Close

Strona 62 z 272 PierwszyPierwszy ... 1252606162636472112162 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 611 do 620 z 2712

Domyślnie

Dokladnie tak - "swego czasu" Teraz rozwoj LEDow umozliwia robienie coraz lepszych TV i tak też sie dzieje. Fakt ze na hdtv Kuro czesto jest punktem odniesienia ale trzeba też przyznac ze nawet posrod obecnie progukowanych TV Pionieer nie mialby sie czego wtydzic

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Strus Zobacz posta
    Tom, polecam poczytac czasem testy nowych modeli LCD, chociazby na hdtv - masa zdjec wiec widac co i jak.
    Zdjęcie trzech ekranów wziąłem właśnie z hdtv. I wie Pan co? W jednym z komentarzy ktoś napisał że czerń na LCD w tej prezentacji jest lepsza.

Biedni Ci co bezkrytycznie słuchają tego co wypisuje się na hdtv. Zna Pan powiedzenie o zimie i sandałach?

Cytat Zamieszczone przez Zolty Zobacz posta
    zamowilem sobie usluge prezentacji trzech TV: Kuro PDP, JVC LCD i jeszcze jeden LCD.
    Powiem tak - wady LCD mniej mi przeszkadzaly niz wady plazmy i wybralem LCD mimo namow sprzedajacego. W plazmie czern byla piekna, a biel.... byla szarawo-zoltawa
    I to jest najlepszy dowód na to co wcześniej napisałem o wymaganiach i powszechnym upodobaniu oczojebnego, zupełnie wykręconego obrazu.

Cytat Zamieszczone przez Strus Zobacz posta
    Teraz rozwoj LEDow umozliwia robienie coraz lepszych TV i tak też sie dzieje.
    Z punktu widzenia jakości w TV LCD nie stało się nic istotnego przez ostanie 5 lat.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Panowie, proszę się nie kłócić...

Wrócę do swojej sprawy... Googlam sobie i googlam i budżet mi się coraz bardziej naciąga... Kurde, wiedziałem, że tak będzie...

Sorki, że tak do Allegro linki wsadzam, ale najwygodniej tak, bo tam wszystko jest w jednym miejscu.

- Głośniki - Czy są one warte są cokolwiek? Czy jest sens pchać się w zestaw 5.1, czy może za podobne pieniądze na początek lepiej kupić same fronty, a później ewentualnie pomyśleć o rozbudowaniu zestawu o dodatkowe elementy?

- Wzmak. TEN, czy TEN?

Ja wiem, że to nie jest jakiś hajend, ale na tyle mogę sobie w tej chwili pozwolić. Więc proszę, nie radźcie, żebym sobie dozbierał, dołożył do czegoś droższego. Bo jak zacznę dozbierywać, to przez następny roki nic nie kupię.

Domyślnie

Miałem Kuro - wisi tam gdzieś u rodziców, miałem LCD Samsunga z serii 6 2 szt, teraz w domu LCD LED Samsung es 8000 + Plazma Pan G50. Wg mnie nie da się określić co wygrywa w konkurencji co lepiej kupić. Panas w salonie bo wieczorem oglądamy i nawet nie próbuje porównywać wtedy do Samsunga. Led u chłopaków bo lepiej się sprawdza przez dzień.

tutaj link do testu 4 Tv (skalibrowanych)
    http://hdtvpolska.com/topic/28236-me...50/page__st__0
    A7II, X-E1, LX-100, był E-M5 i Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Majek Zobacz posta
    Wrócę do swojej sprawy...
    Z doborem, lepiej byłoby poczytać audiostereo. Osobiście, na bazie swoich doświadczeń, uważam że trzeba zdecydować się albo na 5.1 albo na stereo. Zrobienie systemu który będzie zarówno efektowny w kinie domowym i jednocześnie dobrze grał w stereo jest bardzo kosztowne. Przeszedłem już podobną drogę na której początku Pan stoi i jeślibym jeszcze raz zaczynał, to od dobrego stereo. Dobrze zrobione stereo gra dobrze w połączeniu z filmem, ale zestaw do KD nie gra jak należy w stereo. Wcześniej robiłem wielokrotnie te same błędy i kombinowałem z systemem 5.1. Do tego stopnia, że ładowałem się nawet w bardzo drogie amplitunery a grało słabo. Stłumione jakieś, bez dynamiki, albo bum-syk. Znacznie łatwiej zrobić dobre stereo.

Najważniejszym elementem są głośniki. Można spokojnie szukać na rynku wtórnym, zaoszczędzić można dużo pieniędzy. Konkretne marki znajdzie Pan na audiostereo. Ja odkąd osiadłem na sprzęcie (przynajmniej na razie) docelowym, nie jestem na czasie. Acz z tego co pamiętam, dobre i tanie to np Paradigm, wiele serii B&W da się kupić w ludzkich cenach.

Wzmacniacz nie powinien być napchanym elektroniką i procesorami potworem do KD, a musi mieć po prostu dużą wydolność prądową. Stara dobra szkoła mówi, że wzmacniacz kupuje się na wagę. Im cięższy tym lepiej gra. Konstrukcja im prostsza tym lepiej. Ciekawe wrażenia daje zaglądnięcie do wzmacniacza lampowego. Parę drutów i to wszystko. A jak gra.... miód dla uszu. Jakiś czas temu u znajomego kątem ucha zauważyłem że lecąca w tle muzyczka bardzo ładnie brzmi. Zero agresji, cicho a jednocześnie z dobrą dynamiką. Na jakichś wyłączonych wielgachnych kolumnach stały dodatkowe, malutkie zasilane z wzmacniacz lampowego, znanej każdemu z badziewia, firmy Manta (sic!). Kosztowało toto całość z głośnikami, w markecie, kilkaset zł. Dłuższy czas zbierałem szczękę i uszy z ziemi.

Problemem dla wzmacniacza jest zmienna i bardzo mała impedancja głośników i konieczność "pchnięcia" w nie odpowiedniego dużego prądu żeby poruszyć nieruchawe membrany głośników. A prąd bierze się z transformatorów. Wielkie i ciężkie żelastwo napędzi głośnik, da miękkość, dynamikę. I wcale nie mówię o głośności. Najtrudniej uzyskać ludzkie brzmienie właśnie przy małych poziomach głośności.

Jako wejście dobrze zastosować zewnętrzny przetwornik cyfowo-analogowy, tzw DAC. Wyciągnięcie tego bloku na zewnątrz wzmacniacza daje niewiarygodnie dużo. Ma toto wejścia cyfrowe spdif, toslink a na wyjściu daje zwykły, ale dobrej jakości sygnał stereo na wejście przedwzmacniacza. Znane są opinie, skądinąd prawdziwe, że gdyby konsola PS3, robiąca za odtwarzacz sieciowy, w połączeniu z niedrogim DAC-em była obłożona płytami z aluminium to żaden audiofil nie pogardziłby dźwiękiem. Problem tylko, że DAC-e są z reguły stereo i w razie rozbudowy systemu do 5.1 trzeba będzie się posłużyć wbudowanym przetwornikiem w amplituner. Z jednej strony niewielki problem bo KD ma mniejsze wymagania, ale z drugiej jak się posmakuje lepszego, to wsadzanie znów waty w głośniki nie brzmi dobrze. Oczywiście mówię o poziomie wymagań, kiedy chce się usłyszeć niedoskonałość brzmienia i wybrzmiewania struny gitary tak jak słyszanej w naturze, a nie zmasakrowane w dynamice plum, plum, plum...
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 17-09-2012 o 00:03
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Z doborem, lepiej byłoby poczytać audiostereo
    to tak jakby poczytać forum nikona w celu zakupienia pierwszego aparatu

od 3 miesięcy męczę się z moim kinem domowym, znaczy miało być kino teraz będzie stereo. Tak jak pisze Tom najlepiej od tego zacząć. W moim przypadku trafiłem na dobrych ludzi którzy pozwolili dobrze wydać kasę

Domyślnie

Tylko że jak stereo to szkoda kupowac amplituner do KD. Ja mam 5.1 i nie wyobrazam sobie zebym miał teraz oglądać filmy w stereo. Nawet te bez DD lub DTS przerabiam amplitunerem na pseudo 5.1 bo jakoś lubie jak mi samolot leci zza pleców

Domyślnie

Teraz jakieś tam KD mam. Samolot za głowy leci ale nic poza tym. Muzyki, koncertów nie da się słuchać . Dlatego stwierdziłem że zrobię porządne. Po za budżetowaniu wystarczy na fronty i najniższą półkę audiofilskiego wzmaka. W przyszłym roku dorabiam głośnik środkowy + surround i kupuję klocek do KD. Za dwa lata wzmacniacz dobrany do gustu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARS CooL Zobacz posta
    i kupuję klocek do KD. Za dwa lata wzmacniacz dobrany do gustu.
    Pewnym wyjściem, chyba zresztą najlepszym, jest rozdzielenie końcówek i przedwzmacniaczy. Rotel takie coś robi z tańszych. To dział audio Rolanda, jakość dobra, a dzięki produkcji w PRC cena ludzka. Na rynku wtórnym też tego sporo za ułamek wartości nowego, a się za bardzo nie zużywa, więc przy ograniczeniach budżetowych, śmiało można brać. Osobno klocek przedwmacniacza czy do stereo czy do KD i osobno klocki końcówek mocy. Można spokojnie kupować po kawałku i mieć cały czas dobrą jakość bez kupowania i sprzedawania tymczasówek. Dodatkowo wiadomo, że do stereo trzeba większej mocy, więc można do głośników stereo/frontowych osobną końcówkę stereo a pozostałe kanały osobno na mniejszym/tanszym. Zintegrowany wzmacniacz 5.1 będzie do wyboru, albo mniej optymalny albo gorszy jakościowo.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARS CooL Zobacz posta
    Teraz jakieś tam KD mam. Samolot za głowy leci ale nic poza tym. Muzyki, koncertów nie da się słuchać .

To zalezy. Dla porownania odpalilem sobie koncert Mylene Farmer w stereo a potem pliczek z samym dzwiekiem z tego koncertu ale w HD Audio. Sluchane na 5.1 i roznica jak dla mnie kolosalna. Oczywiscie na korzysc 5.1.

Z aplitunerow KD najlepiej chyba w stereo graja HK.

Strona 62 z 272 PierwszyPierwszy ... 1252606162636472112162 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów