Close

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 58

Wątek: Hasło na plik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez docxxx Zobacz posta
    W W7 jest kontrola rodzicielska. Dziala kapitalnie. Ustawilem dziecku, ze moze spedzac przed komputerem max 4h. Bajka. Zadnego marudzenia, ze jeszcze chwilke itd. Mozesz tam tez rowniez ograniczyc dostep do poszczegolnych programow i gier. Polecam!
    Zrobiłem jak polecałeś, jednak metoda ma istotną wadę.
    W celu wprowadzenia kontroli zmuszony jesteś do stworzenia nowego konta użytkownika, które to jest zupełnie "puste".
    Wówczas dzieciak nawet przeglądarki nie odpali bez hasła. Nie wspominając o całej masie programów do matematyki, fizyki, Skype, PS itp.
    Chyba nie ma wyboru innego jak to wszystko mu poinstalować i "zapomnieć" tylko o LoL.

I żeby nie było, ja zapewniam mnóstwo zajęć chłopakowi, i staram sie mu wypełniać czas, ale on już jest w tym wieku że robić cokolwiek ze starym to zwyczajnie obciach. I wzbrania się przed tym rękami i nogami.
    Za kolejny level w LoL jest gotowy oddać pięć weekendów z rodzicami.
    Szary, cichy człowiek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrzej_laskowski Zobacz posta
    W celu wprowadzenia kontroli zmuszony jesteś do stworzenia nowego konta użytkownika, które to jest zupełnie "puste".
    Wówczas dzieciak nawet przeglądarki nie odpali bez hasła. Nie wspominając o całej masie programów do matematyki, fizyki, Skype, PS itp.
    Zrób mu skróty na pulpicie do programów z których korzysta.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrzej_laskowski Zobacz posta
    Chyba nie ma wyboru innego jak to wszystko mu poinstalować i "zapomnieć" tylko o LoL.

Dziwne rzeczy piszesz. U mnie bylo tak:
    Wiadomo, ze instaluje sie system z prawami admina. Tam tez byly wszelkie gry, programy, przegladarki itd. Aby nie marnowac czasu na ponowna instalacje i konfiguracje, stworzylem drugie konto admina, a to "glowne" zmienilem na zwyklego uzytkownika. W taki sposob zaoszczedzilem sobie mnostwo pracy. Nastepnie zalozylem kontrole i mam swiety spokoj.
    Nie wiem jakim cudem chlopak mialby nie odpalic przegladarki. Tylko niektore programy wymagaja hasla admina. Ja spotkalem sie tylko z jednym: Fraps. Reszta smiga.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOP67 Zobacz posta
    Ja problem rozwiązałem inaczej. Młody ma laptopa i jedno ładowanie dziennie. Zabieram kabel i spokój.
    To twoje dziecko jest jakieś wyjątkowo nieporadne.
    Ja już dawno miałbym zapasowy kabel i ładowarkę
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Za kolejny level w LoL jest gotowy oddać pięć weekendów z rodzicami.
    Ale wiesz ze to Twoja wina? I mowi Ci to osoba ktora sporo grala w mmo ( jakies 16h dziennie to nie bylo nic dziwnego... )
    Starczy tylko ze znajdziesz mu hobby ktore stanie sie wazniejsze i ciekawsze... Aczkolwiek jezeli masz madry router po drodze to dodanie delay 200ms do pakietow na porcie ktory uzywa lol nie powinno zaszkodzic XD Gry, szczegolni ete gdzie gra sie z innymi ludzmi, przciwko ludziom, a trzeba budowac "sile" swojej postaci/konta sa strasznie wciagajace i ciezko sie od nich oderwac przez ludzi z ktorymi sie gra i przez to ze to konto staje sie dla nas bardzo waznym celem. Bardzo trudno oderwac sie od tego jak sie juz wciagnie, wiem z wlasnych doswiadczen i z tego co widze po znajomych.
    Dla tego, konkretny szlaban na komputer, nie na dzien, dwa, tydzien, tylko taki na miesiac, moze pozwolilby mu zauwazyc, ze poza komputerem jest zycie, nota bene calkiem ciekawe.

Na nowym koncei dostepne sa wszystkie zainstalowane programy, tak jak ustawisz ich dostepnosc. Windows pozwala Ci stworzyc uzytkownika ktorego srodowisko pracy bedzie dosc nmocno restrykcyjne i kontrolowane. W necie jest bardzo duzo lepszych i gorszych tutoriali do tego, warto troche poczytac, zanim zabierze sie do klikania

Chociaz jak dzieciak troche pokombinuje z komputerem, jak mu bedzie zalezalo, to moze sie i czegos nauczy, i nad sprytem popracuje
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Nie może, BIOS ma swoje hasło...
    Wyjmujesz na kilkanaście sekund baterię z płyty głównej i po haśle

Nie oszukujmy się dzieciak zawsze znajdzie sposób bo z komputerem się wychował.
    A jak sam nie wie to zawsze znajdzie się kolego, który ma odpowiednią wiedzę i umiejętności.
    Ostatnio edytowane przez Borat1979 ; 19-11-2012 o 21:17
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Wychowaliśmy z żoną dwójkę dzieci. Do kompa miały dostęp od zawsze, od połowy podstawówki własne laptopy.

Nigdy im niczego nie blokowaliśmy.

Wyrosły na normalnych, ciekawych świata młodych ludzi, mających swoje hobby, przyjaciół, uprawiający sport, itd. Może dlatego, że są wyjątkowe, a może dlatego, że z nimi dużo rozmawialiśmy, razem jeździliśmy na narty, wycieczki rowerowe, basen i takie tam inne.

Skoncentruj się na wychowywaniu. Z tresurą daj sobie spokój. Będzie dobrze.

A pro pos, przypomniał mi się dowcip w temacie.

Przychodzą rodzice do lekarza i proszą o pomoc;
    Lekarz pyta w czym problem;
    Rodzice: "Nasz syn całymi dniami siedzi zamknięty w swoim pokoju i gra na komputerze, świata poza kompem nie widzi".
    Lekarz, po chwili zadumy odpowiada: "Trzeba będzie leczyć"
    Rodzice: "Ale jak ?"
    Lekarz: "Tradycyjnie - dziewczyny, papierosy, alkohol..."

Domyślnie

marekm, to wcale nie jest tak, ze "my wychowalismy". Zdarzaja sie dzieci rozne i rodzice nie maja na to wplywu. Jeden bedzie pochlanial ksiazki jak snikersy, a drugi za cholere nie zrobi nic poza "dwa" w dzienniku.

Domyślnie

Może załóż kłódkę na skrzynkę z bezpiecznikami i prąd odłączaj A tak na poważnie z blokowaniem kompa to nie tędy droga, zawsze się znajdzie jakiś sposób na jego ominięcie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ropusz Zobacz posta
    Może załóż kłódkę na skrzynkę z bezpiecznikami i prąd odłączaj A tak na poważnie z blokowaniem kompa to nie tędy droga, zawsze się znajdzie jakiś sposób na jego ominięcie.
    Dokładnie. Kompów jest pełno wszędzie. Walka z wiatrakami.

Na marginesie dodam, że moje dzieci spotykały się z rożnymi pomysłami rodziców swoich znajomych, na blokowanie / ograniczanie dostępu do kompów i zawsze doceniały, że u siebie w domu mają wolny wybór.

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów