Close

Strona 66 z 239 PierwszyPierwszy ... 1656646566676876116166 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 651 do 660 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez QuadMan Zobacz posta
    Uwielbam D3S-a za tą jego szybkość, za pancerność, za... Ale AF D800 w trudnych warunkach zadziwia. Tam, gdzie D3S leży i kwiczy, D800 ostrzy ok. Choć trzeba przyznać, że w warunkach tylko trochę lepszych D3S jest precyzyjniejszy. W bardzo trudnych warunkach, gdy D3S nie daje rady, D800 ostrzy, choć bywa, że się myli.

Pozdrawiam, QuadMan.
    Nie sposób się z Tobą nie zgodzić. Wszystko zależy od zastosowania puszki.
    Na chwilę obecną nie robię już ślubniaków więc idealną puszką jest dla mnie D800. Do repo średnio się nadaje ze względu na wielkość pliku.
    How do I do that? I f***ing try. - Gary Vaynerchuk
    !BLOG

Domyślnie

Wielkość pliku na kartach - bo przy zgrywaniu gdy chcemy szybciej obrobić rawy - załączamy dng converter i mamy ładne mały rawy .dng

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sea21 Zobacz posta
    Nie sposób się z Tobą nie zgodzić. Wszystko zależy od zastosowania puszki.
    Na chwilę obecną nie robię już ślubniaków więc idealną puszką jest dla mnie D800. Do repo średnio się nadaje ze względu na wielkość pliku.
    Nie sposób się z Tobą zgodzić Obsługuje śluby od kilkunastu lat, D800 obsłużyłem na razie 3 i wielkość pliku nie jest problemem. Ma więcej korzyści niż wad.
    Czy przydały by się mniejsze pliki? Nie ma to znaczenia. Karty pamięci nie są drogie a średniej klasy komputer z marketu radzi sobie z nimi bez znaczących opóźnień.
    Korzyści wynikają głównie w obróbce. Większa rozdzielczość to znacznie więcej możliwości kadrowania, mniejsza degradacja przy wszelkiego rodzaju filtrach.
    Dodając do tego filmy uważam że D800 jest idealny do ślubów i nie widzę dla tego modelu alternatywy.

Jeśli komuś przeszkadza wielkość plików to jest kilka możliwości ich zmniejszenia dlatego nie demonizował bym tego faktu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciek N Zobacz posta
    Nie sposób się z Tobą zgodzić Obsługuje śluby od kilkunastu lat, D800 obsłużyłem na razie 3 i wielkość pliku nie jest problemem. Ma więcej korzyści niż wad.
    Czy przydały by się mniejsze pliki? Nie ma to znaczenia. Karty pamięci nie są drogie a średniej klasy komputer z marketu radzi sobie z nimi bez znaczących opóźnień.
    To zależy jaki masz workflow. Zależy w czym i jak obrabiasz.
    Pracując w tandemie CP1 + PS widać ogromną różnicę w szybkości w stosunku do D700 czy D3s. Żeby nie było to kompa mam dobrego. Ponad to archiwizacja robi się uciążliwa bo pliki są duże.

Korzyści wynikają głównie w obróbce. Większa rozdzielczość to znacznie więcej możliwości kadrowania, mniejsza degradacja przy wszelkiego rodzaju filtrach.
    To fakt. W D800 można dużo uciąć aczkolwiek ja bardzo rzadko to robiłem. Kadrowałem jedynie gdy chciałem zrobić kwadrat albo pozbyć się przeszkadzajek które wynikały z niepełnego krycia wizjera w D700.

Dodając do tego filmy uważam że D800 jest idealny do ślubów i nie widzę dla tego modelu alternatywy.

Jeśli komuś przeszkadza wielkość plików to jest kilka możliwości ich zmniejszenia dlatego nie demonizował bym tego faktu.
    A ja widzę alternatywę. Z naszej stajni chociażby D3s czy C 5d3. D3s to świetna reporterska puszka. Tandem D3s i D800 - marzenie
    Jeżeli chodzi o filmy to nie widzę związku z fotografowaniem no chyba że ktoś robi jednocześnie foto-video
    How do I do that? I f***ing try. - Gary Vaynerchuk
    !BLOG

Domyślnie

Do czego stosujecie skrajne punkty AF, pytam poważnie ! Mi się jeszcze nie zdarzyło.

Domyślnie

Do af-c i sledzenia 3d. I do ostrzenia w blizszych kadrach jasnymi szklami.

Domyślnie

zwlaszcza drugie zdanie napisane przez S4INTa jest mi bliskie. musze jednak przyznac, ze rzadko stosuje skrajne pola. hchcialbym zeby mozna bylo w menu wybrac, ktore pola chce sie dezaktywowac - wywalilbym skrajne lewe i prawe i bym zapomnial o problemie z AF. lacznie uzywam tych pol moze w 2% wszystkich kadrow, wiec korzysc bylaby niewspolmierna do strat z powodu braku pol skrajnych.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sea21 Zobacz posta
    Jeżeli chodzi o filmy to nie widzę związku z fotografowaniem no chyba że ktoś robi jednocześnie foto-video
    Nie widzisz bo jesteś tylko fotografem. Ja mam 2 ekipy fotograf+filmowiec i mógłbym tu wszystkich zanudzić gdzie jak i dlaczego jest wykorzystywana opcja video z aparatu ale myślę że 99% osób o tym wie a reszta znajdzie np. na vimeo.

Zbanowany
    Miasto
    Semblable à Paris

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Atum Zobacz posta
    Do czego stosujecie skrajne punkty AF, pytam poważnie ! Mi się jeszcze nie zdarzyło.
    Zdjęcia sytuacji statycznych wykonywane ze statywu, gdzie obiekt nie jest w centrum kadru. Mimo głowicy kulowej w statywie, jeśli mam czas wolę korzystać z bocznych punktów AF niż robić pomiar i przekadrować.

Domyślnie

Wystosowałem dziś odpowiednie pismo do Nikon Polska z opinią o nieudolnych kalibracjach mojego sprzętu, takie samo wysłałem do Nikon Europe i Nikon Japan.
    Wiem, że to walka z wiatrakami, bo sam przeciwko nim to sobie mogę. Ale nie pozwolę sobie, żeby polski serwis traktował klienta jak idiotę.
    Dziś spakowałem wszystko i jutro wysyłam do Dusseldorfu. Jak tam skalibrują, to nie odpuszczę Nikonowi w Polsce zwrotu kosztów. Jeśli Dusseldorf nie pomoże, zostaje rękojmia. Wszystkim, którzy tak jak ja przed zakupem, uważają, że kupią d800 i najwyżej wyślą do serwisu, szczerze proponuję brać tylko w pełni sprawdzoną i 100% sprawną pod kątem AF puszkę - jak widać nie wszystkie kalibrują się od ręki.
    FX+DX+Lęsy
    BLOG

Strona 66 z 239 PierwszyPierwszy ... 1656646566676876116166 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów