Już wcześniej zczaiłem, że chodzi o stwierdzenie "wersja NPS", ale juz nie edytowałem posta.
Szukaj
Już wcześniej zczaiłem, że chodzi o stwierdzenie "wersja NPS", ale juz nie edytowałem posta.
z pozdrowieniami - KrzysiekNikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E
Moi drodzy używa ktoś zamiennika EN-EL18? Wiem, ze zaraz odezwą się głosy, że skoro stać mnie na D4 to dlaczego nie na baterię.. Mam drugą puszkę więc nie zależy mi na tym aby jak najwięcej zdjęć zrobić na drugiej baterii, tylko podtrzymać puchę na czas naładowania EN-EL18.
uzywalem zamiennika en-el4a (w D700) przez ok 2 lata. Na poczatku bylo spoko, pozniej jego stan zaczal spadac, puszka zaliczyla kilka zwieszen (+ bledy zapisane w oprogramowaniu aparatu - serwis chcial wymienic modul zasilania). Obecnie zamiennik calkowicie padl.
osobiscie na Twoim miejscu nie kupil bym - jestem zbyt biedny, zeby placic 2 razy...
Miałem zamiennik EN-EL4a firmy Phottix. Oryginalna ładowarka wyświetlała błąd przy próbie ładowania. Zwrócona dwa dni po zakupie. Od tej pory nie wierze zamiennikom. Nie chcę zostać z ręką w przysłowiowym nocniku w jakimś ekstremalnie ważnym momencie.
w kwesti zamiennikow EN-El4a
ja powiem tak, o ile np. zamienniki starych EN-EL3a robionych przez dobre firmy typu Hahnel - chodzily w D300/D700 bardzo dobrze, jak oryginalnej baterie - i mialy tez identyczne parametry (pojemnosc + woltaz)
o tyle zaden z ogladanych przeze mnie zamiennikow EN-EL4a (czyli duzej baterii od D3) nie posiadal - nawet nominalnie na etykiecie - parametrow identycznych jak oryginal (pojemnosc + woltaż)
wniosek pozostawiam do przemyslenia samemu
Dzięki wszystkim. Nie warto jednak pchać się w zamienniki - kupię oryginał.
Kichu - masz racje Hahnele do dobre zamienniki. Sam nie miałem, ale moi znajomi w D300/D700 bardzo chwalili.
Odebrałem wczoraj sprzęt z serwisu i w opisie naprawy była informacja ze przeprowadzili
Kalibracje puszki zgodnie z zaleceniami producenta. Jeśli chodzi o szkło to była informacja
Ze było poddane długotrwałym testom i szkło działa poprawnie.
I musze powiedzieć ze AF w body działa teraz perfekcyjniepo powrocie z Wawy
Podpiąłem tez drugie szkło i tez jest super. Dodatkowo muszę pochwalić serwis bo
Naprawili mi tak przy okazji analogową puszkę Nikon FG za free![]()
Jedna rzecza jest tylko smutna. Mianowicie to, że D4 to była nowa puszka i od razu AF nie działał poprawnie
I to ze ludzie w Polsce (serwis) muszą poprawiać po Japonczykach. W Japonii nie ma kontroli jakości?
Pozdr.
Ostatnio edytowane przez fumio ; 03-03-2013 o 11:29 Powód: "Podpiolem", "żecza", "Japoni"
Nikon System
No widzisz; teraz tylko pozostało Ci narzekać na brak "pułapki ostrości"
Pomijając AF i inne takie: cały czas zachwyca mnie elastyczność nef-ów podczas obróbki w porównaniu, choćby, do D700 - rzekłbym, że od teamu D600/D800/D4 nastała w N era "plastycznych" matryc![]()
Ostatnio edytowane przez popi ; 03-03-2013 o 11:32
"Któż jak BÓG!" - Św.Michał
Skontaktuj się z nami