Szukaj
F5, D800, F70, C550D + 18-200/3.5-5.6, N17-35/2.8, N28-70/2.8, N70-200/2.8 VR, N20-35/2.8, N35-70/2.8, N24-120/4, N70-300/3.5-5.6, S180/3.5, N60/2.8, SB-28, SB-800 itd.
Jacku, dzięki za obszerną odpowiedź ale ja to naprawdę wszystko rozumiem, nie mam od wczoraj aparatów w rękach![]()
Tak, przechodziłem z 12 na 21. Podobnie jak wcześniej przechodziłem z 6 na 12. Różnie bywało, nigdy nie spotkałem się z opisywanym zjawiskiem.
Bardziej - aniżeli ilość mpx - skłaniałbym się z doświadczenia ku opinii, że poruszenia, czy ich brak, wynikają z budowy danego korpusu. Przy cięższych, stabilniejszych, wygodniejszych korpusach udawało mi się utrzymać dłuższe czasy. D800 jest dla mnie bardzo niewygodnym korpusem, płytki grip, fatalny przycisk trybów, strasznie męczą się przez to palce już po kilkudziesięciu minutach pracy. Może to jest powodem? Taki D700, z którego przesiadała się większość trzymało się o niebo wygodniej.
Rozumiem, że porównując D700 z mikroskopem dostrzeżemy jakieś mikro-przesunięcia. Ja najzwyczajniej w świecie nie zgadzam się - a mam go od kilku miesięcy - z gloryfikowaniem rozdzielczości D800, jakoby był to jakiś kolosalny przeskok cywilizacyjny pokazujący nam niewidoczne do tej pory szczegóły. Co najmniej jakbyśmy się przesiadali z obserwacji nieba z lornetki na dobrej klasy teleskop, przez którego bez statywu nie dostrzeżemy nic, tak się wszystko telepieJa przy 100% powiększeniu nie dostrzegam jakiegoś nawału dodatkowych szczegółów w porównaniu np z 5DII. A na pewno nie tak mikroskopijnych, pozwalających mi na dostrzeżenie jakiś mikro-przesunięć obrazu. Zrobiłem już kilka tysięcy zdjęć tym korpusem i nie widzę jakiejkolwiek różnicy w odsetku poruszonych zdjęć w porównaniu z poprzednimi aparatami o niższych rozdzielczościach...
... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...
Mi się D800 trzyma dobrze, mam grip i body używam praktycznie tylko w pionie.
Absolutnie nie mam zamiaru gloryfikować D800, to tylko sprzęt. Któremu zresztą mam za złe, że nie umożliwia robienie mniejszych rawów i że jest wolny. Nie jest to aparat idealny.
Jak w canonie pokaże się coś z ponad 40 Mpx (sa takie ploty) to zobaczymy, czy użytkownicy podniosą temat czasów. Jestem przekonany, że tak.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Warszawa ABFOTO nr 607xxxx ..skrajne punkty ok. Matryca czysta.
Czarny Rycerz zawsze zwycięża !
Moje body wróciło po drugiej kalibracji i wreszcie działa prawidłowo. UFFF![]()
FX / N 16,20,35,50,60,85 N14-24, N80-200 / NEX6+Zeiss 24 1.8
Skontaktuj się z nami