Close

Strona 192 z 272 PierwszyPierwszy ... 92142182190191192193194202242 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 911 do 1 920 z 2712

Domyślnie

Statystyczna ilość psujących się podświetleń Led dziś jest większa niż dla świetlówkowych, nie mówiąc o tym że ilość zapewnianych podzespołów ze strony producentów nie istnieje. Z dwóch firm jeszcze wywiązuje się jeszcze jakoś Samsung i LG, pozostałe wychodzą z założenia.. kup nowy produkt.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rafał_Sz Zobacz posta
    Coś czuję, że to wszystko wiesz, tylko ból duszy która patrzy na te wszystkie oczojebne wynalazki w sklepach zmusza Cię do lekkiej prowokacji.
    Po prostu nie widzę większego sensu w przypadku telewizora.

Odpowiedź jest oczywista. Jeśli jest możliwość zobaczyć dzieło tak, jak chciał je pokazać twórca, to obowiązkiem osoby świadomej jest skorzystać z takiej możliwości. Jest jednak pewien haczyk. Trzeba się trochę o to postarać.
    Jak wyżej - przerost formy nad treścią.
    Potem ten telewizor podłączamy do kablówki czy puszczamy innego Netflixa/HBO GO, gdzie mają wywalone na wierność odwzorowania kolorów. Myślisz, że skoro kompresują materiał tak, że można zapomnieć o płynnym gradiencie na niebie podczas zmierzchu, to przejmują się takimi detalami?

A dźwięk? Jak zapewnić zgodność z wizją twórcy? Kablami zasilającymi za grube setki czy tysiące?
    FF (Fuji + Fuji)

Domyślnie

@Merde, wszystko już wcześniej napisałem. Wiem co mam i co widzę i słyszę. To są fakty. A Ty możesz mieć swoje zdanie na ten temat i się tego trzymać. Nie mój problem.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Bo już bardzo rzadko używa się taśmy filmowej. A obecna jakość w kinach to kaszana straszna.

Natywny sygnał 4K z Dolby Vision na skalibrowanym, dobrym ekranie OLED. Właśnie takich wyświetlaczy używają dobre studia filmowe.
    Skalibrowany do takich materiałów - zwykły telewizor z marketu? W jaki sposób? I co zrobić jak materiały są w innym standardzie? Możesz też rozwinąć tę "kaszanę" w kinach - przecież tam materiały są kalibrowane pod międzynarodowy wzorzec DCI? I jak się ma do tego taśma filmowa - jak rozumiem była cudownym środkiem na to że kaszany nie było?
    Tyle lat w branży siedzę a tu człowiek przeczyta forum foto i tyle nowych rzeczy się można dowiedzieć ...
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 04-01-2020 o 16:44
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

A które ekrany się nie grzeja? Ostatnio u znajomych podszedłem do chyba 50" stojącego tv a ten promieniuje jak grzejnik już z pół metra czuć. W sklepie na półkach różnie, więc nie wiem jaka jest reguła.
    Nie mam tv, hehe ale myślę nad jakimś niedużym do oglądania dvd.

Domyślnie

Potem ten telewizor podłączamy do kablówki czy puszczamy innego Netflixa.
    Na Netflixie jest ogrom materiałów w 4k DolbyVision. :]

Poza tym, jeśli ktoś kupuję TV na 10 lat. Po to żeby spacerować codziennie po domu, a gdzieś w tle ma lecieć kilka godzin kanał z wiadomościami, to może lepiej jakieś radio?

Wybór jest prosty. Jeśli ktoś lubi sobie zapodać wieczorami film/serial, a telewizora nie traktuję jako radia. To może sobie spokojnie kupić takiego OLED'a. Da mu on najlepszą jakość obrazu w tym co się lubi najbardziej.
    Natomiast jeśli ktoś szuka odbiornika na 10 lat którego będzie traktował jak odtwarzacz do trajkotania w tle, to może faktycznie nie kupować OLED'a. Ale to w ogóle lepiej już jakąś mantę za 500zł kupić. Moim zdaniem zwykły LED, czy OLED to nie są urządzenia do które mają zastąpić radio. Nie rozumiem po co włączać telewizor do którego ktoś się odwraca plecami? Nie lepiej jakieś radio zapodać, albo Hi-Fi odpalić ? No i podsumowując, jeśli OLED mi wystarczy na 5 lat, to spoko, pewnie wyjdzie i tak jakaś nowa technologia w tym czasie i będzie kusiło znów na coś nowego, albo potanieją większe i będzie chęć na "dużego"

Ale...
    Tak się zastanawiam, oglądając po 2-3h dziennie(czasami wcale) ile czasu musiałoby minąć żeby coś tam się stało ...
    Zobaczymy. Na razie jest tak, że nawet gdyby tego LG C9 była przewidziana żywotność na 3 lata, to nie chciałbym go zamienić nawet na topowego LED'a. który mógłby mieć kilkakrotnie lepszą żywotność.

Nawet ostatnio na jakimś forum "video" czytałem jak się komuś zepsuł OLED, została zwrócona kasa, nie miał zaufania do OLED'a i kupił jakiegoś topowego LED'a, po czasie sprzedał LED'a i znów kupił OLED'a bo brakowało mu jakości z OLED'a
    Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 04-01-2020 o 16:53

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Skalibrowany do takich materiałów - zwykły telewizor z marketu?
    1. Nie. O to chodzi, że nie zwykły szajs "LED" i temu podobne.

2. Nigdy nie widziałem w kinie czerni. Ani intensywnych kolorów (tam gdzie powinny być). Cyfrowe projetory to uniemozliwiają.

3. Nie każdy sygnał da równą jakość (odwzorowanie). Dobrze wiesz, że choćby jedno niewłaściwe ogniwo w łańcuchu kamera-wyświetlacz wyklucza właściwy efekt.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

2. Nigdy nie widziałem w kinie czerni. Ani intensywnych kolorów (tam gdzie powinny być). Cyfrowe projetory to uniemozliwiają.

.
    Koniecznie idź na ten film Almodovara jeśli jeszcze nie zaliczony "Ból i blask"

https://www.filmweb.pl/film/B%C3%B3l...sk-2019-823007

rewelacyjna produkcja pod każdym względędem

Domyślnie

Tak czytam sobie ten watek...czy tu juz troche nie odchodzi tv-voodo na wzor tego z audio.
    Bo zaraz jeszcze bedzie ze na takim TV to sie powinno zdjecia obrabiac zamiast na dobrym monitorze dla fotografa.

A nie macie czasem wrazenia ze przez te hdry i inne systemy, "prawdziwa czern", super zywe kolory w systemach "true color" oczywiscie.
    To ogromna ilosc obecnych TV daje troche radioktywny obraz (true color) w polaczeniu ze smola (true black).

Ja zawsze myslalem, ze najlepiej jak przejscia tonalne sa lagodne, sa szczegoly w swiatlach i cieniach. I to wywazone z drugiej strony zaznaczonym ale nie oczojebnym kontrastem.
    Tak mysle o dobrym zdjeciu np, pod wzgledem technicznym.

A obecna tendencja na rynku TV jest raczej w druga strone.
    Smola i radiaktywnosc w mniejszym lub wiekszym stopniu.
    Wrecz trudno jest znalezc cos bardziej naturalnego w odbiorze.
    Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
    Pozdrawiam, Krzysiek.

ksh
    Gość

Domyślnie

Nigdy nie widziałem w kinie czerni. Ani intensywnych kolorów (tam gdzie powinny być). Cyfrowe projetory to uniemozliwiają.
    Niestety ale to co jest w naszych sieciówkach kinowych to tragedia, muzealne projektory i ekrany, na zachodzie takie cinemacity już montuje większe rozdzielczości i projektory dające coś więcej niż wyprane z kolorów i rozmytą jakość jakbyśmy się zatrzymali w latach 90-tych.
    W Krakowie polecam przejść się do Kijowa ale tam też już nie ma rewelacji jaka była dawniej, brak kasy jednak robi swoje ale co się dziwić jak na premierze SW w cinemacity tłumy były, a w Kijowie na sali 40 osób

Strona 192 z 272 PierwszyPierwszy ... 92142182190191192193194202242 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów