Close

Strona 56 z 239 PierwszyPierwszy ... 646545556575866106156 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 551 do 560 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

zdaje się na tym forum czytałem jak jakiś naciągacz nadział kilka osób na sprzęt podając nr sprzętu naszego forumowego kolegi. Numery były podane dla uwiarygodnienia transakcji z udanym skutkiem ... niestety.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jo44 Zobacz posta
    A możesz podać chociaż jeden poważny powód dlaczego ktoś miałby podawać numery sprzętu.
    Odbiję piłeczkę: to chyba paranoja tylko.
    Czyja paranoja? Ja nie piszę, że ktoś miałby podawać jakieś numery sprzętu. Ja piszę, że nie ma racjonalnych przesłanek aby te numery szczególnie zatajać. Konspirowanie takiego banału jak numer korpusu to efekt lektury tabloidówi, telewizji TVN i dyskusji pod sklepem GS-u.

Cytat Zamieszczone przez Karrampuk Zobacz posta
    zdaje się na tym forum czytałem jak jakiś naciągacz nadział kilka osób na sprzęt podając nr sprzętu naszego forumowego kolegi. Numery były podane dla uwiarygodnienia transakcji z udanym skutkiem ... niestety.
    Powtarzam jeszcze raz: taki numer można sobie na pniu wymyślić. A jeśli ktoś kupił w ciemno korpus tylko dlatego, że podano mu jego numer seryjny to - przepraszam - jest głąbem.
    F5, D800, F70, C550D + 18-200/3.5-5.6, N17-35/2.8, N28-70/2.8, N70-200/2.8 VR, N20-35/2.8, N35-70/2.8, N24-120/4, N70-300/3.5-5.6, S180/3.5, N60/2.8, SB-28, SB-800 itd.

Domyślnie

1. rejestracja nie swojego sprzętu w NPS jest wcale nie taka sporadyczna - choć z przypadków mi znanych za zgodą właściciela sprzętu "użyczanego"
    2. odkręcanie tego faktu oczywiście jest możliwe, ale trochę trwa - co może mieć zacznie w przypadku kiedy rejestrujemy się/sprzęt w NPS w ostatniej chwili - bo potrzebujemy "na szybko" serwisować sprzęt. Ja np. najczęściej aktualizuję listę sprzętu NPS wtedy kiedy coś potrzebuję wysłać. A wtedy może się okazać że nie ma możliwości, bo sprzęt jest zarejestrowany na kogoś innego. NPS wtedy wstrzymuje sprawę, wystosowuje zapytanie do osoby na którą sprzęt jest zarejestrowany itp. a to wszystko trwa... a jak wiadomo, zgodnie z procedurami NPS można serwisować tylko produkty zarejestrowane.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hektor Zobacz posta
    Czyja paranoja? Ja nie piszę, że ktoś miałby podawać jakieś numery sprzętu. Ja piszę, że nie ma racjonalnych przesłanek aby te numery szczególnie zatajać. Konspirowanie takiego banału jak numer korpusu to efekt lektury tabloidówi, telewizji TVN i dyskusji pod sklepem GS-u.

Powtarzam jeszcze raz: taki numer można sobie na pniu wymyślić. A jeśli ktoś kupił w ciemno korpus tylko dlatego, że podano mu jego numer seryjny to - przepraszam - jest głąbem.
    Czy mógłbyś nam opublikować pełne numery swojego sprzętu tu na forum ?
    Masz tego trochę Co Ci szkodzi? Możesz zacząć od tych droższych szkieł. Body zostaw na końcu
    Tak. Jestem "głąbem". Czasem kupię coś używanego. Dwa razy się nadziałem na allegro. Raz na telefonie. Drugi raz na 35/1.4G. W obydwu przypadkach odzyskałem pieniądze Jak? Zadziałał urok osobisty
    Wątek jest o D800. To napiszę, że w moim egzemplarzu skończyła się skala ostrzenia nawet w trybie M. "Dziad się uparł i co mu zrobisz" Aktualnie jest na Łopuszańskiej. Jestem dobrej myśli. Obecnie ćwicze wypożyczonego mikrusa Olympusowego EPL3. Ciekawy sprzęt Ale to nie ten dział na forum.

Domyślnie

Wracając do tematu wątku, dziś dostałem z serwisu D800 i 28 1.8G (wysyłałem też d7000) i... jak było tak jest. Serwis oczywiście doprowadził wszystko do stanu fabrycznego. Teraz już sam nie wiem czy to kwestia tego szkła czy korpusu. Na 85mm i 50mm - D800 trafia prawidłowo, a na 28 na bokach BF a w centrum OK.
    Na pytanie czy można zrobić coś z tym szkłem, miła Pani w Nikonie powiedziała, że skoro serwis skonfigurował to sprzęt jest dobry! I nie jest to najwyższych lotów obiektyw, a oni nic więcej nie mogę z nim zrobić. Aha, czyli "nie najwyższych lotów obiektyw" może mieć inną oś ostrości na rogach a inną w centrum? Faktycznie nie da się jakoś inaczej skalibrować szkła, oprócz ustawień fabrycznych? Chyba muszę podjechać do sklepu i zobaczyć czy na innym szerokim jasnym szkle dzieje się to samo.
    Ostatnio edytowane przez marcdeq ; 17-01-2013 o 15:29
    FX+DX+Lęsy
    BLOG

Domyślnie

Chciałbym zapytać osoby które miały coś już do czynienia z Serwisem Nikona i naprawą d800 ze względu na lewe punkty AF. Wysłałem d800 do serwisu ze względu na lewe punkty af - dzisiaj dostałem e-mail z informacją o przyjęciu aparatu i opis usterki: NIEOSTRE PRAWE PUNKTY AF, ZANIECZYSZCZENIA NA MATRYCY itd. wyraźnie napisałem im w tej karcie do serwisu że chodzi o lewą stronę - czy kontaktować się z nimi w tej sprawie? Czy jak będą regulować AF to regulują cały af?

Domyślnie

Czy mógłbyś nam opublikować pełne numery swojego sprzętu tu na forum ?
    Masz tego trochę Co Ci szkodzi? Możesz zacząć od tych droższych szkieł. Body zostaw na końcu
    Co prawda nie mam spisanych tych numerów nawet dla siebie, ale dla Ciebie sprężę się i zrobię to. Wg wskazówki, rozpocznę od tych droższych szkieł.

Tak. Jestem "głąbem". Czasem kupię coś używanego. Dwa razy się nadziałem na allegro. Raz na telefonie. Drugi raz na 35/1.4G. W obydwu przypadkach odzyskałem pieniądze Jak? Zadziałał urok osobisty
    Nie napisałem, że głąbem jest ten kto kupuje używany sprzęt, ale ten dla kogo jedynym sprawdzianem wiarygodności transakcji jest uzyskanie numeru seryjnego.
    F5, D800, F70, C550D + 18-200/3.5-5.6, N17-35/2.8, N28-70/2.8, N70-200/2.8 VR, N20-35/2.8, N35-70/2.8, N24-120/4, N70-300/3.5-5.6, S180/3.5, N60/2.8, SB-28, SB-800 itd.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hektor Zobacz posta
    Co prawda nie mam spisanych tych numerów nawet dla siebie, ale dla Ciebie sprężę się i zrobię to. Wg wskazówki, rozpocznę od tych droższych szkieł.

Nie napisałem, że głąbem jest ten kto kupuje używany sprzęt, ale ten dla kogo jedynym sprawdzianem wiarygodności transakcji jest uzyskanie numeru seryjnego.
    daj spokój Myślałem,że "z peniasz" Jak ktoś się uprze to nr body z exifu ściągnie Ze szkłami będzie miał gorzej.
    Po prostu nie widzę sensu i logiki upubliczniania numerków sprzętu. I tyle...

Domyślnie

A swoją drogą to muszę rzeczywiście kiedyś spisać w jednym miejscu te numery, bo gdyby przyszło np. zgłosić ich utratę to ze sporą częścią miałbym duży problem. Nawet nie mógłbym podać jakichś znaków szczególnych, jednoznacznie wskazujących że to mój sprzęt.

Domyślnie

Hektor, to zrób to bo to podstawa, ja pierwsze co robię, to spisuję numery do "super tajnej bazy danych"
    pralka Siemens, żelazko Tefal, kuchenka Samsung, stolik najtańszy z ikei

Strona 56 z 239 PierwszyPierwszy ... 646545556575866106156 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów