Close

Strona 22 z 78 PierwszyPierwszy ... 1220212223243272 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 777

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaroPienza Zobacz posta
    Taki komunikat mi wyskakuje

Hm... a spróbuj z innym/lepszym kablem USB. FW w body najnowsze (w tym sensie - ostatnie dostępne)?

Oszczędny w słowach Awatar Huskacz
    Miasto
    Piekary Śląskie

Domyślnie

mamil_mk - czekam na spolszczenie, czy może wersję anglojęzyczną (albo chociaż normalno-języczną ) i zaczynam testy na D90. Nie mam siły obecnie bawić się w krzaczki, poczekam, długo im nie zejdzie :P

Domyślnie

Czy ktoś może potwierdzić (i napisać na jakim body sprawdzał), że pierwsza operacja (jakakolwiek, np. odczyt informacji o S/N, licznikach) trwa wyjątkowo długo i przy tym jest aktywna dioda LED od karty pamięci?

I czy mamy jakiegoś odważnego z D600, który spróbuje odczytać info o licznikach na programie dla D700?
    Mam pewne podejrzenia dotyczące tego oprogramowania.

Domyślnie

Hmmm, pokuszę się o spiskową teorię dziejów.
    Nikon ok. 2miesiące temu wstrzymał sprzedaż części zamiennych dla nieautoryzowanych serwisów!
    Więc mamy soft ale nie możemy naprawić aparatu poza autoryzowanym serwisem...możemy za to wyregulować af (np. w D800. )
    Po co Nikon ma płacić autoryzowanym serwisom za coś co użyszkodnik może zrobić sam?
    To są dziesiątki, może nawet setki tys. $ (zaoszczędzonych na akcjach serwisowych)
    Hmmm
    Edyta: Czy Ktoś może mi podrzucić program na maila, z nieznanych przyczyn nie mogę pobrać
    tom.kowa@vp
    Ostatnio edytowane przez fil91 ; 23-02-2013 o 13:32

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pepe2k Zobacz posta
    Czy ktoś może potwierdzić (i napisać na jakim body sprawdzał), że pierwsza operacja (jakakolwiek, np. odczyt informacji o S/N, licznikach) trwa wyjątkowo długo i przy tym jest aktywna dioda LED od karty pamięci?
    Miałem tak samo na D7000
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Przydałaby się instrukcja do regulacji AF, czytał ktoś już te chińskie fora?
    D80 + 50 1.8D + 18-55 + 18-200VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kw95s Zobacz posta
    Przydałaby się instrukcja do regulacji AF, czytał ktoś już te chińskie fora?
    Cierpliwości, mądre głowy już nad tym pracują.
    Ale nie liczyłbym na to, że bez sensownego serwisowego sprzętu regulacja będzie możliwa, a przynajmniej precyzyjna. Statyw i wydrukowany AF test chart to jednak za mało na wprowadzanie poprawek w μm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pepe2k Zobacz posta
    Hm... a spróbuj z innym/lepszym kablem USB. FW w body najnowsze (w tym sensie - ostatnie dostępne)?
    Zmieniłem na inny kabel, oprogramowanie ostatnie dostępne i dalej to samo
    Chyba u mnie nie pojdzie ;(

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaroPienza Zobacz posta
    Zmieniłem na inny kabel, oprogramowanie ostatnie dostępne i dalej to samo
    Chyba u mnie nie pojdzie ;(
    Więcej info... system? Jakaś wirtualka? Inne gniazdo USB? Tryb zgodności z Windows XP? Tryb pracy USB w aparacie? Ewentualnie, zostaje kabel szeregowy jak masz chęci zrobić sobie taki. Ale i tak nikt nie da gwarancji, że zadziała.

PS. Na Nikon Hacker już zaczynają próbować

"Tryed focus shift adjustment, near side shift reads "-2" value. I changed it to "0", then to "-4". Testing showed mild changes in focus but it looked like exposure was affected, picture was too bright. Luckily I saved backup of EEPROM and FLASH before any changes and restored it. Everything is like it was before after restoration (that was sweaty moment). It could be related with "D3100IA.ini" and "D3100STD.INI" located in application folder. Those files have some initial settings for AF, AE, LENS OFFSET, ROOM TEMPERATURE... Changing focus shift value has nothing to do with exposure, anyway that adjustment affected AE. "

http://nikonhacker.com/viewtopic.php...start=20#p3741

Bez plików wzorcowych chyba na nic się to oprogramowanie nie przyda. Chyba, że uda się zbudować taki plik na podstawie ustawień zdjętych z puszki (większość opcji w programie pozwala to odczytać, ale chyba nie wszystko). Te pliki to zwykłe INI, które można edytować w notatniku, tylko liczba predefiniowanych ustawień jest ogromna...

Przykład ciekawego ustawienia dot. wbudowanej lampy: iSBChargeVoltage=310

PSS. Czy tylko ja mam wrażenie, że ta informacja nadal nie dotarła na zagraniczne, duże fora Nikona?

Strona 22 z 78 PierwszyPierwszy ... 1220212223243272 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów