Stig, chlopie, czasami jak sie czegos przypierd... to az nie chce sie tego czytac. Nie martw sie, nie pozjadales wszystkich rozumow. Ba, mierzysz tylko swoja miara. Daj juz spokoj.
Szukaj
Stig, chlopie, czasami jak sie czegos przypierd... to az nie chce sie tego czytac. Nie martw sie, nie pozjadales wszystkich rozumow. Ba, mierzysz tylko swoja miara. Daj juz spokoj.
ja wcześniej pracowałem na 3x2 gb ramu w tri channel i te same czynności trwały kilkakrotnie dłużej (składanie panoram praca przy nich eksport później w programach od wycieczek)
teraz mam 24 w 6x4, też 3 channel, i trwa to o wiele krócej. ram jest tani to skoro mogę zaoszczędzić sporo czasu to czemu nie?
to że plik waży nawet niech będzie że tylko te 500mb to nie oznacza że sam jeden jest używany.
W programach do panoram typu ptgui które pozwalają na maskowanie i warstwy na panoramach to wszystkie składowe pliki maja kilka kolejnych warstw a gdzieś to musi "leżeć" albo w cache programu na dysku albo w ramie.
Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120
Jeśli nawet jest coś nie tak z moim laptopem bo wolno te panoramy klei to i tak nie będę się już nad tym zastanawiał. Laptop ma ponad 3 lata także może niedomagać. HP Pavilion Duo CPU T8100 2.1GHz 4GB ranu.
Trochę poczytałem i doszedłem do wniosku, że chyba najlepiej będzie kupić cztery dyski SSD M4 128GB i połączyć je w macierz RAID 10. Dzięki temu będę miał około 250GB przestrzeni na system i pliki robocze. RAID 10 daje szybkość porównywalną z RAID 0 i dodatkowo zabezpieczenie przed utratą danych. Oczywiście dodatkowo jakiś normalny dysk HDD na backup systemu i przechowywanie plików. Muszę znaleźć też płytę główną obsługującą RAID tak abym mógł postawić na macierzy system. Zastanawiam się też nad kontrolerem sprzętowym.
Co myślicie o takim rozwiązaniu?
Ostatnio edytowane przez Flux ; 23-12-2012 o 00:02
mateo912 na pewno nie zawadzi, może tylko poprawić komfort pracy (o ile dobrze wszystko wykombinuje). W następnym roku mam zamiar kupić d800 a nawet może pobawić się w 3d także wolę mieć więcej niż później znowu wkurzać się że wolno chodzi.
Mam nadzieję, że satysfakcjonuje Cie taka odpowiedź, że nie uznasz mnie za snoba i napiszesz coś w temacie jeśli masz jakieś z nim doświadczenia i wiedzę.
snoba? nic z tych rzeczy, spokojnie![]()
tylko 3 sprawy
1: przeskok z laptopa na takiego pc z nawet 1 ssd zdecydowanie poprawi komfort pracy.
2: robiąc raida z 2ssd zyskasz tylko prędkość transferu, pytanie czy to jest Ci aż tak potrzebne? (czas dostępu czyli główna zaleta ssd się nie zmieni)
3: kupowanie teraz ssd "na zapas" mija się trochę z celem ponieważ za pół roku/rok dyski będą tańsze i wtedy będziesz mógł dokupić jeśli faktycznie będziesz potrzebował.
Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120
Raida chcę zobić z 4ssd żeby ustrzec się przed tym o czym tutaj sporo czytałem czyli awarią i utratą danych. W jakiś sposób zapewnia to RAID 10. Z tego co się orientuję jest to bezpieczniejsze rozwiązanie od jednego dysku. Jak już wspomniałem na nadwyżkę mocy nie będę narzekał. Chcę mieć najlepszy komfort pracy na jaki pozwala mi budżet. Z tego co wiem nie chodzi tylko o transfer ale i odczyt i zapis danych który jest szybszy dzięki macierzy - chyba że się mylę?
a wątku o kompie do obróbki foto;
jest piękny opis, ale dopiero na konkretne życzenie i "prowokację";
czyli jak nie potrzebne to ktoś nie może sobie kupić ? Jeśli ktoś go nie wykorzysta to też nie może sobie kupić?
przepraszam, zwrot "nie możesz sobie kupić nie padł" ale ja tak go odczytuje.
@mateo912 proszę o więcej argumentównikt nie może mieć lepszego sprzętu od Ciebie czy co? Albo nie może robić ze swoją kasą co chce ?
zawsze myślałem że forum jest od zadawania pytań, i rozwiązywania problemów, bez dodawania jakiś podtekstów, jest pytanie o procesor, dysk SSD, niech ktoś napisze coś z sensem, czy dana konfiguracja jest dobra, jakie są jej plusy a jakie minusy. Ocenę potrzeb i wykorzystanie sprzętu zostawmy kupującemu/potrzebującemu, chyba że o to poprosi.
i nie chce żadnej burzy/kłótni, tylko merytorycznej odpowiedzi na konkretne pytania/bez oceniania
Ostatnio edytowane przez sokolnik ; 23-12-2012 o 01:26
Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II
skoro tak się bawimy to moze zaczniemy od początku?
najpierw spytałeś:
na co odpowiedziałem:
i gdzie widzisz problem?
skoro ktoś chce wydać 2k na proca(klasy high end) to powinien wiedzieć czy taka moc jest mu potrzebna raczej, więc odpowiedź" jeśli wykorzystasz jego moc to jest sens zakupu, a jeśli nie wykorzystasz to nie ma sensu" jest chyba jak najbardziej trafna prawda?
Co do pytania o konfiguracje kolegi Flux to co jest niestosownego w odpowiedzi:
?
Ja nie wiem czy to jest mu potrzebne, wg mnie raczej nie.
skąd taki wniosek?
zdecydowanie nadinterpretujesz
to jest główny powód, i od tego trzeba zacząć. nie od elaboratu na temat + i - tylko od zastanowienia się czy to jest zakup potrzebny(jeśli wiem czego mi brakuje to wiem co dokupić i np pytam co wybrać 1 czy 2 model) czy po prostu chce kupić.
Skontaktuj się z nami