Szukaj
How do I do that? I f***ing try. - Gary Vaynerchuk
!BLOG
Wielkość pliku na kartach - bo przy zgrywaniu gdy chcemy szybciej obrobić rawy - załączamy dng converter i mamy ładne mały rawy .dng![]()
Nie sposób się z Tobą zgodzićObsługuje śluby od kilkunastu lat, D800 obsłużyłem na razie 3 i wielkość pliku nie jest problemem. Ma więcej korzyści niż wad.
Czy przydały by się mniejsze pliki? Nie ma to znaczenia. Karty pamięci nie są drogie a średniej klasy komputer z marketu radzi sobie z nimi bez znaczących opóźnień.
Korzyści wynikają głównie w obróbce. Większa rozdzielczość to znacznie więcej możliwości kadrowania, mniejsza degradacja przy wszelkiego rodzaju filtrach.
Dodając do tego filmy uważam że D800 jest idealny do ślubów i nie widzę dla tego modelu alternatywy.
Jeśli komuś przeszkadza wielkość plików to jest kilka możliwości ich zmniejszenia dlatego nie demonizował bym tego faktu.
To zależy jaki masz workflow. Zależy w czym i jak obrabiasz.
Pracując w tandemie CP1 + PS widać ogromną różnicę w szybkości w stosunku do D700 czy D3s. Żeby nie było to kompa mam dobrego. Ponad to archiwizacja robi się uciążliwa bo pliki są duże.
To fakt. W D800 można dużo uciąć aczkolwiek ja bardzo rzadko to robiłem. Kadrowałem jedynie gdy chciałem zrobić kwadrat albo pozbyć się przeszkadzajek które wynikały z niepełnego krycia wizjera w D700.
A ja widzę alternatywę. Z naszej stajni chociażby D3s czy C 5d3. D3s to świetna reporterska puszka. Tandem D3s i D800 - marzenie![]()
Jeżeli chodzi o filmy to nie widzę związku z fotografowaniem no chyba że ktoś robi jednocześnie foto-video![]()
How do I do that? I f***ing try. - Gary Vaynerchuk
!BLOG
Do czego stosujecie skrajne punkty AF, pytam poważnie ! Mi się jeszcze nie zdarzyło.
Do af-c i sledzenia 3d. I do ostrzenia w blizszych kadrach jasnymi szklami.
zwlaszcza drugie zdanie napisane przez S4INTa jest mi bliskie. musze jednak przyznac, ze rzadko stosuje skrajne pola. hchcialbym zeby mozna bylo w menu wybrac, ktore pola chce sie dezaktywowac - wywalilbym skrajne lewe i prawe i bym zapomnial o problemie z AF. lacznie uzywam tych pol moze w 2% wszystkich kadrow, wiec korzysc bylaby niewspolmierna do strat z powodu braku pol skrajnych.
Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów
Wystosowałem dziś odpowiednie pismo do Nikon Polska z opinią o nieudolnych kalibracjach mojego sprzętu, takie samo wysłałem do Nikon Europe i Nikon Japan.
Wiem, że to walka z wiatrakami, bo sam przeciwko nim to sobie mogę. Ale nie pozwolę sobie, żeby polski serwis traktował klienta jak idiotę.
Dziś spakowałem wszystko i jutro wysyłam do Dusseldorfu. Jak tam skalibrują, to nie odpuszczę Nikonowi w Polsce zwrotu kosztów. Jeśli Dusseldorf nie pomoże, zostaje rękojmia. Wszystkim, którzy tak jak ja przed zakupem, uważają, że kupią d800 i najwyżej wyślą do serwisu, szczerze proponuję brać tylko w pełni sprawdzoną i 100% sprawną pod kątem AF puszkę - jak widać nie wszystkie kalibrują się od ręki.
FX+DX+Lęsy
BLOG
Skontaktuj się z nami