Close

Strona 82 z 239 PierwszyPierwszy ... 3272808182838492132182 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 811 do 820 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siona Zobacz posta
    zapewniam cię, że nie wiesz o czym mówisz

moje sigmy pracują/pracowały bez zarzutu (znacznie lepiej niż odpowiedniki nikona) z d300s, d80, d90, d700, d7k o dziwo z moim d800 - bardzo średnio, z innymi d800 i d4 średnio/ nienajlepiej ...

nikon coś musiał pokombinować, że tak się dzieje - bo niemożliwym jest aby to był przypadek
    Niestety ale kolega wie o czym mówi. Sigmy zawsze lepiej się sprawowały z N niż z C. Poza tym w dalszej części potwierdzasz prawidłową współpracę z Nikonami, zatem nie wiem skąd ten zarzut. A to, że nie dogadują się z D800 i nowymi puszkami to nic nadzwyczajnego - sztandarowe szkła Nikona przestały się z nimi dogadywać zatem czego się spodziewać po biednej Sigmie
    Ale i tak nastąpił dziwny zwrot akcji - taka Sigma 35/1.4 na nowych Canonach nie ma najmniejszych problemów czego nie można powiedzieć o Nikonach...
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Z tego co wiem to od D7000 Nikon zmienił lekko protokół komunikacji korpus - obiektyw. Czyli w nowszych aparatach też jest zmieniony. Niby serwis Sigmy aktualizował soft w obiektywach, ale niestety nie we wszystkich dało radę to zrobić. Możliwe, że te zmiany w protokole powodują problemy w tej chwili.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

To dlatego nowsze puszki maja takie klopoty z AF (nawet ze szklami Nikona)?
    Nie wiem, nie znam się - nie bierzcie mnie na poważnie.

Domyślnie

No właśnie w tym rzecz, że odział produkujący korpusy nie powiadomił o zmianie protokołu oddziałów produkujących obiektywy
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Gdyby nastąpiła zmiana protokołu, to przestałyby poprawnie działać starsze szkła Nikona. Zatem nie jest to w praktyce możliwe i musi zostać zachowana tzw. kompatybilność wstecz, czyli zgodność z wcześniejszymi modelami. Skoro Sigmy działają tak, jak starsze modele, to z tego wynika, że i nadal powinny działać bez zmian. Można oczywiście protokół komunikacyjny rozszerzyć, dodać nowe możliwości, opcje itd. Jednak nie będzie to miało wpływu na Sigmy, ani starsze Nikkory. Pod jednym warunkiem - identyfikacja Sigm i Nikkorów jest nierozróżnialna. Tu jednak dochodzimy do tego, że protokół nie bardzo może rozróżniać szkła innych producentów z tego powodu, że nie wiadomo czy za chwilę Nikon nie wypuści obiektywu o identycznych parametrach co Sigma. Tym samym aparat nie może mieć żadnej bazy danych szkieł, gdyż musiałby ją stale uaktualniać.
    Z powyższego wynika, że to jakaś teoria wyssana z palca, że nagle Sigmy przestały się poprawnie komunikować z nowym korpusem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Tu jednak dochodzimy do tego, że protokół nie bardzo może rozróżniać szkła innych producentów z tego powodu, że nie wiadomo czy za chwilę Nikon nie wypuści obiektywu o identycznych parametrach co Sigma. Tym samym aparat nie może mieć żadnej bazy danych szkieł, gdyż musiałby ją stale uaktualniać.
    Z powyższego wynika, że to jakaś teoria wyssana z palca, że nagle Sigmy przestały się poprawnie komunikować z nowym korpusem.
    A po kiego grzyba mu jakaś baza szkieł ? Przecież może dostawać informację z obiektywu -jestem Nikkor (po prostu identyfikacja zaszyta w chipie). Albo -jestem "cholera wie co". Baza danych obiektywów wtedy nie jest potrzebna.
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    ...A to, że nie dogadują się z D800 i nowymi puszkami to nic nadzwyczajnego - sztandarowe szkła Nikona przestały się z nimi dogadywać zatem czego się spodziewać po biednej Sigmie
    Nowart - nie strasz mnie. W ciągu najbliższego tygodnia chcę kupić słynnego 24-70 f 2.8 ... mam nadzieję, że TEN obiektyw DOGADUJE się z D800 ?!
    Panerai vel Eliot Capone

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    A po kiego grzyba mu jakaś baza szkieł ? Przecież może dostawać informację z obiektywu -jestem Nikkor (po prostu identyfikacja zaszyta w chipie). Albo -jestem "cholera wie co". Baza danych obiektywów wtedy nie jest potrzebna.
    Wówczas każdy inny producent wysyła identyczną informację. Czyli każda Sigma, Tokina, Tamron przedstawia się po podłączeniu do korpusu np. tak: "Jestem Nikkor, moje ogniskowe to 70-200mm, maksymalna przysłona f/2.8, minimalna f/32, posiadam stabilizację drugiej generacji oraz silnik SWM, bla bla bla. Numer identyfikacyjny obiektywu to 7684. Tekstowo: 'Nikkor AF-S 70-200 f/2.8 G ED VR II'". W dodatku najprawdopodobniej nawet tego nie musi robić. Nikon nie może przewidzieć co w przyszłości będzie robił. Czy na przykład nie podpisze kontraktu z ZEISSem, który zacznie robić obiektywy z AF-S pod ten system. Zatem nie może się uzależniać od producenta obiektywu.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 03-03-2013 o 01:15

Domyślnie

Myślisz, że każdy inny producent przedstawia swoje obiektywy korpusowi "jestem Nikkor" -a prawnicy Nikona nic nie robią ? Zwłaszcza, że jak już wcześniej było wspomniane, nie była wykupiona licencja na protokół komunikacyjny, tylko wszystko było robione na podstawie "reverse engineering".

O ile pamiętam w exifie czasem jest info, że został użyty Nikkor, a czasem, że nieznany obiektyw -niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę (cóż, pamięć już zawodna...).

Domyślnie

do skasowania -przepraszam.
    Ostatnio edytowane przez Fatman ; 03-03-2013 o 01:22

Strona 82 z 239 PierwszyPierwszy ... 3272808182838492132182 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów