Close

Strona 92 z 272 PierwszyPierwszy ... 42829091929394102142192 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 911 do 920 z 2712

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez login Zobacz posta
    W drodze eliminacji stanąłem przed następującym wyborem :
    Dzieci, kreskówki, oglądanie z bliska, oczy i same elcedeki-wypalacze siatkowek. Ech... Niech Pan to jeszcze przemyśli.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Z czystej obawy o jego młode oczyska postanowiliśmy z żona kupić tv i powiesić je na ścianie co powinno skutecznie zmusić młodego do zachowania odpowiednich odległości.
    Jeśli mogę podpowiedzieć troszkę offtopikowo to proszę pamiętać, że odległość oglądania nie ma za wiele wspólnego z osłabianiem się wzroku jak to przez lata nam rodzice opowiadali
    Wpatrywanie się godzinami w jeden punkt, brak akomodacji oka do różnych odległości, brak wysiłku gałki ocznej, osłabianie się nerwu wzrokowego - to wszystko powoduje i powiększa już istniejące wady wzroku. Bez znaczenia czy siedzimy przed monitorem oddalonym o 50cm czy przed TV , który wisi 5m od nas...
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Bez znaczenia czy siedzimy przed monitorem oddalonym o 50cm czy przed TV , który wisi 5m od nas...
    Nie no, ma znaczenie. Im obiekt bliżej tym mięśnie od akomodacji muszą mocniej pracować i w efekcie bardziej się męczą. Proszę zrobić eksperyment i po długiej pracy z monitorem w odległości 50cm przenieść szybko wzrok na odległy punkt za oknem. Czuć wyraźnie jak jak coś "odpuszcza" w oczach.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Ma to znikome znaczenie dla nerwu wzrokowego i mięśni gałki ocznej. Podobny eksperyment możesz zrobić wpatrując się kilka godzin w TV oddalony o 5 metrów. Efekt będzie identyczny.
    Oczywiście licząc na logikę nie wspominam o ewenementach, które potrafią siedzieć z nosem przyklejonym do ekranu o jakieś kilkanaście cm...
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Ma to znikome znaczenie dla nerwu wzrokowego i mięśni gałki ocznej. Podobny eksperyment możesz zrobić wpatrując się kilka godzin w TV oddalony o 5 metrów. Efekt będzie identyczny.
    5m to nie 50cm.

Domyślnie

Spoko. Młody ma limit - jak jest grzeczny to ma dwa docinki Filemona wieczorem przed spaniem - każdy po ok +/- 8 minut. I to jest jego cały kontakt z telewizją czy z kreskówkami. Myślę, że i sama kreskówka jest tu nie bez znaczenia - raczej mało dynamiczna i niezbyt agresywna w warstwie kolorystycznej. Wiem, że to marne wytłumaczenie ale jakbyście widzieli szczęście na jego pyszczku jak słyszy pierwsze nuty "Szare, bure i pstrokate, Wszystkie koty za pan brat,.." - ech - warte wszystkiego co na świecie cenne.
    Ta Tośka jest interesująca ale nie wiem jak z tymi napisami nieszczęsnymi a to dość istotne dla mnie.
    Prowadzenie sygnału kablem jest o tyle niekomfortowe, że oba urządzenia dzielą trzy ściany i przedpokój więc wolałbym już sygnał WiFi, choć jak będzie trzeba to telewizor będzie bez internetu i będę z tym żył.
    Jeszcze mi się takie cuś do ócz rzuciło : Samsung UE40ES6570 i takie Philips 39PFL3807K.
    jak pisałem - im dalej w las tym bardziej nie wiem co wybrać :/

Domyślnie

Myślę, że i sama kreskówka jest tu nie bez znaczenia
    No to proponuję zobaczyć jak wygląda kreskówka na LCD i poprawnie wyregulowanej plazmie. Niebo a ziemia.

Domyślnie

Sensowne plazmy zaczynają się od 46 cali i od 3k złotych - nie mam tyle miejsca ani kasy niestety

Domyślnie

Teściowie niedawno kupili prosty model Panasonica za ok 1950 zł jak dobrze pamiętam. Cudów nie na leży się spodziewać ale i tak lepsze od LCD. Zresztą, wszystko jest lepsze od LCD.

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Prowadzenie sygnału kablem jest o tyle niekomfortowe, że oba urządzenia dzielą trzy ściany i przedpokój więc wolałbym już sygnał WiFi, choć jak będzie trzeba to telewizor będzie bez internetu i będę z tym żył.
    Jak mocno chcesz obniżyć koszty, to możesz kupić telewizor bez WiFi, ale z możliwością podpięcia do internetu po Ethernecie (chyba wszystkie Samsungi mają taką możliwość).
    Gdy poczujesz w przyszłości potrzebę podpięcia telewizora do internetu, to kupujesz wtedy jakiegoś taniego TP-Linka za 80 zł, który "zbiera internet" po WiFi i udostępnia po kablu, stawiasz go koło telewizora i jazda. Plus jest taki, że kosztuje jakieś 2-3 razy taniej niż dedykowana sieciówka Samsunga na USB i możesz wpiąć kolejne urządzenia. Minus to to, że to kolejne urządzenie, które trzeba gdzieś postawić, wpiąć do zasilania i jeden kabel więcej.
    YT w telewizorach Samunga działa całkiem przyzwoicie, hitem ostatnich Świąt był "Baranek Shaun"

Strona 92 z 272 PierwszyPierwszy ... 42829091929394102142192 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów