Teraz mieszasz dwa pojęcia...
Najpierw piszesz, że aparat traci ostrość powyżej f/4, a później piszesz o dyfrakcji w obiektywie...
Napisałeś, że D3200 nie da pełnej ostrości na szkłach o otworze f/5.6... bo powyżej f/4 traci ostrość, a teraz piszesz, że obiektyw traci ostrość. Zdecyduj się... To obiektyw traci ostrość, czy matryca aparatu ?? Bo już nie wiem co chcesz stwierdzić.
1) Co do "poradników" w internecie na temat dyfrakcji i innych zjawisk fizycznych - nie muszę ich czytać. Mam wystarczającą wiedzę z fizyki. Czego często twórcom tych poradników brakuje.
2) Porównywanie wielkości dyfrakcji do krążka rozproszenia, a następnie do wielkości piksela matrycy - dwa negujące się porównania - krążek rozproszenia jest ustalony w oparciu o wielkość odbitki zdjęcia (8"x12") i automatycznie sprawia, że rozdzielczość matrycy przestaje mieć znaczenie.
3) Mówisz, że dyfrakcja zostanie zarejestrowana na matrycy - od kiedy to matryca w D3200 rejestruje to co odpowiada jednemu pikselowi - D3200 to nie D800E, posiada filtr AA i obraz jest rozmywany.
4) Od kiedy to ostrość zdjęcia określa się na podstawie ostrości pikseli ?? Bo tak licząc, to D3200 ma rozdzielczość na poziomie 259 linii/mm... a najlepsze obiektywy osiągają 50-kilka...
5) najmniejszy rozmiar przesłony, nie jest zależny od rozmiaru matrycy... piszesz, że na małym obrazku kończą się na f/22, to do jakiego formatu jest mój obiektyw, którego przesłona kończy się na f/64... ??
6) dyfrakcja zaczyna być uciążliwa zawsze od tej samej przesłony, fakt, że matryca ma teoretyczną możliwość zarejestrowania prążków dyfrakcyjnych miałby znaczenie przy laserze, nie świetle rozproszonym.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami