Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 58

Wątek: Hasło na plik

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Hasło na plik

Mam taki mały problem. Moja nastoletnie dziecko , jak prawie każde dziś, spędza mz za dużo czasu prze komputerem.
    Za dużo to w jego wypadku od 9 rano do 1 w nocy z krótka przerwą na siusiu i obiad. Który to zresztą najchętniej by jadł prze monitorem.
    Różne próby ograniczenia tego nałogu spełzają na niczym z tego prostego powodu że sam sporo pracuję i nie mogę go kontrolować i zapewniać mu zajęcia w tygodniu.
    Wprowadzić mu hasła na system też nie mogę bo chłopak potrzebuje komputera do np nauki no i nie tędy droga jak sądzę. Ale chciałbym mu wprowadzić hasło na to co mu zajmuje 95% czasu spędzonego przed komputerem.
    Czyli LoL.
    I tu pytanie. Znacie jakiś program którym bym mógł to zrobić?
    Szukam w sieci ale nie bardzo mogę coś sensownego znaleźć.
    No bo co z tego ze mu zahasłuję plik wykonywalny jak on usunie grę i zainstaluje ją jeszcze raz?
    Macie jakiś pomysł?

Jak pisałem chodzi tylko o hasło na poszczególne plik/ pliki, a nie na cały system.
    Szary, cichy człowiek.

Domyślnie

W W7 jest kontrola rodzicielska. Dziala kapitalnie. Ustawilem dziecku, ze moze spedzac przed komputerem max 4h. Bajka. Zadnego marudzenia, ze jeszcze chwilke itd. Mozesz tam tez rowniez ograniczyc dostep do poszczegolnych programow i gier. Polecam!

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Starachowice/Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez docxxx Zobacz posta
    W W7 jest kontrola rodzicielska. Dziala kapitalnie. Ustawilem dziecku, ze moze spedzac przed komputerem max 4h. Bajka. Zadnego marudzenia, ze jeszcze chwilke itd. Mozesz tam tez rowniez ograniczyc dostep do poszczegolnych programow i gier. Polecam!
    A to mój znalazł sposób i przestawia datę systemową. Nie doszedłem do tego jak to zablokować. Ma ktoś rozwiązanie ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hydra_nt Zobacz posta
    A to mój znalazł sposób i przestawia datę systemową. Nie doszedłem do tego jak to zablokować. Ma ktoś rozwiązanie ?
    Hm, przecież trzeba mieć uprawnienia do zmiany daty systemowej, zwykły użytkownik nie powinien móc zmieniać daty/godziny...

Oszczędny w słowach Awatar zawodnique
    Miasto
    Rokietnica k/Poznania

Domyślnie

Zawsze może zmienić w BIOSie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zawodnique Zobacz posta
    Zawsze może zmienić w BIOSie.
    Nie może, BIOS ma swoje hasło...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hydra_nt Zobacz posta
    Nieprawda. Tylko konto z prawami admina moze zmienic date! Normalny uzytkownik nie moze. Nie czytasz ze zrozumieniem, co pisze do Ciebie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez docxxx Zobacz posta
    Zrobiłem jak polecałeś, jednak metoda ma istotną wadę.
    W celu wprowadzenia kontroli zmuszony jesteś do stworzenia nowego konta użytkownika, które to jest zupełnie "puste".
    Wówczas dzieciak nawet przeglądarki nie odpali bez hasła. Nie wspominając o całej masie programów do matematyki, fizyki, Skype, PS itp.
    Chyba nie ma wyboru innego jak to wszystko mu poinstalować i "zapomnieć" tylko o LoL.

I żeby nie było, ja zapewniam mnóstwo zajęć chłopakowi, i staram sie mu wypełniać czas, ale on już jest w tym wieku że robić cokolwiek ze starym to zwyczajnie obciach. I wzbrania się przed tym rękami i nogami.
    Za kolejny level w LoL jest gotowy oddać pięć weekendów z rodzicami.
    Szary, cichy człowiek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrzej_laskowski Zobacz posta
    W celu wprowadzenia kontroli zmuszony jesteś do stworzenia nowego konta użytkownika, które to jest zupełnie "puste".
    Wówczas dzieciak nawet przeglądarki nie odpali bez hasła. Nie wspominając o całej masie programów do matematyki, fizyki, Skype, PS itp.
    Zrób mu skróty na pulpicie do programów z których korzysta.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrzej_laskowski Zobacz posta
    Chyba nie ma wyboru innego jak to wszystko mu poinstalować i "zapomnieć" tylko o LoL.

Dziwne rzeczy piszesz. U mnie bylo tak:
    Wiadomo, ze instaluje sie system z prawami admina. Tam tez byly wszelkie gry, programy, przegladarki itd. Aby nie marnowac czasu na ponowna instalacje i konfiguracje, stworzylem drugie konto admina, a to "glowne" zmienilem na zwyklego uzytkownika. W taki sposob zaoszczedzilem sobie mnostwo pracy. Nastepnie zalozylem kontrole i mam swiety spokoj.
    Nie wiem jakim cudem chlopak mialby nie odpalic przegladarki. Tylko niektore programy wymagaja hasla admina. Ja spotkalem sie tylko z jednym: Fraps. Reszta smiga.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów