Hmm Bazyss, ciężko to tak jednoznacznie stwierdzić. Patrząc na mojego OCZ z kiepskimi parametrami a na intela 330, na papierze 2x większa szybkość u mnie przełożyła się na sporo lepszy komfort pracy. Z tym, że za OCZ dałem 300, a za intela 350zł, więc tu różnica jest mała... Samsung na papierze też potrafi mieć 2x lepsze wyniki i to w większości testów, pytanie tylko czy porównując to do szybkości intela będzie się nadal opłacało dopłacać do samsunga - wszak dokładając 50zł do samsunga masz dwa intele w RAID, a więc tam gdzie samsung był 2x szybszy będzie teraz tak samo szybki, a tam gdzie intel nie odstawał, będzie teraz 2x szybszy od samsunga (np odczyt sekw. prawie 1GB/s).... Ja bym się grubo zastanowił w takim wypadku nad sensem wydawania 650zł na 840pro...
Sam podejmij decyzję. Ja bym kupił 2x Intel330 za 700zł zamiast 1x 840pro za 650. Tym bardziej że nie tylko trasfery będą wtedy na korzyść raid z inteli, pojemność też się zwiększy 2x a to nie jest bez znaczenia (bo to 2x więcej miejsca do losowego zużywania dysku => 2x dłuższy jego żywot w normalnych warunkach).
PS. Kyle, cały czas pisałem o intelu 330, nigdzie w tym wątku nie pisałem o intelu 530, 530 to były MB/s a nie model. Nie trzeba być jasnowidzem, wystarczy nie czytać wybiórczo a cofnąć się te dosłownie kilka postów wstecz. Wogóle jak piszę prędkość 530 ma intel a 550 samsung wg specyfikacji, to jakim cudem Ci się przyśniło że 530 to model? Heh... Skończmy tą dyskusję.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami