Sigma 12-24 to najszerszy znany mi obiektyw (nie fisheye) nikkor jest lepszy optycznie no i droższy.
Szukaj
Sigma 12-24 to najszerszy znany mi obiektyw (nie fisheye) nikkor jest lepszy optycznie no i droższy.
owszem ale tak samo jak nikkor kończy się na 24mm
jeśli 16-35 po roku nie sprawdzi się bo się okarze ze wykorzystuję głównie 16-25 to zamienię go na N1424
drugi powod bedzie tez gdy zamienię za jakis rok tamrona na N24-70 to wtedy tego nikkora N1635 zamienię na czternastkę
dziękuję za pomoc,
jednak to co odrzuciłem w przedbiegach okarze się chyba najlepszym wyborem dla mnie na tą chwilę do d600![]()
D80 | D600, N16-35 | EIZO SX22, i1 Display Pro | WWW | Vieworld Photo Magazine
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
zamawiam w tym tygodniu nówkę 16-35VR za 2850zł właśnie : )
tak jak wyzej napisalem jesli po kilku/kilkunastu miesiącach bądź po przeżytych 4 sezonach stwierdzę, że wykorzystuję jednak głównie dolny zakres tego obiektywu (w końcu mój tamron ma zakres od 28 zaczynający się JEDNAKŻE wolę robić nakładkę niż przerwę 24-28 z uwagi ze komu się chce wymieniac co chwila szkła...) to wtedy sprzedam 16stkę i kupię 14-24 (chyba, że do tego czasu wyjdzie jakaś nowa sigma 12-24/2.8-4 HSM to będę sie zastanawial bo ta marka w wersji HSM podbiła moje serce wykonaniem i niezawodnością na warunki atmosferyczne)
promocja przez współpracę znajomego m.in. z nikonem
nie sztuka na tym interesie jest kupować coś i sprzedawać po cenach sklepowych,
sztuka to znaleźć kogoś kto faktycznie potrzebuje czegoś do swojej pasji i tutaj wkraczam ja! xD
dobra a na poważnie wracając do tematu mam jeszcze jedno pytanko... filtr ND FADER.. chcę kupić coś na lata (ostatecznie sprzedać razem z tym nikkorem kiedyś gdzieśchcę bardzo uniwersalny filtr jednakże z zakresem sięgających gdzieś w okolice -10eV
moje spostrzeżenia dosięgły model: LCW NDx2 ~ NDx400 mk II
jednakże jak poszukałem po sklepach to nic droższego bądź alternatywnego w tej cenie nie ma a także nie ma czegoś o wyższym współczynniku utraty światła (jest model bodajże NDx500 ~ NDx5000 ale wolałbym jakby to się zaczynało trochę niżej : ))) co do słowa "droższego" mam na myśli to, że ja za UV 77mm wydałem do sigmy niemal 230zł (3 lata temu) a tutaj widzę taką nowość za max 450zł i dlatego pytam czy jest coś wykonanego z lepszych materiałów
(sprzedawane w PL/UE)![]()
Ostatnio edytowane przez Anar ; 05-11-2012 o 14:31
widzę, że dostępność 16-35 jest praktycznie znikoma w Polsce... a jeszcze parę dni temu widziałem w 2-3 miejscach status "dostępny" a teraz nagle nigdzie już nie ma, co jest?
NIKOLAY pssst.. jestem tu incognito, narazie jedno ostrzeżenie ale ja zawsze powoli się rozkręcam.
Anar to jeszcze nie kupiłeś tego 16-35VR za 2850zł ? No kolego ranisz me serce, a Woodstock 2013 tuż tuż.
Anar - przyłączam się do pytania. Masz już TEN obiektyw w TEJ cenie ?
Skontaktuj się z nami