Tego marudzenia na D800 wiele nie ma. A wchodzenie do tematu i D800 i mówienie, aaaa D7000 jest do d... to jest co? Marudzenie dla marudzenia. Inaczej mówiąc - to OT do wycinania.
Szukaj
Tego marudzenia na D800 wiele nie ma. A wchodzenie do tematu i D800 i mówienie, aaaa D7000 jest do d... to jest co? Marudzenie dla marudzenia. Inaczej mówiąc - to OT do wycinania.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Połowa problemów z AF w D800 wynika z niedorobienia aparatu w fabryce! Matryca ma 36mpix więc AF może sobie trafiać gdzie chce.. jak bym słyszał serwis Nikona, który do mnie dzwoni i tak tłumaczy swoją niekompetencję ;D Ostatnia nadzieja za Odrą![]()
FX+DX+Lęsy
BLOG
Sprawdzałem moje D800 i trafia idealnie w każdym punkcie. Zresztą dla mnie istotne jest aby trafiał w centralnym. Robiąc śluby zawsze ostrzyłem na centralnym. Dlaczego? Dlatego że w trakcie reportażu jakoś nie wyobrażam sobie pstrykania po tych wszystkich polach AF. Ostrzenie na centralnym i przekadrowanie z zajmuje o wiele mniej czasu niż zmiana pola AF. Wprawdzie użytkownicy 5D MK1 i MK2 robią to z przymusu natomiast ja robiłem to z wygody
IMO D800 to najbardziej udana puszka Nikona. Obrazek daje świetny. Wprawdzie nie testowałem D4 ale za to użytkowałem D700 (2 szt.) i D3s. D800 zamiata![]()
How do I do that? I f***ing try. - Gary Vaynerchuk
!BLOG
sea21 - powiedz dlaczego nie uzywasz ( pozwalasz) za detekcję innych pól z automatu i tak chyba interesuje cię obiekt najbliższy, widziałem zdjęcia kolegi który też tak foci D90 i powiem że często trafia parę znajdującą się pomiędzy że tak się wyrażę szyjami pierwszego planu. na oko widać że nie trafiał prawie co trzecie zdjęcie dlatego robi 2000 kliknięć na imprezie pewnie z 1/4 wywala na dzień dobry.
Ide spać.
Nie wszystko wyglada tak, jak widzi to aparat
Michalski
Uwielbam D3S-a za tą jego szybkość, za pancerność, za... Ale AF D800 w trudnych warunkach zadziwia. Tam, gdzie D3S leży i kwiczy, D800 ostrzy ok. Choć trzeba przyznać, że w warunkach tylko trochę lepszych D3S jest precyzyjniejszy. W bardzo trudnych warunkach, gdy D3S nie daje rady, D800 ostrzy, choć bywa, że się myli.
Pozdrawiam, QuadMan.
Jakieś puszki i słoiki, a fotki takie sobie....
A niby skąd aparat ma wiedzieć czy chcę mieć ostry pierwszy czy drugi plan?
Ja z reportażu przynosiłem więcej zdjęć niż Twój znajomy. Z powodu złego ustawienia ostrości odpadało powiedzmy 5% zdjęć. Reszta leciała w wyniku naturalnej selekcji.
To że używam tylko środkowego punktu wynika z mojego przyzwyczajenia i doświadczeń. Nie widzę powodó dla których mam ufać automatowi. Nie mówię tu o ostrzeniu w trybie M i ręcznemu ustawianiu ostrości aczkolwiek z ekspozycji M korzystam często![]()
How do I do that? I f***ing try. - Gary Vaynerchuk
!BLOG
Wydaje mi się, że to też wynika trochę z mniejszej ilości mpix - po prostu większa tolerancja AF - dzięki temu można szybciej potwierdzić ostrość - bo jest blisko idealnej - w D800 albo mamy idealnie albo fatalniePrzynajmniej tak zauważyłem na swoim D800 i znajomych D3/D3s
![]()
Skontaktuj się z nami