Close

Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy ... 891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 104

Wątek: D90 vs. D3200

Domyślnie

Teraz mieszasz dwa pojęcia...

Najpierw piszesz, że aparat traci ostrość powyżej f/4, a później piszesz o dyfrakcji w obiektywie...

Napisałeś, że D3200 nie da pełnej ostrości na szkłach o otworze f/5.6... bo powyżej f/4 traci ostrość, a teraz piszesz, że obiektyw traci ostrość. Zdecyduj się... To obiektyw traci ostrość, czy matryca aparatu ?? Bo już nie wiem co chcesz stwierdzić.

1) Co do "poradników" w internecie na temat dyfrakcji i innych zjawisk fizycznych - nie muszę ich czytać. Mam wystarczającą wiedzę z fizyki. Czego często twórcom tych poradników brakuje.
    2) Porównywanie wielkości dyfrakcji do krążka rozproszenia, a następnie do wielkości piksela matrycy - dwa negujące się porównania - krążek rozproszenia jest ustalony w oparciu o wielkość odbitki zdjęcia (8"x12") i automatycznie sprawia, że rozdzielczość matrycy przestaje mieć znaczenie.
    3) Mówisz, że dyfrakcja zostanie zarejestrowana na matrycy - od kiedy to matryca w D3200 rejestruje to co odpowiada jednemu pikselowi - D3200 to nie D800E, posiada filtr AA i obraz jest rozmywany.
    4) Od kiedy to ostrość zdjęcia określa się na podstawie ostrości pikseli ?? Bo tak licząc, to D3200 ma rozdzielczość na poziomie 259 linii/mm... a najlepsze obiektywy osiągają 50-kilka...
    5) najmniejszy rozmiar przesłony, nie jest zależny od rozmiaru matrycy... piszesz, że na małym obrazku kończą się na f/22, to do jakiego formatu jest mój obiektyw, którego przesłona kończy się na f/64... ??

6) dyfrakcja zaczyna być uciążliwa zawsze od tej samej przesłony, fakt, że matryca ma teoretyczną możliwość zarejestrowania prążków dyfrakcyjnych miałby znaczenie przy laserze, nie świetle rozproszonym.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 14-12-2012 o 14:25
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Teraz mieszasz dwa pojęcia...

Najpierw piszesz, że aparat traci ostrość powyżej f/4, a później piszesz o dyfrakcji w obiektywie...

Napisałeś, że D3200 nie da pełnej ostrości na szkłach o otworze f/5.6... bo powyżej f/4 traci ostrość, a teraz piszesz, że obiektyw traci ostrość. Zdecyduj się... To obiektyw traci ostrość, czy matryca aparatu ??
    Potraktuj to jako całość ... traci ostrość ZESTAW, bo ta sytuacja nie dotyczy samego obiektywu i samej matrycy - (robię zdjęcia zestawem, choć zdarzało mi się eksperymentować, ale wtedy nawet dziura w kartce też była obiektywem)
    Aparat z OBIEKTYWEM traci ostrość przy pewnych ustawieniach powyżej f "optymalnego"-(pomijając wady optyki) rozdzielczość matrycy jest stała, jak i również obiektywu (jako osobne elementy), razem to tworzy całość i o tym od samego początku piszę.
    Dyfrakcja dotyczy obrazu "rzutowanego" na materiał światłoczuły, więc nie dotyczy samej matrycy lub samego obiektywu, a całości i jest uzależniona od wielkości użytej w tym obiektywie przysłony i jest analizowana jako całość, jest właśnie kombinacją - materiał światłoczuły i wielkość jego pojedynczego elementu + obiektywy z przysłoną i jej wartością, uff ... i o tym piszę od samego początku.
    Jako przykład podałem stronę optycznych, abym sam nie musiał rysować tabeli, gdzie to jest pięknie pokazane, że przy tym samym obiektywie na dwóch matrycach o różnej gęstości, przy mniejszym pojedynczym pikselu spadek ostrości następuje przy f4, a przy większym przy f5,6, co może być spowodowane właśnie dyfrakcją i o tym piszę od samego początku, dla mnie jet to oczywiste i pisząc "twoim" językiem - kierowca bez samochodu nie pojedzie
    ps: teraz to ty namieszałeś pisząc "Najpierw piszesz, że aparat traci ostrość powyżej f/4" aparat nie może stracić ostrości przy f4 bo czegoś takiego nie posiada - posiada to zestaw
    "To obiektyw traci ostrość, czy matryca aparatu", matryca nie traci ostrości bo jest to wartość stała, obiektyw nie traci ostrości gdyż ma wielkość stałą, zestaw tak tylko trzeba wziąc pod uwagę parametr użytej przysłony
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogdi64 Zobacz posta
    - zwróć uwagę na testy na optycznych

powyżej f4 zaczyna spadać ostrość w d3200 (jpeg), czyli obiektyw 18-105 NIGDY nie pokaże mu pełnej możliwości matrycy, a czy go zachęcisz do kupna drogich stałek ?

ps: teraz to ty namieszałeś pisząc "Najpierw piszesz, że aparat traci ostrość powyżej f/4" aparat nie może stracić ostrości przy f4 bo czegoś takiego nie posiada - posiada to zestaw
    "To obiektyw traci ostrość, czy matryca aparatu", matryca nie traci ostrości bo jest to wartość stała, obiektyw nie traci ostrości gdyż ma wielkość stałą, zestaw tak tylko trzeba wziąc pod uwagę parametr użytej przysłony
    To już sam sobie zaprzeczasz... zastanów się co teraz napiszesz ??

Jako przykład podałem stronę optycznych, abym sam nie musiał rysować tabeli, gdzie to jest pięknie pokazane, że przy tym samym obiektywie na dwóch matrycach o różnej gęstości, przy mniejszym pojedynczym pikselu spadek ostrości następuje przy f4, a przy większym przy f5,6, co może być spowodowane właśnie dyfrakcją i o tym piszę od samego początku, dla mnie jet to oczywiste i pisząc "twoim" językiem - kierowca bez samochodu nie pojedzie
    Skoro przy większym pikselu ostrość traci się od f/5.6, to dlaczego D600 (ma większy piksel nawet niż D7000), wg. ciebie również traci ostrość powyżesz f/4...
    Biorąc dalej wielkość piksela i to co mówisz, to np. na m4/3 już przy f/2 powinno się rejestrować dyfrakcję, a na mniejszych matrycach jeszcze szybciej...

To obiektyw rzuca zdegradowany obraz na matrycę. Przy rozproszonym świetle białym nie można mówić o prążkach dyfrakcyjnych - są nie możliwe do jednoznacznego wyznaczenia, stąd następuje degradacja obrazu - wielkość piksela nie ma znaczenia.
    Takie są skutki jak się bierze za coś, o czym się prawie nic nie wie.
    A druga sprawa jest taka, że im większa rozdzielczość matrycy, tym bardziej rozmyty crop... przeczytaj sobie dlaczego.

Gdyby było jak piszesz, to co powiesz na temat filtrów polaryzacyjnych, przecież jest to nic innego jak wiele mikroskopijnych szczelin... a jakoś tej dyfrakcji się na matrycy nie rejestruje....
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

amen
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

ale bzdury piszecie nie wiadomo po co.
    Co takie info ma pomoc komus w podjeciu decyzji ?
    Nie sadze...
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

a dla mnie jest dziwne, ze ktos jeszcze dzisiaj mysli o d90, jak jest masa innych lepszych aparatow.
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

@mekano - "lepsze" pojęcie względne. W systemie nikona d90 to już stara konstrukcja. Sam bym zmienił na coś z wyższym używalnym iso i większą rozpiętością totalną, ale niższe modele są dla mnie nie ergonomiczne w użytkowaniu, d7000/d600 nie chciałbym trafić na wadliwą sztukę, d700 obecnie nie wart swojej ceny. Nex-y również odpadają ze względu na obsługę - ale piszę to z poziomu osoby która nigdy nie miała kompaktu (za moją namową dwoje znajomych kupiło 5 i 6) tak więc dla niektórych d90/300 jest na razie optymalnym wyborem.

Pisane z telefonu, przepraszam jeśli trochę chaotycznie.
    totalna amatorka

Domyślnie

jedyny mój kompakt to sony ericsson 800i czy 90 jest stara może tak ale za to jara...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moro Zobacz posta
    @mekano - "lepsze" pojęcie względne. W systemie nikona d90 to już stara konstrukcja. Sam bym zmienił na coś z wyższym używalnym iso i większą rozpiętością totalną, ale niższe modele są dla mnie nie ergonomiczne w użytkowaniu, d7000/d600 nie chciałbym trafić na wadliwą sztukę, d700 obecnie nie wart swojej ceny. Nex-y również odpadają ze względu na obsługę - ale piszę to z poziomu osoby która nigdy nie miała kompaktu (za moją namową dwoje znajomych kupiło 5 i 6) tak więc dla niektórych d90/300 jest na razie optymalnym wyborem.

Pisane z telefonu, przepraszam jeśli trochę chaotycznie.
    d700 kolego, jako jeden z nielicznych aparatow w nikonie,
    robi zdjecia zawsze i wszedzie.
    To ze nie stac Cie na ta stara puszke, ktora jest
    beznadziejnie bezawaryjna - to juz inna sprawa.
    D7000 ma dwoch moich znajomych, w zasadzie nawet trzech.
    Wszyscy sa zadowoleni. Nie maja problemow i nie mieli.
    Ostatnio edytowane przez d90 ; 17-12-2012 o 21:45
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

A temat brzmi d90 vs d3200 a nie kogo stać a kogo nie...

Jeżeli chodzi o te dwa, w ręce ( jeżeli nie jesteś drobniutką kobietką) na pewno lepiej siądzie D90, zmiana parametrów fotki, również d90.

Co do obrazka, fakt D90 jest antyk i nie robi już fot ehhhhhhh
    D90 + MB D-80 + N 17-55 2.8 + N 35 1.8 + S 70-300 + SB-700 + chęci.......

Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy ... 891011 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów