Close

Strona 262 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1622122522602612622632642723123627621262 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 611 do 2 620 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

O kurcze. O czym nie wiem? Kto z kim chodzi na randki?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Randka większa niż życie.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Mam nadzieję, że Mekano będzie ponad to i wróci.

Ad rem. Nie miałem za bardzo okazji focić na nartach przed Sylwestrem, wklejam trochę z obowiązku kilka albumowych. Wszystkie poniżej są z E50. Trochę kombinowałem z AF-C z ostateczną konkluzją, że raczej nie warto bez wsparcia PDAF (przynajmniej przy większej prędkości najazdowej celu) - niestety, nieuleczalną chorobą czystego CDAF jest to, że obiektyw nim sterowany nie wie w którą stronę ruszyć żeby maksymalizować kontrast. Z wiadomymi konsekwencjami.

Przy okazji moja hipoteza co do (miejmy nadzieję tymczasowego) braku wsparcia AF-fazowy + E50: to wyraz troski o sprzedawalność E35 w obecnej, dość wygórowanej cenie. Co by nie mówić, E50 jest dużo tańszy i raczej udany - mógłby kanibalizować sprzedaż młodszego krótszego brata.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Angry

Specjalnie się zarejestrowałem, aby wróciła Mekano.
    Mekano wróć kwiatuszku, bez Ciebie z tymi facetami, nudy okrutne.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Mam nadzieję, że Mekano będzie ponad to i wróci.
    Cytat Zamieszczone przez 2marekm Zobacz posta
    Specjalnie się zarejestrowałem, aby wróciła Mekano.
    Mekano wróć kwiatuszku, bez Ciebie z tymi facetami, nudy okrutne.
    No dobrze, pozdrawiam Wszystkich ktorzy czynnie sledza ten watek, a co bylo niech pojdzie w niepamiec.

Eh...
    Nex, mnie przywolal... wiec pisze...
    Nie wiem co sie stalo, mysle ze to wina obiektywu, sprobuje opisac moj problem:

Bardzo dziwna przypadlosc na ogniskowej 18 mm
    (taki tytul najlepiej odzwierciedla, to co sie dzieje z moim Nex-em)
    Dzisiaj na spacerze, w pewnym momencie, Nex przestal lapac ostrosc, (mialam podlaczony kit 18-55), po paru probach wlaczenia i wylaczenia aparatu rezultat bez zmian, - nie lapie ostrosci.. Pomyslalam, zeby wyciagnac baterie, tak tez zrobilam, wyciagniecie baterii jednak pomoglo.. wiec pierwsze co mi przyszlo na mysl, ze to wina byc moze, zapasowej nieorginalnej baterii (bo akurat, ta mialam wlozona), a nie mialam przy sobie orginalu.. jednak po powrocie do domu, natychmiast wlozylam orginal, lecz problem sie powtorzyl.. niestety..
    I pomyslalam, no swietnie Nex siadl..
    Przywrocilam wszystko do ustawien fabrycznych, zaczal dzialac.. ale pozniej znowu nie.. zmienilam wiec obiektyw na 16 mm, - dziala.. Pozniej, podlaczylam znowu kit 18-55 i zaczelam sprawdzac, po kolei kazda ogniskowa..
    24-55mm OK. 18mm - w ogole nie lapie ostrosci.. i tak chyba przez pol godziny zabawy, -to samo 24-55 problemu nie bylo, 18mm- zdjecia nie da sie zrobic.. zmiana obiektywu na 16 mm- dziala idealnie.. potem zmiana na kit, nie dziala zadna ogniskowa znowu.. po paru minutach znowu obiektyw zaczyna dzialac, jednak tylko od 24-55, 18 mm, - nie.. wiec stwierdzam, ze to chyba wina obiektywu?
    Czy ktos mial kiedys, jakis podobny problem z lapaniem ostrosci na danej ogniskowej?
    I jak myslicie, co to moze byc...? aparat jest mi bardzo potrzebny na piatek, a tu takie cos.. mam wielki zal...
    i w ogole jakos smutno mi jest z tego powodu.. 1 dzien stycznia, a Nex pokazuje fochy..

MariuszJ, sliczne te zdjecia, rozumiem ze to ten Fujian?
    Dobrze, sprawdzilam juz w Exifie, widze, ze to jednak 50 mm Nex-a?
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Welcome back, Mekano

Sprawdź styki w obiektywie - być może są brudne i coś nie chce łączyć. Przetrzyj je jakąś delikatną szmatką, najlepiej taką, którą czyści się też obiektywy. Powinno pomóc.
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drdln Zobacz posta
    Welcome back, Mekano

Sprawdź styki w obiektywie - być może są brudne i coś nie chce łączyć. Przetrzyj je jakąś delikatną szmatką, najlepiej taką, którą czyści się też obiektywy. Powinno pomóc.
    mialam edytowac posta, by to napisac, niestety, to tez wykonalam wczesniej i nie pomoglo, styki w obiektywie mam raczej idealnie czyste.. Czyscilam alkoholem, nawet..
    chyba, ze wyczyszcze tez te zabki w aparacie? Choc one lsnia od czystosci.. nie wydaje mi sie by byly brudne.. Te zabki sie tez czysci w aparacie, czasem, czy nigdy?
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Mekano witamy ja raz miałem problem z łapaniem ostrości przez kitowy obiektyw, ale to było po upadku i wyciagniecie baterii pomogło. Od tamtego czasu problem nie powrócił.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mekano Zobacz posta
    mialam edytowac posta, by to napisac, niestety, to tez wykonalam wczesniej i nie pomoglo, styki w obiektywie mam raczej idealnie czyste.. Czyscilam alkoholem, nawet..
    chyba, ze wyczyszcze tez te zabki w aparacie? Choc one lsnia od czystosci.. nie wydaje mi sie by byly brudne.. Te zabki sie tez czysci w aparacie, czasem, czy nigdy?
    W środku lepiej nie czyść, poza tym skoro z E16/2.8 jest bez problemu, to na pewno nie jest to wina styków w aparacie. A masz możliwość podpięcia tego obiektywu do innego body Nex? Warto zobaczyć, jak u kogoś innego też nie zadziała, to na bank jest to wina obiektywu. Wtedy naprawa gwarancyjna, albo serwis na twój koszt...

Ew. jak żaden znajomy nie ma Nexa, to może pozwolą Ci w jakimś sklepie podpiąć obiektyw. Ja ostatnio testowałem tak jedno szkiełko w fotojokerze na drugim body, bo nie miałem pewności co do niego Nawet pozwolili mi włożyć własną kartę do aparatu.
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

Cieszymy sie Mekano, ze jestes.
    Wyjmij baterie na cala noc. Jesli to nie pomoze, to nie chce Cie martwic, ale pozostanie tylko serwis. W obiektywie na tubusie napylone sa sciezki z ktorych dane odczytywane sa przez bardzo delikatne szczoteczki. Byc moze w poczatkowym zakresie ogniskowych cos zakloca ten odczyt. Moze to byc zanieczyszczenie, ale moze to byc tez fizyczne uszkodzenie. Pocieszeniem jest to, ze serwis Sony jest podobno dobry.
    Pozdr.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Strona 262 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1622122522602612622632642723123627621262 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów