Close

Strona 57 z 239 PierwszyPierwszy ... 747555657585967107157 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 561 do 570 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

Halo, Panowie Szpiedzy , czy ktoś miał problem z AF w D800E?
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Domyślnie

bylo to zglaszane pare razy na forum
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popi1612 Zobacz posta
    Halo, Panowie Szpiedzy , czy ktoś miał problem z AF w D800E?
    u nas na forum nie widzialem, ale za granica, gdy sledzilem kwestia zwiazane z D800 - problem tez wystepowal z wersja E
    tak naprawde problem z lewym AF wystapil tez - chodz w mniejszym zakresie - w pierwszych seriach D4

Domyślnie

Też o tym słyszałem (sam trafiłem na taką sztukę w FJ - chyba, bo za krótko ją testowałem) ale kalibracja w serwisie rozwiązywała sprawę definitywnie.

Cytat Zamieszczone przez kichu Zobacz posta
    tak naprawde problem z lewym AF wystapil tez - chodz w mniejszym zakresie - w pierwszych seriach D4
    Może ilość pixeli ma tu coś do powiedzenia, tzn. im ich więcej tym większy problem.
    Ostatnio edytowane przez popi ; 18-01-2013 o 23:18

Domyślnie

raczej to, że bardziej widać... bo np. na mojej osiemsetce roznica byla na tyle minimalna, ze widoczna byla dopiero jak cropowalem zdjecia w okolicach 40% i wiecej... a widzialem w sieci i takie zgloszenia, gdzie ktos na lewym mial po prostu mydlo

Domyślnie

Czy ktoś, komu po serwisie Lewe punkty działają już dobrze może napisać jakie info z serwisu dostał? Ja mam notkę "ustawienie zgodnie ze specyfikacją producenta", a aparat dalej źle ustawia ostrość.
    Właśnie testuję inną sztukę 28 1.8 i niestety, wszystko trafia ładnie oprócz lewej strony! Jutro odwożę do sklepu, ehh.
    FX+DX+Lęsy
    BLOG

Domyślnie

ale ty masz walniete szklo czy body ?

Domyślnie

Może ilość pixeli ma tu coś do powiedzenia, tzn. im ich więcej tym większy problem.
    Cytat Zamieszczone przez kichu Zobacz posta
    raczej to, że bardziej widać...
    No tak; nie ma to jak skróty myślowe

Cytat Zamieszczone przez marcdeq Zobacz posta
    Czy ktoś, komu po serwisie Lewe punkty
    Rozumiem, że w LV problem ten nie występuje?

Daleko mi do techników z serwisu ale czy tego typu usterka układu AF nie wskazuje na złe ustawienie lustra/matówki?

Domyślnie

popi kazda wada af, to moze byc nascie powodow - ustawienie, przekrzywienie czujnika af, glownego lustra, pomocniczego, wazne jest tez zachowanie wszystkich odleglosci sensor, lustra, czujnik af - zeby sie wszystko zgadzalo

fajna lektura w temacie

http://hifivoice.wordpress.com/2012/...pair-overview/

Domyślnie

Rozumiem, że w LV problem ten nie występuje?
    Ja sprawdzałem swojego D800 w zeszłym roku i nie widziałem wady (ciągle pisałem, że mnie nie dotyczy). Ostatnio (poniekąd w związku z planowanym wyjazdem na forumową ekspedycję do Maroko, a poniekąd z braku czasu na robienie zdjęć i nadmiar wolnego czasu na inne zabawy) poświęciłem jeden wieczór na testy.

Efekty:
    Prawy skrajny i środkowy punkt AF z wizjera generalnie ok (w moich warunkach nie widziałem przesunięcia ostrości, aczkolwiek na testowych zdjęciach na zdjęciach z AF fazowym lekkie aberracje chromatyczne były widoczne, imho wskazujące na potencjalną konieczność poświęcenia czasu na korekcję obiektywów - niewidoczne w LV, obraz nadal ostry).
    Lewy AF: back focus na jakieś 3-4cm z odległości ok. 0.5m, występujący na 50/1.4D, 85/1.4D, 24-120/F4 ustawionym na 24mm (wszystkie obiektywy maksymalnie otwarte).
    Równocześnie mogę powiedzieć, że LV za każdym razem trafiał idealnie (ale chyba tego należy oczekiwać po AF kontrastowym).

Wniosek: warto jednak dokładnie przetestować swój aparat. Odszczekuję, że mnie problem nie dotknął, przy moim sposobie używania aparatu zazwyczaj nie był widoczny, a błędy pewnie traktowałem jako mój błąd przy technice robienia zdjęć. Trzeba po prostu przetestować dokładnie swój egzemplarz... Mój obecnie jest w serwisie, czekam na rezultaty.

Strona 57 z 239 PierwszyPierwszy ... 747555657585967107157 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów