Close

Strona 168 z 319 PierwszyPierwszy ... 68118158166167168169170178218268 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 671 do 1 680 z 3379

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MiQ27 Zobacz posta
    A jest tam jakiś "flush" na żądanie?
    Jest

Edit:
    Jeszcze jedna sprawa. Jako że dyski SSD nie lubią być zapisywane do pełna (prawdopodobnie max zapełnienie dysku, przy której nie następuje drastyczna degradacja szybkości to ok75% pojemności) Warto jest więc przestrzegać, żeby właśnie ok. 25% pojemności zawsze była pusta. Chyba najłatwiej to kontrolować przez wyłączenie tej powierzchni z użytkowania.
    Ostatnio edytowane przez Pawel Pawlak ; 09-05-2013 o 16:04
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

u mnie intel 80gb ma juz 2,99 TB dysk ciagle w idealnym stanie

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Istnieją zapaleńcy, którzy nawet testują trwałość SSD: http://pclab.pl/art47063-2.html .

Problem tylko nie w tym, jaka jest ich fizyczna trwałość, ale jak zrozumiałem z postów stiga, raczej z niezrozumiałmi liczbami wynikającymi z niedokonanych operacji dyskowych.

Wolałbym, jako użytkownik sam zajeździć mój dysk, niż żeby mi on w tym pomagał, czyli zajeżdżał się sam.
    Ostatnio edytowane przez Johanan ; 09-05-2013 o 15:53
    Medice, cura te ipsum.

Angry

Przemyślenia...

Kiedy dawno dawno temu w firmie realizowaliśmy zapis do flasha, trwałość komórek była określona na bodajże 10 tysięcy zapisów. To bardzo niewiele. Ponieważ jednak specyfika tego konkretnego rozwiązania, była taka, że zmianie podlegał dość często tylko niewielki obszar pamięci - dosłownie kilka bajtów, to rozwiązaniem okazało się porównywanie informacji przed zapisem oraz tej, która ma być zapisana. Oraz dokonanie zapisu wyłącznie tego sektora, który uległ zmianie. W praktyce dysków SSD i systemów plikowych, z punktu widzenia systemu, mamy do zapisania jakiś wielki plik z danymi. Załóżmy, że jest to rejestr systemowy, czy log programu, albo dokument z pakietu office. A nawet plik z bazą danych Lightrooma, czy pliki XMP. Idealną sytuacją z punktu widzenia twardego dysku jest zapis tylko tych sektorów, które ulegają zmianie. W dodatku z opóźnieniem, bo a nuż ktoś do pliku za chwilę jeszcze coś doda. Stąd różne strategie optymalizacji tego procesu, jednak w przypadku wielkich plików, ilość GB jaka pozornie jest do zapisania, ma się nijak do tego, co praktycznie zostanie zapisane. Otwierając wielką bazę danych, podczas zapisu, raczej zmieni się tylko jeden sektor, a nie wszystkie przez nią zajmowane. Tu istotne jest też, jak dysk jest zorganizowany. Nie wiem jak jest dziś, ale my wykorzystywaliśmy różne rodzaje pamięci flash. Miały one i małe i duże sektory. Rzeczy, które zapisywało się często, były umieszczane w niewielkich sektorach. Najwyżej były bardziej pofragmentowane. Ale oprogramowanie pamięci sprawdza, czy zapis się udał. Porównuje dane przed i po zapisie. Jeżeli zapis się nie powiódł, wówczas dana komórka pamięci oznaczana jest jako bezużyteczna i z niej się już nie korzysta. Dane rzadziej zapisywane, mogą być umieszczone w sektorach większych, których byłoby szkoda przy częstym zapisie.
    Biorąc to pod uwagę można zapis zorganizować tak, by pliki, zapisywane dość często, po pierwsze korzystały z możliwie małych sektorów pamięci. Po drugie by możliwie jak najdłużej opóźnić zapis. Po trzecie można wprowadzić licznik zużycia danej komórki flash i powiedzmy w połowie jej życia, spróbować przenieść do niej dane tylko odczytywane, ale prawie nigdy nie zapisywane. Ale kiedyś i takie komórki się skończą i należałoby podnieść nasz próg do powiedzmy 75% żywotności. I tak dalej i dalej. Wymaga to prowadzenia całkiem sporych statystyk i dokładnego analizowania tego, co się dzieje z dyskiem. Dlatego tak duża rola oprogramowania i sterowników. Dodatkowo operacje te kosztują zarówno czas, jak i dodatkową pamięć. Przy takich strategiach trzeba na bieżąco przeszukiwać pamięć w celu odnalezienia najlepszej dogodnej dla nas lokalizacji. Kiedy dysk jest zajęty w ponad połowie, sytuacja zaczyna się komplikować. Im mniej wolnego miejsca, tym częściej podejmowane będą decyzje o zmianie położenia najczęściej zapisywanych plików i przenoszeniu ich w miejsca używane przez inne pliki. Tym więcej przenoszenia danych i korzystania z różnych rodzajów optymalizacji. Pewnie stąd wynika też zwolnienie działania części dysków, w miarę kiedy się zapełniają.
    Z powyższego wynikać też może to, że w stosunku do żywotności, rozmiar dysku jest mniej istotny. A o wiele bardziej liczy się to, jaka ilość pamięci dodatkowej jest wykorzystana przez producenta na różne statystyczne informacje. Zatem mogą się pojawiać wersje typu Pro, posiadające lepsze mechanizmy zabezpieczające przed całkowitą utratą sektorów pamięci i dbające o to, by ją lepiej wykorzystywać. Nestety zawsze kosztem dodatkowej pamięci oraz mocy obliczeniowej. I tym samym ceny. Jednak warto się im przyjrzeć, jeżeli z dysku korzystamy bardziej intensywnie.

Żeby jeszcze ceny były o wiele bardziej rozsądne...

Domyślnie

Małe info odnośnie zużycia SSDka w kompie fotografa.
    Crucial M4 240GB Przeszło 12 miesięcy i około 1500h efektywnej pracy komputera, katowanie tempami, katalogiem i podglądami LR, testami szybkości innych dysków, używanie jako cache dla pozostałych HDD, częste eksporty gotowego materiał z LR. Generalnie wszystko co mi przyjdzie do głowy.
    Licznik cykli kasowania/zapisu... 21 !! Oczywiście żadnego BSODa i itp.
    Nawet jeśli ten biedak wytrzyma tylko nominalną 3000 cykli, to i tak może się zdarzyć że mnie przeżyje
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Pawel Pawlak, gratuluję dobrego samopoczucia i wiary w cyferki, podawane przez producentów, ale bądźmy poważni, bo
    producenci SSD cały czas tną koszty, a to MUSI odbijać się na jakości.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Małe info odnośnie zużycia SSDka w kompie fotografa.
    Crucial M4 240GB Przeszło 12 miesięcy i około 1500h efektywnej pracy komputera, katowanie tempami, katalogiem i podglądami LR, testami szybkości innych dysków, używanie jako cache dla pozostałych HDD, częste eksporty gotowego materiał z LR. Generalnie wszystko co mi przyjdzie do głowy.
    Licznik cykli kasowania/zapisu... 21 !! Oczywiście żadnego BSODa i itp.
    Nawet jeśli ten biedak wytrzyma tylko nominalną 3000 cykli, to i tak może się zdarzyć że mnie przeżyje
    Mnie Intel 120 GB w ostatnich tygodniach stracił wszystkie dane po raz drugi. Cała partycja zniknęła.
    Wróciłem do starych dysków.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Władca Pixeli Zobacz posta
    Mnie Intel 120 GB w ostatnich tygodniach stracił wszystkie dane po raz drugi. Cała partycja zniknęła.
    Wróciłem do starych dysków.
    No ty tylko współczuć... ja bym szukał przyczyny. To raczej nie jest normalne zachowanie - sterowniki, kontroler, zasilacz ?
    Nie słyszałem żeby to był popularne w dyskach intela.
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    No ty tylko współczuć... ja bym szukał przyczyny. To raczej nie jest normalne zachowanie - sterowniki, kontroler, zasilacz ?
    Nie słyszałem żeby to był popularne w dyskach intela.
    Wygląda jednak na to, że to skopane dyski Intela.
    Rozmawiałem bezpośredni z firmą. Jeszcze nie zacząłem wyjaśniać o co chodzi a już dowiedziałem się, że dysk do wymiany.
    Wyglądało to bardzo podejrzanie więc poszukałem w internecie i...
    https://communities.intel.com/thread/24126
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Praktycznie wszyscy producenci tną koszta teraz, taka sytuacja gospodarcza i kultura użytkowania.
    Jednocześnie, żaden z SSD w firmie ( a mamy ich kilkanaście w stacjach roboczych, oraz kilka w serwerach bazodanowych ), żaden u mnie w domu nie umarł. Były wcześniej problemy, ale to znana sprawa, Vertexy2 z wadliwym firmware.
    d70s + N18-70 + N55-200

Strona 168 z 319 PierwszyPierwszy ... 68118158166167168169170178218268 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów