Close

Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 104

Wątek: D90 vs. D3200

Domyślnie

Testy testami, a zdjęcia zdjęciami. Matrycę - tak, ale to nie cały aparat. Pod uwagę trzeba brać wszystko. Przy plikach RAW na odbitkach nie zauważysz nawet różnicy pomiędzy D5100, a D90. A jak weźmiesz do ręku obie puszki,, to różnicę wychwycisz od razu.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

no... Roznice mozna zobaczyc od razu...
    Szczegolnie w takiej przykladowej sytuacji:
    u cioci na imieninach siedza se wszyscy przy stole.
    Polmrok. Dopalasz lampa i tracisz caly efekt.
    Albo dajesz f1.4-1.8 iso 3200-6400 i robisz zdjecie niemal
    nie zauwazony.
    Tyle ze z d90 pozostaje tylko mozliwosc uzycia lampy...

( ale za to jak sprytnie mozna sobie pokrecic pokretlami. Wszak aparaty nie sluza do rejestracji obrazu, a do trzymania w reku i do krecenia wszystkim co da sie pokrecic ? )

mialem d90. Fajna puszka. Jak kogos nie stac na zmiane, wiadomo ze musi z nia byc szczesliwy. D90 robi zdjecia jak kazdy aparat.
    Ale ma ograniczenia zwiazane z iso. To podstawowa sprawa, dla ktorej wymieniamy aparaty.
    Wielkosc matrycy, dr, itp sa wazne tez oczywiscie.
    Tyle, ze ktos kto patrzy na w/w nie posiada d90 i nie pisze tu opini, ale zarabia drukujac swoje zdjecia w np prasie.
    Dla ludzi bawiacych sie, niezbyt zamoznych pozostaje ten tutaj level aparatow. I taki aparat dla nich, ma zrobic zdjecie zawsze i wszedzie. Bo tacy ludzie nie maja w torbie kolejnej puszki. Dlatego iso jest mz tak bardzo wazne.
    Ostatnio edytowane przez d90 ; 21-10-2012 o 13:04
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Iso 1600 w d90 nie jest używalne? Chyba jak się nie umie panować nad światłem (ustawieniami), kadrować z głową i ogląda zjęcia w powiększeniu 1:1! Ilość mpx też jest zazwyczaj przesadzona, kolega drukował na ścianę 40x60 z d50 i dawało radę a teraz ile trzeba mieć?
    U cioci na imieninach siedzisz przy trzech świeczkach w piwnicy że taki urok tam jest i nie możesz lekko doświetlić lampą od sufitu?

Domyślnie

pokażcie mi u cioci na imieninach kogoś z d3200 85/1.4 afs , już szybciej będzie wujek z mkII/d700
    nie wiem czemu, może z racji iż d3200 kierowany jest do amatora, ale dziwnie mało jest zdjęć oddających moc tej matrycy na portalach foto..
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Domyślnie

Dopalasz lampa i tracisz caly efekt. ....... Jak kogos nie stac na zmiane, wiadomo ze musi z nia byc szczesliwy.
    Jak kogoś nie stać na dobre D90 i lampę zewnętrzną z obracanym w dwóch płaszczyznach palnikiem, to kupuje amatorskie body D5100 i "cieszy się" ze zdjęć wykonanych w świetle zastanym na ISO 3200-6400 buhaha D90 i zdjęcie robione w raw na ISO 2500 będzie lepsze niż te JPG z D5100 zrobione na ISO 6400.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puciek Zobacz posta
    Jak kogoś nie stać na dobre D90 i lampę zewnętrzną z obracanym w dwóch płaszczyznach palnikiem, to kupuje amatorskie body D5100 i "cieszy się" ze zdjęć wykonanych w świetle zastanym na ISO 3200-6400 buhaha D90 i zdjęcie robione w raw na ISO 2500 będzie lepsze niż te JPG z D5100 zrobione na ISO 6400.
    a dlaczego zakladasz ze jako jedyny robisz rawy ?
    Zapinam do d5100 N17-55, robie w zastanym.
    Jak za ciemno jest N35 f 1.8, a jak brakuje jeszcze to zawsze
    moge zapiac f1.4.
    Nie gadajcie glupot.
    Wielu majacych profesjonalne zabawki tez kupuje takie malenstwa jak dxxxx. Bo sa male, bo zapinajac normalne szklo daja rade.
    Bo jesli juz wysokie iso nie daje rady, zapinamy sb900.

A co do imienin u cioci...to nie wszystkie imprezy domowe odbywaja sie na zasadzie - jasno jak w dzien i pijemy rowno do padaki. U cioci na imieninach tez sa swiece. I szkoda tracic takiego klimatu.
    Co do wypelnienia lampa...znam tak malo osob potrafiacych zrobic to dobrze, ze nie ma o czym nawet rozmawiac...
    W sprawie staruszkow...mam jeszcze d40x. Z tej matrycy tez drukowalem. I bylem zadowolony. Tyle ze iso uzyteczne to max 800. Nie ma nawet o czym rozmawiac w kwestii porownan do nowych matryc.
    Broniac starego moze wytlumaczcie ludziom ze wymiana d700 na d 800 tez jest nie warta. Dla mnie d90 oraz d5100 sa na tym samym poziomie. Tyle ze ten drugi moze wiecej.

Puciek
    udowodnij swoje wrazenia dajac zdjecie.
    Ja zrobie tez na d5100.
    To bedzie lepsze niz pisanie ,, buhahaha,, czy jak to tam ujales...
    Ostatnio edytowane przez d90 ; 21-10-2012 o 15:41
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Puciek, po co tyle emocji?.. mnie stać na nieco lepsze niż D90, że o lampach nie wspomnę.
    Znam jakość NEFa z wszystkich w/w, dlatego D3200 zostaje, D90 spakowany już w kartonik.
    Przeczytaj raz jeszcze pytanie Monta.. chodzi o puszke dla nowicjusza + 18-105 za 2-2,5k. akceptowalny do ISO1600 + filmiki.
    Za tą kasę można mieć nówke D3200, lub macanego D90.
    - jakość NEFa na wysokim ISO, powiedzmy porównywalna, z lekim wskazaniem dla D3200
    - ilość detalu dla D3200
    - DR dla D3200
    - ergonomia dla D90
    - żywotność aku dla D90
    - filmiki bez porównania dla D3200
    - dochodzi gwarancja na nowy sprzęt
    Jak dla mnie, wybór dla nowicjusza chcącego korzystać ze szkieł AF-S jest prosty.
    Jeśli nowicjusz w przyszłości zdecyduje, że chce zostać zaawansowanym amatorem,
    już sobie sam wybierze, bez pomocy autora tegoż wątku..
    oby też nie wpadł na pomysł, by zapytać tutaj

PS. na dobrą sprawę powinienem piać z zachwytu nad D90, bo lada chwila będzie szukać nowego właściciela,
    zachowajmy jednak choćby śladowy obiektywizm
    d800|d600|n28g|s50|n14-24|n24-70|t70-200|sb910|sb900|reporter dual rs

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yuras Zobacz posta
    - żywotność aku dla D90
    To nie wchodzi ta sama bateria co do d80? szkoda.. wiec ile zdjec mozna wykonac na jednem aku w d3200?
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maly5 Zobacz posta
    "Facet" nie jest amatorem, tylko się pyta kulturalnie co sugerujecie dla jakiegoś jego znajomka, któremu musi coś polecić. Wiem na czym polega problem, bo znajomi wychodzą z założenia, że jak ktoś ma kupę zabawek w domu lub studiu to 3/4 z nich myśli, że tylko się siedzi na forach i stronach z newsami i przegląda co można kupić w danej kwocie.
    Celnie to ująłeś, tyle, że zestaw ma być prezentem i termin zakupu nieubłaganie się zbliża
    Człowiek żyje w błogiej nieświadomości aż tu nagle odkrywa, że lustrzanka dla amatora może mieć 24Mpx
    Wolę tego nie oglądać i cieszyć się swoimi zabawkami

Wracając do meritum.
    D90 kusi swą ergonomią. Użyteczne ISO1600 dla kogoś kto zaczynał Minoltą 7D to jest coś
    To matryca z D300, do dzisiaj przeze mnie używanego jako zapasowe body. Aparat jest niestety też droższy, a kupić trzeba będzie kartę pamięcie, torbę itd

Pojawia się problem, na który ktos zwrócił uwagę :
    komputer do obróbki pewno dużych plików z D3200 i obiektyw pod tak wysoką rozdzielczość.

Chociaż powiem Wam szczerze, że obrazek z D3200 przypadł mi do gustu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mont Zobacz posta
    Witajcie!
    Wypadłem nieco z nowości sprzętowych i proszę Was o radę w wyborze aparatu dla fotograficznego nowicjusza.
    Ma to być sprzęt za ok.2-2,5k zł, dający akceptowalną jakość obrazu na ISO1600.
    Na początku z 18-105 ale nie wykluczam dostępu do mojej szklarni.
    Kręcenie filmików byłby niezłym dodatkiem
    Co sądzicie o wyborze pomiędzy D90 a D3200?

po za tą wojną to
    podpytaj się znajomego czy
    - kiedykolwiek będzie robił odbitki, a jeśli tak, czy będą większe niż 10/15cm
    - czy będzie używał raw (oprócz pierwszego momentu - co to jest ?)
    - zwróć uwagę na testy na optycznych
    http://www.optyczne.pl/184.4-Test_ap...%9B%C4%87.html
    powyżej f4 zaczyna spadać ostrość (jpeg), czyli obiektyw 18-105 NIGDY nie pokaże mu pełnej możliwości matrycy, a czy go zachęcisz do kupna drogich stałek ?
    - a może nikon 3100, dostanie tą samą ostrość co w d3200 i będzie swobodnie korzystał z kitowego zooma, a obecna cena to poniżej 2tyś (spełnia twoje założenia) i spoglądając na testy szumy ma niższe niż d300 ! - czyli masz wszystko co wymagasz włącznie z filmami
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów