Close

Strona 69 z 239 PierwszyPierwszy ... 1959676869707179119169 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 681 do 690 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

z gripem i duza bateria w DX masz 6; na FX i 1.2x sie nie zmienia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ShutterStill Zobacz posta
    D800 strzela 4fps.
    Polecam używane D3x, nie będziesz musiał się martwić o af.
    Ja po 3 miesiącach sprzedałem D800 i wróciłem do D3x + D3s
    Ja również rozważam D3x. Jeśli znajdziesz chwilę, to napisz (może być na PW albo obok, w wątku http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=223450) czego więcej dał Ci- przez te pierwsze 10 tys. zdjęć- D800 w porównaniu z 3x. I czego po powrocie teraz najbardziej brakuje z 800ki.
    Marek

Zakon Fuji

Domyślnie

Moim zdaniem biorąc pod uwagę podobną cenę, kupno D3x to krok wstecz. Niestety, lepsze jest wrogiem dobrego - 36mpix D800 to dobrodziejstwo dla foto-przyrodnika; w trybie crop 1.2 ma rozdzielczość minimalnie większą niż D3x, przy jakość na wyższych czułościach lepszej, na niskich porównywalnej; szybkość 5fps - jak w D3x ale w trybie 14bit a nie 12bit, do tego większy bufor i możliwość stosowania znacznie tańszych kart SD. A używanie cropa 1.2 przekształca 500mm w 600mm (czy 400tkę w prawie 500tkę) Do tego AF zdecydowanie lepszy w dynamicznych scenach, czy możliwość pewnego stosowania kombinacji optyki o świetle nawet f/8.
    Jasne że można trafić na D800tkę wymagającą regulacji, ale bez jaj - kupno używanego body PRO wiąże się z jeszcze większym ryzykiem - nie wiemy czy body nie upadło, czy nie było topione; natomiast na pewno wiemy że nie mamy gwarancji a wszystkie ewentualne naprawy serii jednocyfrowej są znacznie droższe niż D800tki (inna roboczogodzina, inne ceny części)
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    ...Jasne że można trafić na D800tkę wymagającą regulacji, ale bez jaj - kupno używanego body PRO wiąże się z jeszcze większym ryzykiem - nie wiemy czy body nie upadło, czy nie było topione; natomiast na pewno wiemy że nie mamy gwarancji a wszystkie ewentualne naprawy serii jednocyfrowej są znacznie droższe niż D800tki (inna roboczogodzina, inne ceny części)
    Na znanym serwisie aukcyjnym są z gwarancją od kilku miesięcy do roku nawet i przebiegami niedużymi. Myślę, że przy jakości obecnej produkcji, ryzyko mniejsze kupić i mieć kilka miesięcy na ewentualne sprawdzenie, przy pewności, że sprzęt jakbyco, to jest naprawialny.
    Śledząc wątki dot. D600 i D800 mam wrażenie, że spośród posiadaczy dotychczas tylko Ty nie musiałeś serwisować swojego aparatu
    Marek

Zakon Fuji

Domyślnie

słabo śledzisz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu Zobacz posta
    słabo śledzisz
    Oj tam, oj tam- zauważyłem przecież, że niektórzy wolą serwisować własnoręcznie
    Marek

Zakon Fuji

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotomarek_k Zobacz posta
    Na znanym serwisie aukcyjnym są z gwarancją od kilku miesięcy do roku nawet i przebiegami niedużymi. Myślę, że przy jakości obecnej produkcji, ryzyko mniejsze kupić i mieć kilka miesięcy na ewentualne sprawdzenie, przy pewności, że sprzęt jakbyco, to jest naprawialny.
    Śledząc wątki dot. D600 i D800 mam wrażenie, że spośród posiadaczy dotychczas tylko Ty nie musiałeś serwisować swojego aparatu
    Najwyraźniej słabo śledzisz wątek A poza tym, to zastanów się... dlaczego jest tyle tak "korzystnych" ofert na D3x-a skoro to tak udany aparat w stosunku do D800 ? Oczywiście masz świadomość, że w przypadkach o których pisałeś gwarancję na tego D3x możesz sobie wsadzić w... kartonik po nim ? A wiesz ile kosztuje naprawa D3 (myślę że D3x nie będzie tańszy) np. po kąpieli w słodkiej wodzie ? między 12 a 13tyś złotych...
    Ewidentnie należysz do osób które podniecają jednocyfrowe body - sądząc po Twoich pytaniach nie wiesz jaka jest praktyczna przewaga jednego czy drugiego body, nie używałeś żadnego z nich, ale wiesz że używany d3x z niewiadomą przeszłością jest lepszy niż nowy D800 z gwarancją producenta. Kup sobie tego D3x, tylko nie przekonuje wszystkich że to lepszy wybór i większość, która miała/używała oba aparaty się myli wskazując na D800

Edit: D3x to świetny aparat, tyle że gorszy pod większością względów niż d800
    Ostatnio edytowane przez Pawel Pawlak ; 08-02-2013 o 14:44
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Weź pod uwagę, że na forach o problemach piszą ci którym coś nie działa. Jaki to jest procent czy promil sprzedanych D800 w ogóle, z których reszta raczej działa?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Najwyraźniej słabo śledzisz wątek A poza tym, to zastanów się... dlaczego jest tyle tak "korzystnych" ofert na D3x-a skoro to tak udany aparat w stosunku do D800 ? Oczywiście masz świadomość, że w przypadkach o których pisałeś gwarancję na tego D3x możesz sobie wsadzić w... kartonik po nim ? A wiesz ile kosztuje naprawa D3 (myślę że D3x nie będzie tańszy) np. po kąpieli w słodkiej wodzie ? między 12 a 13tyś złotych...
    Ewidentnie należysz do osób które podniecają jednocyfrowe body - sądząc po Twoich pytaniach nie wiesz jaka jest praktyczna przewaga jednego czy drugiego body, nie używałeś żadnego z nich, ale wiesz że używany d3x z niewiadomą przeszłością jest lepszy niż nowy D800 z gwarancją producenta. Kup sobie tego D3x, tylko nie przekonuje wszystkich że to lepszy wybór i większość, która miała/używała oba aparaty się myli wskazując na D800

Edit: D3x to świetny aparat, tyle że gorszy pod większością względów niż d800
    Uwielbiam osoby potrafiące tak arbitralne opinie formułować Co do podniet, to przedmiotami się nie podniecałem specjalnie nawet jako nastolatek- zdaję sobie jednak sprawę, że niektórym może to się wydać nieprawdopodobne... Ba, niektórzy muszą nawet używać przedmiotów do tego

Wracając do meritum, to D600 i 800 przetestowane mam osobiście, D3x niestety nie. Zwróciłem się więc z pytaniem licząc na opinie osób, które na tym sprzęcie pracowały... Bo nie mam czasu ni chęci na wożenie się ze sprzedawcami czy serwisami po zakupie nienaprawialnego egzemplarza.
    Jeśli używałeś D3x, to pisz konkrety, a nie to co Ci się wydaje, jak np." D3x to świetny aparat, tyle że gorszy pod większością względów niż d800"...

S4INT
    ...Weź pod uwagę, że na forach o problemach piszą ci którym coś nie działa. Jaki to jest procent czy promil sprzedanych D800 w ogóle, z których reszta raczej działa?
    No właśnie, "...reszta raczej działa?"

W każdym razie, chciałem już w listopadzie ub.r. zamknąć temat zakupu (oczywiście D800), a tu już luty...Na szczęście, jeszcze mogę się "powahać"- choć nie lubię
    Marek

Zakon Fuji

Domyślnie

No właśnie, "...reszta raczej działa?"
    W domyśle - działa. "Raczej" - bo nie znam wszystkich osób posiadających D800
    Skoro nie marudzą po forach to znaczy, że działa. Zwykle jak coś jest be - to zaraz na forum jest płacz.

Strona 69 z 239 PierwszyPierwszy ... 1959676869707179119169 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów