Close

Strona 182 z 239 PierwszyPierwszy ... 82132172180181182183184192232 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 811 do 1 820 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

też mam 800tkę więc problem może i mnie będzie dotyczył.

Ponawiam prośbę:
    czy ktoś może śledzi podobny wątek na zagranicznym forum (USA, UK czy inny kraj)???

Wszystkie podobne wątki jakie udało mi się znaleźć kończą się 5-7 m-cy temu i dotyczą korpusów z pierwszej produkcji.
    Będę bardzo wdzięczy za link.
    | Nikon | D4 | D800 | N.16 f2.8 fisheye | N.24 f1.4 | N.24-70 f2.8 | N.58 f1.4 | N.70-200 f2.8 VRII | SB600 | SB900 | SB910

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Panerai Zobacz posta
    1. Mam prawo do tego na co mam tylko ochotę. Ty też.
    2. Absolutnie nie szydzę ... czasem zastanawiam się na ile problem jest wyolbrzymiony.
    3. Rozumiem, że masz D 800 ?
    4. O co chozi tak w ogóle ?
    I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

1. Mam prawo do tego na co mam tylko ochotę. Ty też.
    2. Absolutnie nie szydzę ... czasem zastanawiam się na ile problem jest wyolbrzymiony.
    3. Rozumiem, że masz D 800 ?
    4. O co chozi tak w ogóle ?
    ad.1 Good luck.
    ad. 2 Fatman i Fttsniper są lamerami, którzy opisują nieistniejące wady, a serwis nie gra w kulki?
    ad. 3 Nie, nie mam. Pisałem m. in. o podejściu polskiego serwisu do użytkowników. Więcej forumowiczów tak ten serwis ocenia.
    ad. 4 Nie zamierzam tłumaczyć.

PS. Pytajnik na końcu zdania wstawia się bez spacji.
    Mały zestaw podróżnika: D7500, AF-P 10-20, 18-55, 70-300 plus N18-105, N35/1.8G N50/1.G, METZ 52 AF-1

Domyślnie

Bez złośliwości Panerai, jakiego typu fotografię uprawiasz/preferujesz ze swoim D800?
    W moim przypadku już się pogodziłem, że raz w roku będę musiał się rozstać na miesiąc ze swoim D800. To rozstanie będzie mnie kosztowało 120zł plus koszty wysyłki. i chyba inaczej nie da się.
    Osobiście znam kilku posiadaczy D800 i wszyscy zaliczyli przynajmniej raz serwis Smutne to niestety.

Domyślnie

Przykro mi kol. Karrampuk. Mam nadzieję, że u mnie nie będzie problemów ale kto wie gdy się czyta Wasze posty ... chyba kwestia czasu. Odpowiadając na pytanie: uprawiam amatorsko fotografię krajobrazową, portret i ostatnio próbuje sił w streecie. Kolega namawia mnie na akt ale jakoś nie mam odwagi bo to chyba najtrudniejsza dziedzina. Nie miałem okazji walczyć z dynamicznymi akcjami i nie wiem jak D 800 spisuje się w takich sytuacjach.

PS. Kurde blade - może faktycznie ktoś tu odbiera moje wpisy jako złośliwe, szydercze itp. ABSOLUTNIE nie mam takich intencji. Zwyczajnie nie mogę wyjść z zachwytu nad D 800 ale kto wie, może któregoś dnia będę strasznie zasmucony, że coś mu się tam rozjechało ...
    Ostatnio edytowane przez Panerai ; 09-03-2014 o 00:34
    Panerai vel Eliot Capone

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Mam nadzieję, że u mnie nie będzie problemów ale kto wie gdy się czyta Wasze posty ... chyba kwestia czasu.

Oby nie. Szczerze życzę ci tego.
    Mały zestaw podróżnika: D7500, AF-P 10-20, 18-55, 70-300 plus N18-105, N35/1.8G N50/1.G, METZ 52 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kjeld Zobacz posta
    ad.1 Good luck.
    ad. 2 Fatman i Fttsniper są lamerami, którzy opisują nieistniejące wady, a serwis nie gra w kulki?
    ad. 3 Nie, nie mam. Pisałem m. in. o podejściu polskiego serwisu do użytkowników. Więcej forumowiczów tak ten serwis ocenia.
    ad. 4 Nie zamierzam tłumaczyć.

PS. Pytajnik na końcu zdania wstawia się bez spacji.
    "ad" nie jest skrotem lecz lacinskim przyimkiem, ktory po polsku oznacza "do"- kropka po nim jest zbyteczna i dowodzi slabej znajomosci laciny (a jak z greka i angielskim, drogi kolego?). zdanie o kolegach fatmanie i fttsniperze jest niespojne: zamiar nadania mu (zdaniu) ironicznego wydzwieku zepsul kolega piszac: "a serwis nie gra w kulki"- powinno byc: "a serwis gra w kulki". pomiedzy "wady" a "a" przecinek jest niepotrzebny. nieposiadanie rzeczonego aparatu (Nikon d800) nie przeszkadza koledze, jak widac, w braniu w dyskusji udzialu- ciekawe bylby posty kolegi o samochodach marki bentley lub, jako ze na forum fotograficznym sie znajdujemy , o aparatach phase one. etc, etc...
    p.s. powodowany miloscia blizniego, chrzescijanskim milosierdziem i obowiazkiem niesienia kaganka oswiaty daje koledza szanse na pelna uzasadnionej zlosci odpowiedz: nie uzywam duzych liter i polskich fontow! pozdrawiam i duzo swiatla (w glowie) zycze.
    Ostatnio edytowane przez sufenta ; 09-03-2014 o 00:51
    I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karrampuk Zobacz posta
    W moim przypadku już się pogodziłem, że raz w roku będę musiał się rozstać na miesiąc ze swoim D800. To rozstanie będzie mnie kosztowało 120zł plus koszty wysyłki. i chyba inaczej nie da się.
    Osobiście znam kilku posiadaczy D800 i wszyscy zaliczyli przynajmniej raz serwis Smutne to niestety.
    Gdybym miał gwarancję, że D800-tki po udanej kalibracji (jak dotąd marzenie) wytrzymają te 50 tys klatek bez rozjazdu AF to problem by nie istniał. Od kwietnia do końca października ciężko poszukać lukę większą niż 1-2 dni w ciągu tygodnia, a gdzie miałbym pozbywać się puszek na miesiąc kalibracji ...

Czekam na powrót puszek z serwisu i bez czekania poganiam w świat do jakiś filmowców lustrzankowych próbując nie patrzeć ile czasu, pieniędzy i nerwów straciłem.

Z płaczem mam zamiar wrócić do canona na słabsze matryce, słabszy AF i słabsze optycznie szkła (stałki) z przedziału jasności 1.4-2.0. Jedyne argumenty pozostania w nikonie ma dla mnie żona, która śmiga na dwóch D600-tkach na drugim takim samym komplecie szkieł jak mam w stopce - 0 problemów. Tyle, że nie wiem czy wytrzymam nerwowo nieplanowaną wizytę w serwisie nikona jeśliby do takowej doszło (tfu - mam nadzieje że wszystko będzie śmigać dalej tak dobrze).

ps.
    Znam osobiście pewne D800E kolegi z początku produkcji, które ma natrzaskane pod 80 tys klatek w studio, a z moimi stałkami działa pewnie i celnie jak D600-tki (tak - kolega w studio pracuje z AF na 3 szkłach).

ps2.
    Problem AF D800/D800E nie jest regułą zależną od tego czy body jest z początku produkcji czy końca - wszędzie się trafiają felerne sztuki i jak coś się dzieje to także przy różnych przebiegach ujawnia się problem. Stałkowcy ze światłem 1.4-1.8 będą pierwszymi którzy zauważą że jest coś nie halo.

ps3.
    Czy da się reklamować towar do sklepu jako niezgodny z umową / wadliwy (body mają 3 i 4 miesiące) ale bez ekspertyzy w serwisie nikona? Bo wszystko mi wygląda, że jedyne co mogę dostać to dowolną ilość "kalibracji" przez te 2 lata gwarancji. Po prostu nie wiem czy odpuścić i sprzedać (tracąc te 6-8 tys na prawie nowym sprzęcie) czy walczyć ze sklepem / nikonem o cokowiek? Tym bardziej że czas przed sezonem nagli a jest go za mało na długoterminowe zabawy w kotka i myszkę...
    lovestorymakers.com

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sufenta Zobacz posta
    "ad" nie jest skrotem lecz lacinskim przyimkiem, ktory po polsku oznacza "do"- kropka po nim jest zbyteczna i dowodzi slabej znajomosci laciny (a jak z greka i angielskim, drogi kolego?). zdanie o kolegach fatmanie i fttsniperze jest niespojne: zamiar nadania mu (zdaniu) ironicznego wydzwieku zepsul kolega piszac: "a serwis nie gra w kulki"- powinno byc: "a serwis gra w kulki". pomiedzy "wady" a "a" przecinek jest niepotrzebny. nieposiadanie rzeczonego aparatu (Nikon d800) nie przeszkadza koledze, jak widac, w braniu w dyskusji udzialu- ciekawe bylby posty kolegi o samochodach marki bentley lub, jako ze na forum fotograficznym sie znajdujemy , o aparatach phase one. etc, etc...
    p.s. powodowany miloscia blizniego, chrzescijanskim milosierdziem i obowiazkiem niesienia kaganka oswiaty daje koledza szanse na pelna uzasadnionej zlosci odpowiedz: nie uzywam duzych liter i polskich fontow! pozdrawiam i duzo swiatla (w glowie) zycze.
    Co do "ad", w pełni się zgadzam. Łacina u mnie kuleje. Greka również, z angielskim trochę lepiej. Nieużywanie "wielkich", a nie "dużych" liter nie jest powodem do dumy mimo, jak mniemam, stosowania niemieckiego układu klawiatury. Shift działa zawsze. Przecinek nie jest zbędny. Nie trzeba jeździć samochodem jakiejś marki, żeby na podstawie opinii właścicieli tychże samochodów mówić o ich wadach.

Domyślnie

Przykro mi kol. Karrampuk. Mam nadzieję, że u mnie nie będzie problemów ale kto wie gdy się czyta Wasze posty ... chyba kwestia czasu. Odpowiadając na pytanie: uprawiam amatorsko fotografię krajobrazową, portret i ostatnio próbuje sił w streecie. Kolega namawia mnie na akt ale jakoś nie mam odwagi bo to chyba najtrudniejsza dziedzina. Nie miałem okazji walczyć z dynamicznymi akcjami i nie wiem jak D 800 spisuje się w takich sytuacjach.

PS. Kurde blade - może faktycznie ktoś tu odbiera moje wpisy jako złośliwe, szydercze itp. ABSOLUTNIE nie mam takich intencji. Zwyczajnie nie mogę wyjść z zachwytu nad D 800 ale kto wie, może któregoś dnia będę strasznie zasmucony, że coś mu się tam rozjechało ...

Kto głównie wrzuca posty do sieci?

- ci którzy mają czas / ci którzy mają problemy

Uwierz mi - dla osób pracujących z aparatami - fora nie istnieją. Szkła są wybrane do potrzeb jak i wszelkie akcesoria - raz po raz można zapytać, testów w necie jest tona więc jest możliwość wyrobienia opinii. Komputer to maszyna do obróbki i tyle.

Pierwsza moja potrzeba zalogowania się tutaj pojawiła się razem z problemami, gdyby nie moje wadliwe D800 i wszelkie problemy jakie mi to przyniosło (spierniczone reportaże/plenery z początku roku, wycieczka do serwisu, rozgryzanie jak z tego wybrnąć tracąc jak najmniej $$$$, serwis, walka przy obróbce i nerwy przez które odechciewa mi się cokolwiek robić) to obecnie odpoczywałbym na miesiąc przed sezonem, strona zostałaby uzupełniona o foto z 2012 i 2013r, poodwiedzałbym rodzinę i znajomych - czego nie jestem w stanie zrobić w sezonie.

Dzielę się swoimi spostrzeżeniami i przygodami właśnie tutaj - dla ludzi mających tę samą pasję/pracę (w domu prócz żony nikt nie chce na temat foto nic słyszeć). Chcę zaznaczyć że JEST PROBLEM z D800 o którym producent milczy. Na forum skontaktowało się ze mną już kilkanaście osób, które przyznały że jest problem i kalibracja albo nie pomaga albo starcza na kilkaset - kilka tysięcy klatek. Jedni zmienili system, drudzy body a inne osoby żyją z tym problemem bo liczą że kiedyś nikon znajdzie na to rozwiązanie oraz ich wykorzystanie sprzętu pozwala na wizyty w serwisie.

Nie ulega wątpliwością, że wśród osób wypowiadających się w tym wątku są posiadacze D800, które miało zwyczajny BF/FF, który może wystąpić na każdym body i jest łatwy do skalibrowania w serwisie. Inny przypadek to rozjeżdżanie się AF...

Część osób mylnie podchodzi do tematu i mając dobre sztuki D800 (w które jak najbardziej wierzę) myśli że lekko nieostre zdjęcia świadczą o wadzie AF. Są to przeważnie błędy technicznie - zbyt krótki czas migawki, poruszenie rąk, błąd obiektywu, nieodpowiedni tryb/punkt AF czy też zwykły lekki BF/FF na szkle do skorygowania kalibracja w body domowymi sposobami. Pomijam fakt 36mpx które w D800E mają rację bytu, natomiast w D800 to przerost formy nad treścią - wg mnie pod względem detali jest na równi z D600 z którego zdjęcia będą wydawać się ostrzejsze. Do gdybania jest sporo - można brnąć przez sam fakt że lekkie "błędy" AF inaczej widać na 12 i na 36mpx, choć przy odbitkach 15x23 to nie ma wcale różnicy.

Są też kolejne fakty, które potwierdził min. kolega Fatman -> lustro po opadnięciu odbija się jakby było z gumy - czy tak być powinno ? - Raczej nie. Czy tak mają jakieś inne body? - Nie wiadomo.

Fakt jest taki, że fuszerki trafiają się wszędzie czy to będą body czy lampy, czy też szkła. Faktem jest, że do grubych wad fabrycznych zalicza się część D7000, D600 oraz D800.

Swoimi postami nie chcę straszyć przed nikonem, chcę tylko poinformować aby kupujący miał się na baczności bo istnieje ryzyko zakupu problemu. Pół roku temu siedziałem jeszcze w canonie i to co oferuje D600, D800 - AF i matryca jest dla mnie nr1 w przedziale body do 10 tys - dlatego po kilku latach ponownie zawitałem właśnie tutaj i niestety obawiam się że tak samo szybko będę musiał sie zwinąć.
    Ostatnio edytowane przez FttSniper ; 09-03-2014 o 01:16
    lovestorymakers.com

Strona 182 z 239 PierwszyPierwszy ... 82132172180181182183184192232 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów