Jakby co staje w kolejce do ECU![]()
Szukaj
Jakby co staje w kolejce do ECU![]()
No to powiem szczerze, podoba mi się ten naleśnik... kolorystycznie również (nie przemawia przeze mnie żona)
SEL1018 - chętnie bym nabył dla chomika (bardziej dla niego i jego chęci posiadania), ale na szczęście Władca Chomików nie ma kasy...
co do nowości:
18-200 power kolejny 18-200 ???
Ostatnio edytowane przez matys ; 23-01-2013 o 11:18
.
PZ18-200 (i trochę PZ1650) to jest obiektyw skierowany raczej do nowych kamer E, które mają pstryczek-elektryczek do sterowania zoomem. I ja bym sobie nim głowy w sensie fotograficznym nie zawracał. Jak już ktoś taki zoom musi, to lepszy jest SEL18200LE.
Zdjęcia naleśnika:
http://www.optyczne.pl/5548-nowo%C5%..._mm_f_2.8.html
Tomek
| tohu wawohu |
Ciekawe jak się będzie miało to E20/2.8 do sigmy 19/2.8. W sumie mniejsze szkiełko, lepsza wielkość filtrów (co sigmie odbiło żeby 46 robić to ja nie rozumiem...), na szczęście czarny kolor... Cena sigmy spadła z ok 850zł na ok 600zł, przy używkach ok 450 (nie mówiąc o promocjach w USA za 600zł obie sigmy...) więc różnica w cenie będzie przynajmniej dwukrotna jak nie trzykrotna. Nie widzę na obiektywie napisu OSS więc cóż, zostaje chyba tylko konkurowanie rozmiarem i jakością. Ale że sigmy mają dość dobre opinie to nie wiem co by musiała ta 20/2.8 robić:/ Chyba że ECU do niego pasuje?? Ale nie wiem czy to nie tylko takie 'patrzcie- mamy kolejny naleśnik w ofercie' który się nie będzie sprzedawał ale wpłynie na sprzedaż aparatów bo już nie będzie to miniaturowy system z raptem jednym naleśnikiem i sprzedawcy, forumowicze i testerzy będą go częściej polecać. Z ostatnim 16-50 będą już 3 naleśniki choć moim zdaniem ich uniwersalność jest trochę bez sensu bo ogniskowe są zbyt zbliżone do siebie:/ Powinno być np. 16, 50, 85, każde ze światłem 2.8 ale naleśniki. I taki miniaturowy zestaw naleśników ma autentyczny sens. I nale-zoom dla leniwców
Czekam na jakieś E85...
ToTom- różnica w cenie to prawie 2500złZ tego co widzę nowy naleśnik nie ma stabilizacji, ciekawe jak wypadnie optycznie w zderzeniu z sigmą 19/2.8 Coraz więcej szkieł, to dobrze, gdyby tylko jeszcze sony nie stosowało polityki cenowej apple
Marzy mi się sel200/4 wielkości canona fd, "kastrując" szkła do apsc pewnie udało by się upchnąć stabilizację, zmniejszyć wagę, zachować kapitalny patent z wbudowaną osłoną ps...
Często upycham zestaw nex+16-50 w kieszeni kurtki, pasek wówczas tylko przeszkadza a jego demontaż jest upierdliwy. Znalazłem złoty środek - koszt 10zł na giełdzie w stodole, dla miłośników retro były jeszcze skórzane wersje od starych dalmierzy.
Z własnego doświadczenia podpowiem, że te karabinki z czegośtamczegoś są przeważnie g... warte i potrafią pęknąć w najmniej spodziewanym momencie. Może są i szybkie, ale mój pękł przy noszeniu kluczy. Przeważnie pękają nie od ciężaru, tylko przy noszeniu, jak dostaną uderzenie w bok, pęka ucho w miejscu przewężenia (przy zamku do otwierania karabinka).
Nie wiem, czy bym polecał takie cudo zawieszać do takiego sprzętu... już lepiej sprawdzą się zwykłe oringi do kluczy.
.
Wiem, nic nie poradzę.
Tym PZ18200 bawiłem się wczoraj. Nie warto sobie nim głowy zawracać. Moim zdaniem tylko do kamer.
http://www.fotografuj.pl/News/Nowy_t...ny_NEX/id/6965
Tomek
| tohu wawohu |
ToTom - była ta E20 do podpięcia wczoraj?Kurcze jest jakaś magia cyferek w obiektywach, 19/2.8 nie brzmi tak fajnie jak 20/2.8:P
Nie było. Ani 35/1.8. Chociaż ja jechałem głównie z myślą o 10-18 i 24/1.8.
A że trafił się też RX1... Cudo. To jest sprzęt przyszłości, mówię Wam to dziś. Ja, gościu ze wsi
A tak na marginesie - a77 i a99 też jakieś małe teraz... a700 i a900 były jednak sporo większe (a przynajmniej takie mam wrażenie, bo z cyferek wynika, że prawie identyczne...).
Ostatnio edytowane przez ToTom ; 23-01-2013 o 13:28
Tomek
| tohu wawohu |
Skontaktuj się z nami