np. że jest żółtawy), a na szarym niekoniecznie. Na taki żółtawy szary nastawisz WB i katastrofa murowana (trochę wyolbrzymiam )

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    hehe - a poljet 100g/m2 to co?

Domyślnie

:Napisał bukowy dziad

3. nakierowujesz na cos co chcesz zeby bylo na zdieciu biale

Raczej szare. Biale tez moze byc, ale zdecydowanie bardziej chodzi tu o szarosc."

Pomijajac slusznosc (ktorej bynajmniej nie kwestionuje), jest jeszcze jeden dowcip przy ustawianiu WB_pre.
    Mianowicie nalezy jeszcze dobrac ekspozycje w aparacie, bo inaczej napis "Good" sie nie pojawi.
    Sprawa dosc oczywista, ale dla poczatkujacych juz niekoniecznie.

A kontynuujac przypuszczam, ze dla aparatu nie bedzie wiekszej roznicy, czy bialo, czy tez szaro.
    Skad niby mialaby byc, jesli ekspozycja jest i tak ustawiana na szarosc, a kolory obydwu wzorcow poprawne?
    Spodziewalbym sie tylko POMIJALNEJ roznicy ze wzgledu na dokladnosc pomiaru, ale IMHO spokojnie mozna to olac.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Talking Stig.. :)

no więc jak to ma być w końcu... jako pierwszy zainteresowany pytam ponownie: jaka jest prawidłowa 'procedura' ustawiania balansu bieli pre ??? - 'zgupiałem' ..
    D700 z kitem 24-70 | Nikon 70-200 | Nikkor 35 f2 | Nikkor 85 f1.8 | SB600 | SB900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vasper31 Zobacz posta
    no więc jak to ma być w końcu... jako pierwszy zainteresowany pytam ponownie: jaka jest prawidłowa 'procedura' ustawiania balansu bieli pre ??? - 'zgupiałem' ..
    Masz dwie mozliwosci. Sprobuj sam i zdecyduj jakie efekty Ci bardziej odpowiadaja... Jak masz szara karte, to ustawiaj na nia. Jak nie masz -- wez chociazby kartke ksero i ustaw na biel.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Cool

jasne... jak tylko wrócę do domu będę testował
    D700 z kitem 24-70 | Nikon 70-200 | Nikkor 35 f2 | Nikkor 85 f1.8 | SB600 | SB900

Domyślnie

Dodam jeszcze skromnie, że kąt ustawienia obiektu wzorcowego (biały, szary...) powinien być raczej nie 90 st. ale w granicach 45-60 st.
    طالب مع S5Pro Metze Stronka* MyPort

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bukowy dziad Zobacz posta
    o ile dobrze pamietam jacek_z nawet podkresla, ze powinien byc bialy a nie szary.
    ee, nie. musiałes źle zrozumieć albo to nie o mnie chodziło. Ważne, by wzorzec był naprawdę neutralny. Czysto biały, lub czysto szary. Na szarym, jak ktoś wcześniej zauwazył, ciężej dostrzec niewielką dominantę barwną. Parę procent niebieskiego zostanie niedostrzeżone - a to błąd. Biele też zresztą są różne. Papier do drukarek ma często podany stopień bieli.

można robić WB z korekcją -2EV i wtedy ten biały jest szary. A nawet tak często trzeba robić - bo gdy na manualu zmierzysz światło na fotografowanej scenie i bez korekcji nakierowując aparat na białą kartkę by zrobić pomiar WB PRE otrzyma się napis no good. Należy wtedy niedoświetlić.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Ja czytalem, ze mozna na bialy, ale potem nalezy odjac pare EV od ekspozycji. A i tak uzywam 3 strony okladki ksiazki National Geographic.
    Pozdrawiam,
    Paweł
    Mój Instagram

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów