Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 62

Domyślnie Problem z butami narciarskimi...

Cześć.
    Skoro o wszystkim to piszę o moim problemie,może ktoś z was słyszał o czymś podobnym.
    Mianowicie mam problem z bolącymi stopami w butach narciarskich podczas chodzenia w nich,a o jeździe już w ogóle nie ma mowy.W ubiegłym tygodniu zmierzyłem chyba 20 par nowych i używanych butów i we wszystkich to samo.Może jest między nami ktoś kto ma większą wiedzę ode mnie na ten temat i coś podpowie.
    Pozdrawiam.
    Idź własną drogą,bo w tym cały sens istnienia,aby umieć żyć...

Domyślnie

Kup buty z możliwością dopasowania/formowania wkładki - specjalny wkład w kapciu, coś w rodzaju pianki rozprężnej.
    Krzysztof Paszkiewicz

Mierzyłem buty salomona za 1tyś.zł które formuje się na gorąco i dalej to samo.Ból jest w stopach jak tylko oprę się piszczelami o przód buta( "o język") uczucie takie jakby ktoś mi wkręcał stopy w imadło.Muszę szybko ściągać,bo to jest nie do wytrzymania

Domyślnie

No to może narciarstwo jednak nie jest dla Ciebie.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Nawet mi nie mów ;(

Domyślnie

Nie ma innego wyjścia jak mierzyć, sprawdzać i mierzyć. To kosztuje mnóstwo czasu, ale w dobrych sklepach jest zasada, że kupujesz np. trzy pary, mierzysz w domu i możesz oddać jak nie pasują. Generalnie buta musisz mierzyć minimum pół godziny. Przynajmniej jak tak robiłem. Powinieneś też dobrać but do szerokości stopy i niezbyt twardą skorupę. Myślę, że 40-50 max 60 to będzie ok. Jak przymierzasz twarde a więc bardziej profi (droższe) to może stąd ten ból. Spróbuj Salomony. Robią troszkę szersze.
    Żeby Cie troszkę uspokoić, mając super wygodne buty, też mi się zdarza, że pierwszy zjazd trochę bolą nogi ale później już tylko komfort i wygoda. Szukaj butów z wkładkami termo, ale to i tak dopiero docenisz po kupnie i decyzji, bo sprzedawca lub serwis dopasują wkładkę do Twojej stopy. Rozgrzewa się taką wkładkę , wkłada nogę i zapina but na maksa i czeka ok pół godziny...

Domyślnie

Wystarczy że ubiorę go na 10-15minut i gdy kilka razy oprę się o przód to ból się pojawia.Mierzyłem chyba w ubiegły czwartek właśnie salomony (flex 60,bo to najmiększe męskie) i to samo,one były właśnie do formowania na ciepło ale chyba nie ma sensu tego robić skoro ból się pojawił.Zastanawiam się też czy ma coś wspólnego z tym zwykła bawełniana skarpetka (może powinienem mierzyć w tych strikte narciarskich),czy to może być od tego??

Domyślnie

Oczywiście, że mierzysz tylko w skarpetach narciarskich!

Wiem o czym mówisz, bo przerabiałem ten ból. Musisz znaleźć odpowiedni model buta. Spróbuj tez przymierzyć but o pół numera za duży, tak żeby mieć lekki luz w palcach. Dopinaj klamry stopniowo - nie od razu na maksa. Daj się przyzwyczaić stopie. Komfort przede wszystkim.

Domyślnie

ok,spróbuję.Co myślisz o butach z jednym zapięciem,chodzi mi o coś takiego:

http://www.tritscher.at/Gran_Tour_RT...article-detail

Domyślnie

Ja wielkim ekspertem nie jestem, próbowałem pomóc bazując na swoim doświadczeniu. Takie wynalazki to bym omijał szerokim łukiem. Moje zdanie daj sobie spokój. Myślę że cztery klamry są ok.

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów