Close

Strona 52 z 57 PierwszyPierwszy ... 2425051525354 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 511 do 520 z 566

Wątek: D90 czy D7000

Domyślnie

Witam
    Ja się zastanawiam nad D5100. W optyczne.pl napisali że na wyższych iso jest lepszy od D7000 o przynajmniej 1EV, aż trochę się nie chce wierzyć, to niby z D5100 na iso 3200 będą takie szumy jak w tych samych warunkach na iso1600 w d7000? Skoro tak piszą to może tak jest a do tego bardzo dobrze wypadł pod względem zakresu tonalnego, tez według optycznych lepiej od D7000. Zależy mi właśnie na jak najlepszej jakości na wysokich iso. Jeśli chodzi o AF tu przewagi raczej d7000 nie ma, sporo jest napisane o problemach z tym u niego a cena D5100 to połowa tego droższego. Oczywiście szybszy dostęp do iso i pomiaru światła to fajna sprawa, większy, wygodniejszy korpus, ale nie za dopłatą 1500zł. Uszczelnienia tez raczej takie na sztukę w nim są a za tę różnice w cenie można kupić dwie niezłe stałki. Teraz mam D5000, i jak tak czytam o tych mozliwosciach d5100 to kusi żeby zmienić i móc używać wyższych czułości tam gdzie nie chce używać lampy.
    Miał ktoś możliwość porównać te dwa aparaty.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zorannn Zobacz posta
    Witam
    Ja się zastanawiam nad D5100....
    Może od razu zastanów się nad D5200, bo za pół roku znowu zaczniesz wymieniać.

Domyślnie

D5200 to prawie dwa razy wyższa cena, ergonomia identyczna, zupełnie nie potrzebne mi 24Mp. Ma sporą przewagę w nagrywaniu filmów ale to nie jest dla mnie najważniejsze. Tak jak napisałem wcześniej, jeśli D5100 przewyższa jakością zdjęć D7000 to ten aparat już wystarczy na kilka lat. Jest też spory wybór przyzwoitych obiektywów z silnikiem.

Domyślnie

d5100 daje lepszy obraz od d7000 przy iso 3200, porównywałem, ale nie powiedziałbym żeby różnica była aż tak duża.
    "Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotykasz ich na każdym kroku."

Domyślnie

Dobra, mieliście dużo czasu do namysłu Czy opłaca się dopłacać 300 dolców do D7000(1036$) zważywszy, że występują w nim takie problemy, a gwarancja w Kanadzie nie obejmuje Europy? Jestem amatorem, nie potrzebuję fajerwerków, ale te FullHD kusi, a lubię kręcić. Najchętniej wziąłbym D7100, ale z KIT-em to następne 300 baksów(1350$). Czy kupno D7000 to oczywista potrzeba serwisowania i nie wystarcza sprawdzenia w sklepie występowania FF czy BF? Pomóżcie proszę, bo mam nerwówkę.

Pozdrawiam!

Domyślnie

Sprawdź w sklepie, pewnie będzie ok i ciesz się fotografowaniem.

Domyślnie

A wiecie coś o gwarancji? Trzeba ją chyba wykupić dodatkowo na Polskę? Co na to serwis Nikona w Polsce? Czy jakiś uzytkownik, kotregoś z w.w. body poradzi cos innego? 18-55 czy 105 uwzgledni
    ajac cenę?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NiKtos Zobacz posta
    A wiecie coś o gwarancji? Trzeba ją chyba wykupić dodatkowo na Polskę? Co na to serwis Nikona w Polsce? Czy jakiś uzytkownik, kotregoś z w.w. body poradzi cos innego? 18-55 czy 105 uwzgledni
    ajac cenę?
    Aparaty z USA i Kanady nie mają gwarancji poza tamtym kontynentem i nie ma możliwości jej dokupienia.

Co do wyboru - jak chcesz kręcić filmy, to kup Sony SLT albo kompakt, bo w lustrzankach Nikona należy zapomnieć o czymś takim jak autofocus - jest to powolne, głośne i często nie trafia. Więc ostrzenie tylko manualne, a bez odpowiednich szkieł (najlepiej obiektywy manualne) jest to nie łatwe i często z marnym skutkiem.

Jak jednak ma być to lustrzanka Nikona - to D7000 jest lepszym wyborem od D90.
    A co do obiektywu - to raczej polecałbym coś zupełnie innego:
    - Sigma "C" 17-70/2.8-4 OS HSM
    - Sigma 17-50/2.8 EX OS HSM
    Fakt, droższe, ale zdecydowanie lepsze. A jak nie masz funduszy na lepszy obiektyw, to kupić tańszy aparat, bo obiektyw da więcej niż aparat.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Wbrew pozorom kamera z wymienną optyką lepsza zabawka jak ta w kompaktach. Wiadomo, z czasem szklarnia będzie się powiększać, a filmem z jasnego szkiełka można szpanować Żartuję... Czy wzięcie D7000 bez gwarancji nie będzie ryzykiem? D90 czy D80 brałbym w ciemno. Gość w henrysie nic nie chciał powiedzieć mi o usterkach, twierdzi, że nikt ich nie zwracał. Może na ich rynek idą lepsze sztuki? Nie wiem...

Domyślnie

Gwarancje sie zawsze może przydac , po to jest, czemu nie kupisz w Polsce, az taka różnica w cenie? Ja miałęm w D40 na wstępie problem z matrycą bo kupowąłme wysyłkowo, bez gwary byłbym stratny juz na samym początku.
    D90 + Sigma 17-50 + Nikkor 35 + YN-685;
    Fujifilm X-T20 + Fujifilm 15-45 + Fujifilm 27 2.8

Strona 52 z 57 PierwszyPierwszy ... 2425051525354 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów