Close

Strona 63 z 102 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 621 do 630 z 1011

Domyślnie

nie orientujecie sie czy serwis naprawia taki nie pewny af?
    obawiam sie ze to pytanie retoryczne jesli chodzi o NPS
    FiX-owe Nikony
    http://zoltyserwisfotograficzny.info
    niezależne opinie klientów o serwisie "N"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adam Trzcionka Zobacz posta
    to jest obiektyw robiony w Chinach. pan jeden z NPS stwierdził, że obligatoryjnie powinien po zakupie lądować u nich. miałem do czynienia z 2 egz., ktore po kalibracji przechodziły nieprawdopodobną metamorfozę in +
    Kurcze chyba wyjdzie, że w końcu w nikonie pracuje bo tak im dopinguje Wklejam ten cytat chyba już drugi raz na forum, wydaje mi się, że ta opinia napawa optymizmem ps.Osobiście przestrzelilem 1szt. w ABfoto i była super-niestety nie była w planach i została w sklepie.
    blog|fejsbuk|flickr
    Z6II|20|35|50|85|500

Domyślnie

Sampli zaprezentować nie mogę. Osoby które są na zdjęciach mogłyby być nie zadowolone. Niestety musicie wierzyć mi na słowo. Beson widział i może potwierdzić
    Nikon FX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marciing Zobacz posta
    ehhhh jako że bardzo bardzo mi leży ta ogniskowa postanowiłem zanabyć drogą zakupu to szkiełko. W tym celu wybrałem się do sklepu Fotojoker gdzie miałem wątpliwą przyjemność przetestowania tego szkiełka. Niestety to co zobaczyłem gdy ostrzyłem na dalsze plany to jakaś totalna padaka. Przetestowałem 2 sztuki i obie mydlane na dalszych dystansach. Jak to u Was wygląda? Są jakieś dobre sztuki tego szkła?
    Mam 28/2AIS i tam nie ma takiego problemu, ale oczywiście wszystko zależy od tego jak samemu zakręci się pierścieniem ostrości Coś nie tak z tymi AFS-ami, śrubokręty to było jednak coś.. Jeszcze żeby w takim 28/1.8G był solidny manualny pierścień ostrości to czasem możnaby używać z AF, czasem jako manual (np. dalsze odległości gdzie ustawia się hiperfokalną i jest ok). Najgorsze co może być to ruletka - w jednych warunkach ostrzy, w innych nie. Potem człowiek robi zdjęcie i ciągle musi sie gapić w ekran, sprawdzać czy wyszło ostro czy nie, większość czasu to gapienie się w LCD. Dlatego przeszedłem na manuale, dużo mniej stresów z jasnymi stałkami, wszystko zależy tu od operatora, a nie od jakiegoś lichego silniczka.

Domyślnie

Jestem po małym rajdzie po dwóch łódzkich sklepach, ABFoto i Fotojoker.

Co do "look & feel" 28-tki: wygląda mocno budżetowo, jak przerośnięte 35/1.8. Niestety, w porównaniu do niego to już nie jest dyskretne szkło. Za to leciutkie, co na pewno jest zaletą. Pierścień ostrości w obu egzemplarzach 28-ki oczywiście ze sporą martwą strefą, o ostrzeniu ręcznym ale i np. filmowaniu można chyba zapomnieć. Powiedzmy że bilans w tej dziedzinie wychodzi na "0".

Niestety, optycznie nie dołączę do chwalących to szkło. Dwa egzemplarze, które przestrzeliłem nie były bliźniacze, w jednym wyraźnie ostrość zjadała CA, ale drugie też nie urywało klejnotów. To absolutnie nie poziom w pełni otwartego 35/1.8. Największe jednak zastrzeżenia mam do układu AF - poznać go można właściwie od razu, gdy zrobi się nieco mniej kontrastowo - to te same gubiące się ruchy i brak zdecydowania, które skutkują przestrzałami z innych nowych wytworów żółtej myśli. Zrobiłem kilka naprzemiennych strzałów testowych środkowym i bocznym punktami D700 - na bocznych (więc niekrzyżowych) prawdopodobieństwo trafienia z klasycznego dystansu 50 x ogniskowa rozkłada się dość równo w obszarze +/- DOF. Niestety, będzie z tego tylko mydło przy jakimkolwiek reportażu. Punkt centralny również miał tendencję do rozrzutu poza moim progiem akceptowalności.

Ostrzenie na większe dystanse (robię to dość rzadko, a jeżeli już to na przymkniętym szkle) nie dało jakiś katastrofalnych rezultatów, a jedynie potwierdzenie niewysokich osiągów testowanych egzemplarzy. Ponieważ dla 28mm od kilkunastu metrów DOF liczymy też w dziesiątkach metrów, można powiedzieć że tu akurat to nie AF-u sprawa a ogólnej mizeroty.

Konkluzja: raczej niesmak. Jestem świeżo po sprzedaży 24-70/2.8, to co zobaczyłem było po prostu żałosnym jego substytutem - wcale nie w kontekście cech deklaratywnych.
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 08-01-2013 o 16:47

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Kurcze, bałem się napisać to co Mariusz bo jest tu gro chwalacych to szkło ale jednak odczucia mam identyczne. Trzy FJ u siebie zjeździlem (W-wa) i nie znalazłem jednej tak dobrej jak tu opisywane sztuki co by zastąpiła mi na wyjazdy wraz z 50 1.8G moje klocowate 24-70. Nic, celność, AF, ostrość itd. wszystko tak jak Mario opisał. Myślę, spoko to szkło nie tej klasy co killer, ale żeby przymknięte dalej było ciut gorsze od zooma na jego pełnej dziurze, to nie, dziękuję. Nie wiem, może mam za duże wymagania, ale chętnie kupiłbym tak dobrą sztukę jak choćby moje ww 50 1.8G. Wystarczy tyle, ale niestety. To nie to. Mam jeszcze parę sklepów do zwiedzenia, ale lista mi się zawęża i powoli ochota na kupno odchodzi. Szkoda.. ;/

Domyślnie

Tym szkłem trzeba popracować, a nie wyrabiać sobie opinię na półce w sklepie. Z resztą to przekleństwo forum - opinie osób , które miały coś 5 minut w ręce. Kupowałem je mając wcześniej bardzo dobre 35 DX, dłuższą możliwość pracy 35/1,4 oraz 24/1,4 i mając w dłoni 35/2. Pierwsze odczucia po porównaniu 35/2 i 28/1,8 były takie sobie. Pisałem o tym na forum chyba. Nie kupiłem. Po tygodniu zmieniłem zdanie i zamówiłem bez wybierania. Miały zostać oba (28 i 35/2). Po dwóch tygodniach leżenia sprzedałem 35. 28 pracuję na jednej puszce, 85 na drugiej. Mogę tym robić w zasadzie każdy temat.
    Ostatnio edytowane przez himi ; 08-01-2013 o 18:40

mackaron
    Gość

Domyślnie

wlasnie odebralem z abfoto moja 28 ...na pierwszy rzut oka jest ok... wiec chyba nie jest tak zle

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mackaron Zobacz posta
    wlasnie odebralem z abfoto moja 28 ...na pierwszy rzut oka jest ok... wiec chyba nie jest tak zle
    Gorzej raczej nie będzie

Pomimo sporadycznych humorów AFu, chwalę sobie swoją sztukę. Profilaktycznie AF pojedzie do kalibracji, zobaczymy czy magicy z serwisu czegoś nie zepsują...
    N D800, D750, 10.5/2.8G, 16-35/4.0VR, 20/1.8G, 24/1.4G, 35,50,85/1.8G, 60/2.8D, 70-200/2.8GVRII | S 35/1.4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mackaron Zobacz posta

To idź focić a nie czytaj tego wątku Ja już zacząłem dostawać paranoi dzisiaj wstałem o 7 rano żeby obfocić widok z okna i dach bloku żeby sprawdzić jak z ostrzeniem na dłuższe odległości :P Dość!

Strona 63 z 102 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów