Halo, Panowie Szpiedzy, czy ktoś miał problem z AF w D800E?
Szukaj
Halo, Panowie Szpiedzy, czy ktoś miał problem z AF w D800E?
"Któż jak BÓG!" - Św.Michał
bylo to zglaszane pare razy na forum
Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów
Ostatnio edytowane przez popi ; 18-01-2013 o 23:18
raczej to, że bardziej widać... bo np. na mojej osiemsetce roznica byla na tyle minimalna, ze widoczna byla dopiero jak cropowalem zdjecia w okolicach 40% i wiecej... a widzialem w sieci i takie zgloszenia, gdzie ktos na lewym mial po prostu mydlo
Czy ktoś, komu po serwisie Lewe punkty działają już dobrze może napisać jakie info z serwisu dostał? Ja mam notkę "ustawienie zgodnie ze specyfikacją producenta", a aparat dalej źle ustawia ostrość.
Właśnie testuję inną sztukę 28 1.8 i niestety, wszystko trafia ładnie oprócz lewej strony! Jutro odwożę do sklepu, ehh.
FX+DX+Lęsy
BLOG
ale ty masz walniete szklo czy body ?
popi kazda wada af, to moze byc nascie powodow - ustawienie, przekrzywienie czujnika af, glownego lustra, pomocniczego, wazne jest tez zachowanie wszystkich odleglosci sensor, lustra, czujnik af - zeby sie wszystko zgadzalo
fajna lektura w temacie
http://hifivoice.wordpress.com/2012/...pair-overview/
Ja sprawdzałem swojego D800 w zeszłym roku i nie widziałem wady (ciągle pisałem, że mnie nie dotyczy). Ostatnio (poniekąd w związku z planowanym wyjazdem na forumową ekspedycję do Maroko, a poniekąd z braku czasu na robienie zdjęć i nadmiar wolnego czasu na inne zabawy) poświęciłem jeden wieczór na testy.
Efekty:
Prawy skrajny i środkowy punkt AF z wizjera generalnie ok (w moich warunkach nie widziałem przesunięcia ostrości, aczkolwiek na testowych zdjęciach na zdjęciach z AF fazowym lekkie aberracje chromatyczne były widoczne, imho wskazujące na potencjalną konieczność poświęcenia czasu na korekcję obiektywów - niewidoczne w LV, obraz nadal ostry).
Lewy AF: back focus na jakieś 3-4cm z odległości ok. 0.5m, występujący na 50/1.4D, 85/1.4D, 24-120/F4 ustawionym na 24mm (wszystkie obiektywy maksymalnie otwarte).
Równocześnie mogę powiedzieć, że LV za każdym razem trafiał idealnie (ale chyba tego należy oczekiwać po AF kontrastowym).
Wniosek: warto jednak dokładnie przetestować swój aparat. Odszczekuję, że mnie problem nie dotknął, przy moim sposobie używania aparatu zazwyczaj nie był widoczny, a błędy pewnie traktowałem jako mój błąd przy technice robienia zdjęć. Trzeba po prostu przetestować dokładnie swój egzemplarz... Mój obecnie jest w serwisie, czekam na rezultaty.
Skontaktuj się z nami