Taki komunikat mi wyskakuje
Szukaj
D80/D7000 www.tech-blog.pl / galeria.tech-blog.pl
mamil_mk - czekam na spolszczenie, czy może wersję anglojęzyczną (albo chociaż normalno-języczną) i zaczynam testy na D90. Nie mam siły obecnie bawić się w krzaczki, poczekam, długo im nie zejdzie :P
Czy ktoś może potwierdzić (i napisać na jakim body sprawdzał), że pierwsza operacja (jakakolwiek, np. odczyt informacji o S/N, licznikach) trwa wyjątkowo długo i przy tym jest aktywna dioda LED od karty pamięci?
I czy mamy jakiegoś odważnego z D600, który spróbuje odczytać info o licznikach na programie dla D700?
Mam pewne podejrzenia dotyczące tego oprogramowania.
Hmmm, pokuszę się o spiskową teorię dziejów.
Nikon ok. 2miesiące temu wstrzymał sprzedaż części zamiennych dla nieautoryzowanych serwisów!
Więc mamy soft ale nie możemy naprawić aparatu poza autoryzowanym serwisem...możemy za to wyregulować af (np. w D800.)
Po co Nikon ma płacić autoryzowanym serwisom za coś co użyszkodnik może zrobić sam?
To są dziesiątki, może nawet setki tys. $ (zaoszczędzonych na akcjach serwisowych)
Hmmm
Edyta: Czy Ktoś może mi podrzucić program na maila, z nieznanych przyczyn nie mogę pobrać
tom.kowa@vp
Ostatnio edytowane przez fil91 ; 23-02-2013 o 13:32
Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.
było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II
moje pstryki, na fejsie, instagram
Przydałaby się instrukcja do regulacji AF, czytał ktoś już te chińskie fora?
D80 + 50 1.8D + 18-55 + 18-200VR
Więcej info... system? Jakaś wirtualka? Inne gniazdo USB? Tryb zgodności z Windows XP? Tryb pracy USB w aparacie? Ewentualnie, zostaje kabel szeregowy jak masz chęci zrobić sobie taki. Ale i tak nikt nie da gwarancji, że zadziała.
PS. Na Nikon Hacker już zaczynają próbować
"Tryed focus shift adjustment, near side shift reads "-2" value. I changed it to "0", then to "-4". Testing showed mild changes in focus but it looked like exposure was affected, picture was too bright. Luckily I saved backup of EEPROM and FLASH before any changes and restored it. Everything is like it was before after restoration (that was sweaty moment). It could be related with "D3100IA.ini" and "D3100STD.INI" located in application folder. Those files have some initial settings for AF, AE, LENS OFFSET, ROOM TEMPERATURE... Changing focus shift value has nothing to do with exposure, anyway that adjustment affected AE. "
http://nikonhacker.com/viewtopic.php...start=20#p3741
Bez plików wzorcowych chyba na nic się to oprogramowanie nie przyda. Chyba, że uda się zbudować taki plik na podstawie ustawień zdjętych z puszki (większość opcji w programie pozwala to odczytać, ale chyba nie wszystko). Te pliki to zwykłe INI, które można edytować w notatniku, tylko liczba predefiniowanych ustawień jest ogromna...
Przykład ciekawego ustawienia dot. wbudowanej lampy: iSBChargeVoltage=310
PSS. Czy tylko ja mam wrażenie, że ta informacja nadal nie dotarła na zagraniczne, duże fora Nikona?
Skontaktuj się z nami