Close

Strona 38 z 74 PierwszyPierwszy ... 28363738394048 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 734

Wątek: Nowy Fuji X-E1

Domyślnie

Juz widze, wielkie jeczenie na forach, ze af za wolny, niepewny, ze brak autoiso, az boje sie to napisac, ale znalezli by sie i tacy, ktorzy by szukali w menu wykrywawania twarzy, usmiechu itp. Moja wypowiedz dotyczy ostatniego postu marek2004
    Ostatnio edytowane przez Witek.K ; 01-02-2013 o 23:41

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marek2004 Zobacz posta
    To pro 2 to mogłoby być FF 35/1,8 + 85/1,8 załatwiałoby w zasadzie wszystko.

Mam obawy czy pozbyć się D700. Nie bardzo wiem, czego się spodziewać po obrazku z Fuji. Nie stać mnie aby trzymać dwa systemy. Oba z drogimi szkłami.
    Prędzej X200 będzie pełnoklatkowy, Bagnet XF nie kryje pełnej klatki. Nie będą się bawić w kolejny bagnet i kolejny zestaw obiektywów nawet 14 2:8 nie jest jeszcze dostępne. Ale nawet w X200 wątpię, gdyby jeszcze sprzedawali tą matryce np. Nikonowi to mogło by się opłacać, ale dla jednego dwóch modeli które nie są i raczej nie będą masowe, wdrożenie do produkcji matryc FF jest zbyt kosztowne i się może nie zwrócić, albo ceny będą wyższe od Sony RX-1.

O obrazek raczej nie powinieneś się martwić, jeszcze nie słyszałem aby ktoś na niego narzekał.
    X-T10: xf 35f2, xf90
    D600:

Ahmed The Dead Terrorist Awatar WojtehP
    Miasto
    Mauretania

Domyślnie

nikt nie mówi o fuji 18/f2 ... jest świetny szybki kompaktowy ... razem z x-pro1 to super

super zestaw reporterski ...

aa i 60 naprawde dobry obiektyw
    Ostatnio edytowane przez WojtehP ; 02-02-2013 o 11:34

Domyślnie

Po krotkim czasie uzytkowania X-E1 doszukalem sie rowniez malych niedociagniec, ktore dotycza rowniez puszki pro:

1. Zmiana punktu AF jest niezwykle upierdliwa - koniecznosc uzycia dwoch przyciskow, jednego lewa, drugiego prawa reka. Od poczatku zadaje sobie pytanie, co autor mial na mysli wywalajac na zewnatrz przycisk "makro", zamiast uzyc go razem z trzema pozostalymi do bezposredniej zmiany punktu AF. Jest to o tyle wazne, ze podczas uzywania lupy (ostrzenie manualne), powiekszany jest obszar punktu AF.
    2. Kompletnie "cwiercinteligentne" AUTO ISO - naprawde inteligentne juz od wiekow w np. Nikonach oraz nawet w X100.
    3. Moze nie doczytalem w instrukcji, jesli tak, to niech mnie ktos oswieci, dlaczego wbudowana lampke flesza nie mozna ustawic na sufit, tzn mozna ale trzeba ja caly czas podtrzymywac palcem. Ten punkt dotyczy oczywiscie jedynie X-E1.
    4. Dlaczego mozna w menu przypisac ogniskowa jedynie 2 obiektywom manualnym?

To narazie tyle

Ahmed The Dead Terrorist Awatar WojtehP
    Miasto
    Mauretania

Domyślnie

1. makro - bardzo fajna i super przemyślana funkcja - wystarczy - inaczej to wyglada jak sie uzywa
    2. auto iso jest i mi nie przeszkadza - wystarcza by ja uzywac
    3.
    4. sprawdze - ale tam chyba chodzi o ramki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Witek.K Zobacz posta
    Po krotkim czasie uzytkowania X-E1 doszukalem sie rowniez malych niedociagniec, ktore dotycza rowniez puszki pro:

1. Zmiana punktu AF jest niezwykle upierdliwa - koniecznosc uzycia dwoch przyciskow, jednego lewa, drugiego prawa reka. Od poczatku zadaje sobie pytanie, co autor mial na mysli wywalajac na zewnatrz przycisk "makro", zamiast uzyc go razem z trzema pozostalymi do bezposredniej zmiany punktu AF. Jest to o tyle wazne, ze podczas uzywania lupy (ostrzenie manualne), powiekszany jest obszar punktu AF.
    W pełni się z tobą zgadzam, mnie to cholernie irytuje szczególnie po przesiadce z D700!!!!
    Jak by nie można było togo tak ustawić, że jak już jest ustawione pole, przyciskami sterującymi, bez dodatkowego przyciskania wybiera się od razu pole AF !!
    Szlak mnie z tym trafia i choć mam krótko x-e1 to nie moge się z tym pogodzić!!

2. Kompletnie "cwiercinteligentne" AUTO ISO - naprawde inteligentne juz od wiekow w np. Nikonach oraz nawet w X100.
    Nie wiem co masz na myśli, poza tym, że mogliby w menu dać możliwość ustawienia czasu.
    Ale to sam załatwiam bardzo łatwą tarczą u góry.

3. Moze nie doczytalem w instrukcji, jesli tak, to niech mnie ktos oswieci, dlaczego wbudowana lampke flesza nie mozna ustawic na sufit, tzn mozna ale trzeba ja caly czas podtrzymywac palcem. Ten punkt dotyczy oczywiscie jedynie X-E1.
    Ty nie wpadłem na to !!!

4. Dlaczego mozna w menu przypisac ogniskowa jedynie 2 obiektywom manualnym?

To narazie tyle
    To mnie póki co nie dotyczy...

To jeszcze coś.
    Dziś fotografowałem X10 i X-E1.
    Wydaje mi się, że X10 szybciej łapie ostrość jak X-E1, a na pewno ciszej

Wg X10'tka jest super z włączoną opcją bez dźwięku !!
    Pozdrawiam Krzysztof M.
    Mam co mam i jest mi z tym dobrze ....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjr Zobacz posta

Nie wiem co masz na myśli, poza tym, że mogliby w menu dać możliwość ustawienia czasu.
    Ale to sam załatwiam bardzo łatwą tarczą u góry.
    Chodzi o prosta rzecz, mianowicie o mozliwosc ustawienia maksymalnego czasu naswietlania dla danego ISO. Bez tego funkcja auto ISO na programie A, jest bezuzyteczna.

Co do przycisku makro, pewnie, ze fajny, ale jak czesto uzywa sie makro w tego typu aparacie (sadze, ze ten aparat nie jest skierowany do milosnikow makro, ale moze sie myle), spokojnie moglby ten przycisc spoczywac sobie w menu.

Domyślnie

Żaden aparat z tego typu wbudowaną lampką nie ma blokady jej odchylenia w pozycji "na sufit". Jedynie Panas L1 miał to dawno temu. Może chodziło o rozmiary, a może o to, żeby nie rozpieszczać użytkowników za bardzo. Te zespoły projektowe mają ograniczoną ilość czasu i ludzi. Żeby się wyrobić, to zawsze szukają najprostszych rozwiązań (i najtańszych w produkcji). A jak skończą, to biorą się za zaprojektowanie 50 kolejnych kompaktów na następny "sezon". Nie sądzę, aby ktoś tam w ogóle przez chwilę pomyślał o takich duperelach, jak blokowanie mechanizmu lampki.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb | ig

Domyślnie

ale jak czesto uzywa sie makro w tego typu aparacie (sadze, ze ten aparat nie jest skierowany do milosnikow makro, ale moze sie myle),
    A ja właśnie się głowię, czy nie kupić obiektywu makro 60/2.4!
    I używać, go jako portretówki oraz makro.

Czy to kiepski pomysł i obiektyw jest do kitu ?
    Pozdrawiam Krzysztof M.
    Mam co mam i jest mi z tym dobrze ....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjr Zobacz posta
    A ja właśnie się głowię, czy nie kupić obiektywu makro 60/2.4!
    I używać, go jako portretówki oraz makro.

Czy to kiepski pomysł i obiektyw jest do kitu ?
    Ja też się zastanawiałem, ale miałem pomysł, żeby kupić sobie przejściówkę do nikona i używać mojego 60 F2,8 D. Co prawda ciemniejszy, ale na pewno ostrzejszy i Bokeh ma wspaniały. A do makro brak AF nie przeszkadza, do portretów w sumie też nie potrzebny.

Porównywał ktoś winietę i jakość z dala od centrum X100 z D700 + 35 1,8?
    X-T10: xf 35f2, xf90
    D600:

Strona 38 z 74 PierwszyPierwszy ... 28363738394048 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów