Witam,
Po kilku latach doswiadczen w fotografii i wybraniu celow w fotografii i doskonaleniu sie w:
*B&W
*reportaz-dokument (czlowiek, pejzaz, architektura)
Po dostaniu kilku wyroznien i zdobyciu 2 miejsca w konkursie International Photo Awards postanowilem ze jestem w stanie uniesc przesiadke i mozliwosci jakie daje FX.
Obecnie uzywalem przez te lata D80 z S10-20/4-5.6 i T28-75/2.8,
Sprzet przezyl wiele od deszczu, poprzez ulewy (ursynalia), błoto (woodstock), uderzenia, grad, temperatury ponizej -20* i to wszystko bez zadnych kapturkow ochronnych przed woda czy piaskiem.
Zamierzam do konca roku kupic D600. Tamron pozostaje bo dziala pod FX (i zdal sprawdzian 2 tygodnie temu z pozyczonym D700 pod jeden reportaz), moje pytanie odnosi sie do tematu czyli CZYM ZASTAPIC SIGME 10-20?
Z moich spostrzezen wynika, ze jedyne o co sie boje to soczewka w nikkorze wystajaca i brak mozliwosci nakrecenia chociazby filtra UV dla ochrony obiektywu. Zawsze chcialem kupic ND300 filtr badz nawet jeszcze ciemniejszy i pobawic sie w rozmycia tafli wody, z nikkorem tego nie osiagne (nawet zestaw od LEE nic nie da, bo maja tylko dostepny zestaw z ND 0.9 a jednak 3eV dluzej to nie to co bym chcial..)
GLOWNE PYTANIE,
Czy w mojej fotografii gdzie nigdy mi nie przeszkadzala beczka w sigmie 10-20 zobacze roznice pomiedzy Nikkorem a Sigma 12-24???
Zajmuje sie TYLKO czarno-biala fotografia, czy lepsza jakosc zdjec przy obrobce rawow z koloru na b&w osiagne i bedzie ona widoczna w koncowym pliku w porownaniu do sigmy? Czy tylko ta jakosc nikkora widac w kolorze?
prosze nie odrzucanie mnie do innych tematow,
Przeczytalem ich wiele ale co do fotografii b&w nie dostalem odpowiedzi w sumie zadnej
Zdjecia obrabiam na Eizo SX gdyby ktos pytal o monitor.
Pozdrawiam.
PS: na prosbe moge wrzucic tu przyklady zdjec jakie robie jesli to pomoze?
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami