Close

Strona 167 z 338 PierwszyPierwszy ... 67117157165166167168169177217267 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 661 do 1 670 z 3379

Domyślnie

Hmm Bazyss, ciężko to tak jednoznacznie stwierdzić. Patrząc na mojego OCZ z kiepskimi parametrami a na intela 330, na papierze 2x większa szybkość u mnie przełożyła się na sporo lepszy komfort pracy. Z tym, że za OCZ dałem 300, a za intela 350zł, więc tu różnica jest mała... Samsung na papierze też potrafi mieć 2x lepsze wyniki i to w większości testów, pytanie tylko czy porównując to do szybkości intela będzie się nadal opłacało dopłacać do samsunga - wszak dokładając 50zł do samsunga masz dwa intele w RAID, a więc tam gdzie samsung był 2x szybszy będzie teraz tak samo szybki, a tam gdzie intel nie odstawał, będzie teraz 2x szybszy od samsunga (np odczyt sekw. prawie 1GB/s).... Ja bym się grubo zastanowił w takim wypadku nad sensem wydawania 650zł na 840pro...

Sam podejmij decyzję. Ja bym kupił 2x Intel330 za 700zł zamiast 1x 840pro za 650. Tym bardziej że nie tylko trasfery będą wtedy na korzyść raid z inteli, pojemność też się zwiększy 2x a to nie jest bez znaczenia (bo to 2x więcej miejsca do losowego zużywania dysku => 2x dłuższy jego żywot w normalnych warunkach).

PS. Kyle, cały czas pisałem o intelu 330, nigdzie w tym wątku nie pisałem o intelu 530, 530 to były MB/s a nie model. Nie trzeba być jasnowidzem, wystarczy nie czytać wybiórczo a cofnąć się te dosłownie kilka postów wstecz. Wogóle jak piszę prędkość 530 ma intel a 550 samsung wg specyfikacji, to jakim cudem Ci się przyśniło że 530 to model? Heh... Skończmy tą dyskusję.
    Ostatnio edytowane przez Aeon88 ; 11-01-2013 o 11:29
    ;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bazyss Zobacz posta
    Czytajac wasze wypowiedzi wnioskuje iz nie warto dolacac do 840Pro, mozna zakupic 330 i cieszyc sie z szybkosci pracy
    Zależy co się robi. Przy odczycie różnic z grubsza nie będzie ... przy zapisie już może być inaczej.

Domyślnie

Kyle, zapominasz, że samsung jest 2x szybszy przy zapisie, ale jest również 2x droższy. To niweluje jego "wyższość", bo to ile wydasz na dysk przekłada się wprost proporcjonalnie na jego szybkość. A biorąc pod uwagę RAID z intela 330 już wogóle nie jest tak kolorowo z tym samsungiem, w obecnej jego cenie. 500zł - już znacznie lepiej, ale 650 to IMO za drogo.
    ;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    Sam podejmij decyzję. Ja bym kupił 2x Intel330 za 700zł zamiast 1x 840pro za 650. Tym bardziej że nie tylko trasfery będą wtedy na korzyść raid z inteli, pojemność też się zwiększy 2x a to nie jest bez znaczenia (bo to 2x więcej miejsca do losowego zużywania dysku => 2x dłuższy jego żywot w normalnych warunkach).
    Domyślam się że chodzi Ci o 840 PRO 128 GB i 2x Intel 330 120 GB ? No więc tak ... Samsung 840 Pro 128 GB widzę można kupić za 559zł (cena ze skąpca), Intel 330 120 GB za 369zł (cena ze skąpca). Tak że jest to 559 zł vs 738 zł ... no i nie wiem jak tam będzie TRIM chodził przy RAID. Ja osobiście wolałbym np. Samsung 840 250 GB za 669 zł (bo nie jestem przekonany do TRIM w RAID - coś tam miało to zacząć działać z tym TRIMowaniem w RAID bo Intel/M$ w tym kierunku pracowały ... no ja bym tam wolał jeden dysk). 840 (nie PRO) zaczyna już mieć sensowne transfery przy modelu z 250 GB pojemności. ... przy modelu 500 GB jeszcze bardziej sensowne (oczywiście mówię o zapisie ciągłym danych niekompresowalnych)

jakim cudem Ci się przyśniło że 530 to model? Heh... Skończmy tą dyskusję.
    jak widzisz, napisałem "prędkość" dysku intela 530,
    ... tak to wyglądało.
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 11-01-2013 o 11:43

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    ... tak to wyglądało.
    Człowieku, zaczynasz mnie strasznie denerwować, a nie chce sobie psuć dnia... Nie chrzań proszę ja Ciebie że nie kumałeś o jaki dysk chodzi bo do jasnej ciasnej pisałem wyraźnie:

2. 840 PRO jakim cudem ma znacznie wyższą prędkość niż Intel 330? Mój intel wyciąga 530MB/s nie na papierze tylko podczas pracy więc taki wynik mogę z ręką na sercu podać, [...]
    potem Ty odpowiedziałeś:

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    530 podczas zapisu? Jeśli tak to danych kompresowalnych ... [...]
    a teraz piepszysz że myslałeś, że chodziło o intela 530 bo przecież jasnowidz nie jesteś :/ gościu, jak jesteś zakręcony jak tampon nie powiem gdzie to idź się odkręć, a nie plujesz jadem i wyśmiewasz wszystko wokół jak ktoś mówi inaczej niż Ty, guru, uważasz. Nie odpisuj mi więcej bo to nie ma sensu, a to że samsunga się da kupić za 550zł - fajnie, nie widziałem tej ceny, tak jak pisałem wyżej - okolice 500zł to już lepiej i można go brać pod uwagę, choć ja osobiście jednak wolałbym dołożyć nawet te 150zł do RAID z inteli.

Kropka.
    ;]

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Chłopcy, a drugie śniadanie zjedliście?

Domyślnie

a teraz piepszysz że myslałeś, że chodziło o intela 530
    Upewniałem się czy chodzi o Intel 330. ... tak że myślałem że chodzi o Intel 330 - czytanie ze zrozumieniem się kłania. Jesteś zakręcony jak ... tampon?

Cytat Zamieszczone przez ku6i Zobacz posta
    No właśnie nie - przecież widać! Normalnie pewnie bym już go olał. ... a tak ... nie zabrałem z domu z pośpiechu.

Domyślnie

Chyba kawę wypili na pusty żołądek.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Tak już zjadłem, nawet trzecie i się zastanawiam co z tym SSD zrobić. Mocujcie się to jakoś w obudowie czy wrzucić na dno skrzynki pod inne HD. jeśli mocować to czym ?
    Poza tym chyba z przejedzenia śniadaniem i testami zupełnie zguuupiałem jak to z tymi transferami tych dysków jest

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Tak już zjadłem, nawet trzecie i się zastanawiam co z tym SSD zrobić. Mocujcie się to jakoś w obudowie czy wrzucić na dno skrzynki pod inne HD. jeśli mocować to czym ?
    Poza tym chyba z przejedzenia śniadaniem i testami zupełnie zguuupiałem jak to z tymi transferami tych dysków jest
    Olej testy, bo to w sumie tylko dla sprzętowych onanistów i nie ma to absolutnie żadnego praktycznego zastosowania.

Dysk mocuje się do dołączonej tacki, a tackę przykręca do półki dyskietek w obudowie.

Nie polecam rzucania na dno budy.
    Medice, cura te ipsum.

Strona 167 z 338 PierwszyPierwszy ... 67117157165166167168169177217267 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów