Close

Strona 166 z 338 PierwszyPierwszy ... 66116156164165166167168176216266 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 651 do 1 660 z 3379

Domyślnie

Dzieki za oponie.
    Ja dysponuje tylko suchymi testami na papierze ktore znalazlem w siecie. Jezeli piszesz iz 330 jest taka dobra to warto taka kaske z 840pro przeznaczyc na 180GB wersje.
    Czy moglbys rozwinac sprawe IOPS i komfortu pracy?

Domyślnie

Wiesz co z ciekawości przeglądałem właśnie testy intela 330 w porównaniu do tego 840 pro i intel wypada tu blado w zdecydowanej większości zadań. Zastanawia mnie jednak fakt, dlatego intel wszędzie w tescie ma transfery poniżej 200mb/s gdzie samsung potrafi wyciągnąć o wiele więcej? Muszę odpalić kompa firmowego, zassam program AS SSD Benchmark i sprawdzę jak to jest u mnie, bo aż mnie dziwi taka rozbieżność na papierze... Sugerując się specyfikacją tylko te IOPS się różnią zdecydowanie na korzyść samsunga, czyżby to miało aż tak ogromne znaczenie?

Jak zrobię test to dam znać za parę minut co mi wyszło.
    ;]

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Akurat Pan trafił. W tej chwili renderuję coś, co się miele już od 3 dni. Nie zawodowo, to inne moje hobby, ale mogę do tego zatrudnić "pracową" maszynę. A przy "zwykłych" zastosowaniach szalenie przyjemny jest stan kiedy nie sposób zapchać komputera. Wirtualizacje 4 systemów z których każdy coś robi - żaden problem. Powyższe w sytuacji stale utrzymywanych 9 pulpitów a na każdym nawalone aplikacji, bo po prostu wracam do nich często i nie zamykam - pikuś. Stan w którym nie trzeba się w ogóle przejmować ograniczeniami komputera jest niesamowicie wygodny. Nie istnieje coś takiego jak kręcące się kółeczko. Maszyna ma zadane niezliczoną ilość zadań i niemal wszystko robi NATYCHMIAST.
    Pomijając kwestię "przyjemności", jeśli chodzi o sam rendering, to nie taniej byłoby to zrobić w chmurze, np. EC2?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    2. 840 PRO jakim cudem ma znacznie wyższą prędkość niż Intel 330? Mój intel wyciąga 530MB/s nie na papierze tylko podczas pracy
    530 podczas zapisu? Jeśli tak to danych kompresowalnych ... ale przenieś np. z innego SSD kilkadziesiąt GB materiału video. ... i to nie "papier", tylko >pomiar< - pokazuje na zimno rzeczywistość, a nie np. wrażenia podnieconej nastolatki z używania ... SSD

Domyślnie

Hahaha, widać że się nudzisz, skoro mnie wyśmiewasz od podnieconych nastolatek... Jeśli to była wycieczka personalna, to sobie odpuść, bo skoro "nastolatką" nie jesteś to nie powinieneś zniżać się do tego poziomu Ja w przeciwieństwie do niektórych potrafię przyznać się do błędu. Po drugie, to jest oczywiście sekwencyjny odczyt, a nie zapis, nie wiem skąd Ci przyszło do głowy że to zapis, tym bardziej że pisałem później o zapisie, to pewnie ta w.w. nuda...

Po trzecie, zrobiłem testy AS SSD BENCH i wyszły bardzo podobnie do >pomiarów< na purepc, jeśli tamtejsze >pomiary< 840tki pro są równie trafne to rzeczywiście IOPSy robią ogromną różnicę, bo w większości testów wydajność samsunga jest w testach o wiele lepsza niż intela.

Tak czy siak Kyle, mam prawo być podnieconą nastolatką, skoro mój poprzedni OCZ ma odczyt/zapis sekwencyjny 170/80 a odczyt/zapis 4k 20/10, gdzie intel ma kilkukrotnie lepsze wyniki. Pozdrawiam.
    ;]

Domyślnie

Po drugie, to jest oczywiście sekwencyjny odczyt, a nie zapis, nie wiem skąd Ci przyszło do głowy że to zapis,
    Bo dla czego miałbyś się dziwić że Intel chodzi tak samo szybko jak szybkie Samsung, skoro w pomiarach nawet jest praktycznie ta sama prędkość (marginalna różnica - oczywiście w odczycie liniowym). Teraz jeszcze czytam że to odpowiedź na post Bazyss - musiał mówić o zapisie.

... teraz przeczytałem owy post Bazyss:
    Cytat Zamieszczone przez Bazyss Zobacz posta
    840Pro tez odradzasz?
    Sporo testow zapisu wrzucaja na "extreme" 840Pro i jak narazie kreci ladnie.
    Piszesz o M4 i 330 ale tu predkosci sa znaczaco nizsze...
    ... bo BYŁA MOWA O ZAPISIE. Teraz pytanie: dla czego TY myślałeś że mowa o odczycie? Skąd Ci to przyszło do głowy??? :]
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 11-01-2013 o 08:55

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Ty te kanały mnożysz, bo jeśli tak, to 12,8GBpsx4.

http://www.intel.com/content/www/us/...set-brief.html
    Mowie o wynikach benchmarkowych, nie teoretycznych.

a to d800 ma taką funkcję żeby robić w 0,3mpix? w pytkę!
    Tylko ze moje zdziwienie jest calkiem naturalne, a nie jakas wycieczka ad persona, szczegolnie jezeli robisz D800. Bo jezeli pracujesz nad takimi RAWami na P4, to albo nie szanujesz swojego czasu i komfortu albo ma on na tyle niska wartosc, ze nie oplaca Ci sie kupic lepszego sprzetu... Albo po prostu nie masz pojecia jaka jest roznica w pracy. Roznica wygody, szybkosci pracy jest ogromna i dla mnie jest calkowicie niezrozumiale jak ktos uzywajacy aparatu D800, kosztujacego 9k PLN uzywa kompa wartego jakies 400PLN ktory, chyba nikt nie zaprzeczy jest po prostu wolny i obrabianie plikow wielkosci RAWa z D800 nie moze na nim byc komfortowe. To takie male rozwiniecie.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

"840 PRO jakim cudem ma znacznie wyższą prędkość niż Intel 330? Mój intel wyciąga 530MB/s nie na papierze tylko podczas pracy więc taki wynik mogę z ręką na sercu podać, 840 pro nie testowałem, ale wątpię żeby producent w specyfikacji podał niższą prędkość niż ma dysk faktycznie, a podał 550 więc praktycznie to samo... Ja tu nie widzę tej znacznej przewagi samsunga. Zapis intel ma chyba nawet szybszy." - jak widzisz, napisałem "prędkość" dysku intela 530, samsung w specyfikacji ma 550 więc praktycznie to samo A ZAPIS INTEL MA CHYBA NAWET SZYBSZY. Jeśli dalej nie rozumiesz tego co napisałem, to trudno.

"Teraz pytanie: dla czego TY myślałeś że mowa o odczycie? Skąd Ci to przyszło do głowy??? :]" Ja nie pisałem wyłącznie o odczycie albo wyłącznie o zapisie, pisałem i o jednym i o drugim, dziwiąc się że samsung jest dużo szybszy, skoro wg specyfikacji odczyt ma praktycznie ten sam a zapis lepszy ma intel. Mam nadzieję że już wszystko rozumiesz, bo nie chce mi się już tego drążyć.
    ;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    Bo dla czego miałbyś się dziwić że Intel chodzi tak samo szybko jak szybkie Samsung, skoro w pomiarach nawet jest praktycznie ta sama prędkość (marginalna różnica - oczywiście w odczycie liniowym). Teraz jeszcze czytam że to odpowiedź na post Bazyss - musiał mówić o zapisie.

... teraz przeczytałem owy post Bazyss:
    ... bo BYŁA MOWA O ZAPISIE. Teraz pytanie: dla czego TY myślałeś że mowa o odczycie? Skąd Ci to przyszło do głowy??? :]
    ehh... I wyszlo zamieszanie. Piszac o testach zapisu na "extreme" mialem na mysli zapis dysku ile jest w stanie pociagnac ile wytrzyma TB, PB.

Czytajac wasze wypowiedzi wnioskuje iz nie warto dolacac do 840Pro, mozna zakupic 330 i cieszyc sie z szybkosci pracy
    Ostatnio edytowane przez Bazyss ; 11-01-2013 o 11:09

Domyślnie

A ZAPIS INTEL MA CHYBA NAWET SZYBSZY. Jeśli dalej nie rozumiesz tego co napisałem, to trudno.

(...)

Mam nadzieję że już wszystko rozumiesz, bo nie chce mi się już tego drążyć.
    Pisałeś o intel 330, a nie intel 530 (?) ... I tłumaczę Ci, że intel 330 to ma niski zapis realny (dane niekompresowalne)
    http://www.tomshardware.com/charts/s...rite,2783.html
    ... wersja 180 GB zapisuje liniowo 159,6 MB/s (mniejsze modele wolniej jak znam życie) ... samsung np. 840 PRO zapisuje REALNIE z prędkościami ~370 (128 GB) - ~480 MB/s (256GB) (dane niekompresowalne)

Bazyss pisał o zapisie, Ty do niego odpowiedziałeś, a skoro nie jestem jasnowidzem, to nie wiedziałem że myślałeś też o odczycie (bo tego nie napisałeś). Mam nadzieję że już wszystko rozumiesz, bo nie chce mi się już tego drążyć.
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 11-01-2013 o 11:26

Strona 166 z 338 PierwszyPierwszy ... 66116156164165166167168176216266 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów