Close

Strona 316 z 2397 PierwszyPierwszy ... 2162663063143153163173183263664168161316 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 151 do 3 160 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Zakładam że e16 i ecu1 można nabyć za około 800zł. Przymykając zestaw mamy w pełni użyteczne 12mm z af. sel 10-18 siłą rzeczy będzie używane najczęściej przy najkrótszej ogniskowej, stabilizacja przy takim kącie widzenia raczej nie jest niezbędna Czterokrotnie większa cena, za jak podejrzewam, mocno korygowanego softowo zooma apsc... ja poczekam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dynax Zobacz posta
    Zakładam że e16 i ecu1 można nabyć za około 800zł. Przymykając zestaw mamy w pełni użyteczne 12mm z af. sel 10-18 siłą rzeczy będzie używane najczęściej przy najkrótszej ogniskowej, stabilizacja przy takim kącie widzenia raczej nie jest niezbędna Czterokrotnie większa cena, za jak podejrzewam, mocno korygowanego softowo zooma apsc... ja poczekam
    Żona przez Ciebie gada...

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Kurka, teraz to pleśń pójdzie w górę... są straty, ale przy zyskach nie warto nawet o nich mówić!

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Niech no jacyś skośni puszczą to bez af'a taniej

Domyślnie

Fajny all-around (dobrze że filtr 49mm), tylko trochę drogi - 350$ to naprawdę przesada. Chyba że będzie żyleta - inaczej sukcesu w sprzedaży nie prorokuje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dynax Zobacz posta
    Hmm, za 800zł to bym mógł sprzedać taki zestaw
    I dalej:
    - zgadzam się, przymykając zestaw mamy użyteczne 12 lub 16mm. Sam tak używam i to działa doskonale. Tylko pod światło trzeba uważać.
    - stabilizacji raczej nie trzeba, to fakt.
    - co do korekcji, to powątpiewam. Mam RAWy - porównuję sobie teraz E16 i E16 z ECU z E1018. Jak powszechnie wiadomo zarówno E16 jak i ECU są dość dobrze skorygowane optycznie. I wiesz co? Zoom daje taki sam brak zniekształceń. Powtarzam - patrzę na RAW bez włączonej korekcji wad obiektywu.
    - cena jak to cena... powiedzmy, że 800zł za zestaw, oficjalna cena 3300zł za nowy E1018 w SC. Nieoficjalnie musiałbym dołożyć 1800zł. Dużo. Ale to hobby nie jest tanie, a ja i mój chomik akurat takich ogniskowych bardzo potrzebujemy.
    - aaaaaaa, zapomniałbym! E16 - 67g, ECU1 - 125g. I zestaw nadal jest leciutki i niewielki. No to Ci powiem, że E1018 waży 225g i jest tylko nieco (5mm) szerszy!
    - rozmiar filtra przyzwoity (62mm). Do ECU założyć nie umiem, a polaryzacyjnego używam często.

Obiektywnie mówiąc, trudno jest zrobić dobre UWA. E1018 na takie wygląda.

http://www.sonyalpharumors.com/18-20...nnounced-soon/
    Ostatnio edytowane przez ToTom ; 23-01-2013 o 09:06
    Tomek
    | tohu wawohu |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    Niech no jacyś skośni puszczą to bez af'a taniej
    To poniżej ich ambicji. Speed Booster II będzie miał AF do manuali!
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kh29228 Zobacz posta
    no właśnie, gdzieś czytałem, że ciężki jest, czy zatem nie przeważa aparatu do przodu?
    Wrzuć w google 'nex vcl-ecu 1 specification' i się dowiesz że waży 125g zamiast siać defetyzm Ludziom kilogramowe obiektywy pasują ale 125g już będzie przeważać nexa, ech... Niech wystawią jedną nogę do przodu i przyjmą stabilną pozycję to może ich nie będzie przeważać to dodatkowe 125g. Z z E16 waży wciąż poniżej 200g. Mniej niż E50/1.8. Identycznie jak 18-55 (195g). Nie przeważa nic ale z drugiej strony samo ECU w ręce jest dość nieduże i jest wrażenie że waży relatywnie sporo jak na takie maleństwo Daje to poczucie jakości i solidności. Ewentualnie samo E16 z podpiętym ECU przeważa trochę bo przednia soczewka jest duża, a naleśnik jak wiadomo lekki. Po podpięciu do aparatu jest ok.

ToTom - no filtry to największa zaleta 10-18 Też mi ich ciut brakuje (choćby szary żeby zrobić długie czasy w dzień czy połówka. Polara na tak szerokim kącie nie polecają bo z niebem się robią dziwne rzeczy, choć czasem to super wygląda;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Polara na tak szerokim kącie nie polecają bo z niebem się robią dziwne rzeczy, choć czasem to super wygląda;]
    Ale polar to nie tylko niebo, to odblaski w wodzie, kamienie w rzeczkach, nasycone kolory liści, kiedy są mokre itp, itd... Od biedy można sobie nim czas wydłużyć (jak nie ma szarego).
    Co ciekawe, dość głęboka osłona PS jest mocowana bagnetem do obudowy a nie do tubusa, który wysuwa się minimalnie (jakieś 1cm) przy ogniskowej 10mm. Czyli całość nie zmienia rozmiarów przy zoomowaniu.
    Tomek
    | tohu wawohu |

Strona 316 z 2397 PierwszyPierwszy ... 2162663063143153163173183263664168161316 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów